fbpx

Jemná hra rukou, dlaní a celých paží. Naučte se rozeznat, kdo před vámi něco tají  1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Víte, proč byste si měli dát pozor na člověka, který při komunikaci obrací dlaně směrem dolů, nebo proč nemá smysl jednat s někým, kdo si založí ruce za hlavu? Gesta vám dokáží prozradit víc než slova, jen se v nich naučit číst

Zveřejněno: 11. 12. 2023

Komunikace nejsou jen slova. Pokud chceme druhému člověku něco sdělit, používáme při tom i mimiku, hýbeme rukama a někdy i celým tělem. Důležitou roli ve správném pochopení významu slov hraje také intonace. Albert Mehrabian, profesor psychologie z UCLA, v roce 1971 přišel s tvrzením, že komunikace funguje na základě pravidla 7-38-55, tedy že „sdělení je z 55 % tvořeno řečí těla, z 38 % tónem hlasu a z pouhých 7 % slovy, která zvolíme“. Problém je v tom, že se učíme od dětství porozumět slovům, ale řeč těla často přečíst neumíme. Podle Mehrabianova pravidla by to znamenalo, že nám uniká více jak polovina sdělení. Přitom z řeči těla můžeme zjistit například i to, zda nám druhý člověk lže.

Pozitivní a negativní myšlenky

Pokud se chcete naučit umění řeči těla, můžete začít například tím, že se zaměříte na pohyby rukou. Trénovat můžete i při sledování televizních projevů politiků, jejichž komunikace se neobejde bez častých a výrazných gest. Nizozemští odborníci na psycholingvistiku zkoumali projevy kandidátů amerických prezidentských voleb z roku 2004 a 2008 a zjistili, že v případě, kdy politici vyjadřovali pozitivní myšlenky, prováděli gesta svou dominantní rukou (praváci pravou, leváci levou) a v případě negativních myšlenek gestikulovali naopak méně dominantní paží. Vědci dodávají, že díky tomu můžeme lépe pochopit, jak se mluvčí cítí. Lidé si totiž většinou neuvědomují, že gesty vysílají nějakou zprávu, protože si často ani nejsou vědomi toho, že gestikulují, a dělají to automaticky.

Obrácené dlaně

Při sledování komunikace druhých lidí se můžete zaměřit i na to, kam v jednotlivých momentech směřují jejich dlaně. Lidé jsou zvyklí obracet dlaně směrem k zemi ve chvílích, kdy něco popírají nebo ukončují, a to i nevědomky.

Psychologicky si obvykle chceme hlídat trup, protože tam máme uložené životně důležité orgány. Pokud si tedy někdo založí ruce za hlavou, dává tím najevo, že si je natolik jistý sám sebou, že se nebojí verbálního ani fyzického napadení.

Pokud si někdo položí dlaně před sebe směrem dolů na stůl, měli byste si na něj dát pozor, jedná se totiž o klamné gesto člověka, který má nějaké tajemství a chce si ho udržet. Naproti tomu dlaně směrem vzhůru se používají v kontextech, kdy člověk něco nabízí, dává, ukazuje nebo žádá.

Ruce spojené před ústy

Když mluvčí spojí dlaně před ústy v podobném gestu, jako když se modlí, může to znamenat, že pečlivě zvažuje to, co mu říkáte, a přemýšlí. Pokud ale nechá dlaně před ústy v momentě, kdy sám mluví, je to nedůvěryhodné gesto, které může naznačovat spíše to, že v tu chvíli není upřímný.

Založené paže

Možná jste slyšeli o tom, že ruce překřížené a založené na hrudníku značí odmítavý postoj nebo obranné gesto. Podle experta na řeč těla Darrena Stantona ale nejnovější studie ukazují, že to může znamenat jen to, že si mluvčí chce udělat pohodlí. Je proto důležité sledovat i další signály. Pokud si váš obchodní partner na schůzce založí ruce a pohodlně se opře, nemusíte v tom hledat nic dalšího, pokud je jinak v komunikaci aktivní. Zpozornit byste ale měli v momentě, kdy k tomu semkne prsty k sobě a odvrátí se. V tom případě by to z jeho strany značilo nezájem.

Ruce za hlavou

Když někdo před vámi dá ruce za hlavu a proplete si prsty, je to jasnou ukázkou arogance a přesvědčení „Já jsem král!“. „Psychologicky si obvykle chceme hlídat trup, protože tam máme uložené životně důležité orgány. Pokud si tedy někdo založí ruce za hlavou, dává tím najevo, že si je natolik jistý sám sebou, že se nebojí verbálního ani fyzického napadení. „Je to opravdu velmi namyšlené gesto,“ vysvětluje Stanton. Svým chováním vám tak dává najevo pohrdání a s takovým člověkem byste neměli chtít dále jednat.

Umění číst řeč těla může být zvláště v pracovních vztazích velmi mocným nástrojem, který někdy poslouží podobně jako čtení myšlenek. Ve vlastním zájmu byste se tedy měli snažit v něm zdokonalit. Když včas odhalíte člověka, který k vám není upřímný nebo se snaží něco utajit, může vám to ušetřit nervy a někdy třeba i peníze.

Související…

Defenziva, arogance i přílišné mluvení. Odhalte překvapivé znaky nízkého sebevědomí
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...