fbpx

Zlomený penis, odřeniny od koberce. Hádej, kde jsem včera byl? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Od alergických reakcí po natažený sval, zranění se může v peřinách přihodit každému. Ať už doma, nebo na záletech. Pozor hlavně na nevyzkoušené polohy nebo nedostatečnou předehru. Jak se zraněním způsobeným „láskou“ vyhnout?

Zveřejněno: 25. 11. 2023

Sex by měl být příjemný, ale stačí pár špatných pohybů a zranění je na světě. Pokud budete příliš drsní nebo se pohybovat příliš rychle, může dojít k čemukoli od odřeniny kobercem až po zlomeninu penisu. Než ale začnete myslet na nejhorší, věřte, že většina zranění souvisejících se sexem závažná není.

„Nejčastěji se lidé setkávají s napětím při zkoušení nové polohy nebo s nepohodlím při průniku bez adekvátní předehry,“ objasnila serveru Body and Soul terapeutka Laura Bradleyová.  „Zlomenina penisu je neuvěřitelně neobvyklá, zažije ji přibližně 1 z 10 tisíců až 1 ze 100 tisíců mužů,“ dodává.

Mezi další zranění související se sexem může patřit svalové napětí a křeče, pád, popálení od koberce, natržení pochvy a konečníku, zaškrcení kroužkem na penis, uvíznutí cizích předmětů uvnitř těla a natažení nebo zlomeniny penisu.

Dá se tomu vyhnout

Mnoho ze zmíněných zranění (zejména u žen) může souviset s jednou klíčovou složkou: s předehrou. „Rozkoš se může v okamžiku změnit v bolest, pokud si nedáte pozor a nepřipravíte své tělo na pohlavní styk,“ říká Bradleyová. „Většina vaginálních bolestí vzniká nedostatečnou předehrou a průnikem, když na to dotyčný není připraven,“ dodává.

Nejenže je pak sex méně zábavný, ale může vést k nepříjemným pocitům, bolesti, a dokonce i k natržení, které v případě závažnosti může vyžadovat lékařské ošetření.

„Pro muže je sice předehra také užitečná, ale další zranění, jako je bolest penisu, se často vyskytují, když se sexuální partneři nesynchronizují,“ vysvětluje Bradleyová.

Komunikujte s partnerem a zaměřte se na synchronizaci pohybů. Naslouchejte, pokud vás žádá o zpomalení, a čtěte reakce jeho těla, pokud se od vás odtahuje nebo naklání pánev dolů – je to pravděpodobně znamení, že se necítí dobře.

Dalšími faktory přispívajícími k bolestem u mužů může být dlouhý sex, při kterém je penis dlouho ztopořený, nedostatečná lubrikace, která může způsobit otlaky, a také tření nebo hrubé a silné přirážení.

Alergické reakce na kondomy, lubrikanty, nebo třeba potraviny (šlehačka, čokoláda), nebo konzumace kořeněných jídel v kombinaci s orálním sexem mohou také způsobit problémy, včetně svědění a pálení.

Dalším nepříjemným důsledkem sexu může být infekce močových cest. Při sexu totiž může penis, prst nebo sexuální hračka bakteriím usnadnit cestu močovou trubicí do močových cest. Mezi příznaky infekce močových cest patří pálení při močení a krev v moči. Nemenší nepříjemností jsou pohlavně přenosné choroby.

U některých lidí se také může projevit vzácné onemocnění – syndrom postorgasmické nemoci. Po orgasmu se tak dle WebMD objevují příznaky podobné chřipce nebo alergii. Horečka, ucpaný nos, kýchání, bolest hlavy a svědění očí mohou začít během několika sekund nebo až několik hodin po sexu. To může trvat i několik dní. Lékaři nevědí, co tuto reakci spouští, ale častější je u mužů. Pokud máte tento syndrom, mohou vám pomoci léky proti alergii.

S těmi souvisí i deprese po sexu. Někteří lidé trpí po sexu splínem, i když byl akt dobrý a mají milující vztah. Lékaři nazývají depresi nebo úzkost po sexu „postkoitální dysforií“. Někteří lidé se mohou dokonce rozzlobit a na svého partnera se vrhnout.

Prevence

Abyste se co nejlépe vyhnuli některému z těchto bolestivě znějících zranění, můžete podle Bradleyové podniknout tyto jednoduché (a často příjemné) kroky:

Většina vaginálních bolestí vzniká nedostatečnou předehrou a průnikem, když na to dotyčný není připraven.

  1. Před sexem své tělo vždy zahřejte, ať už protažením svalů, nebo předehrou. Pro většinu žen to znamená minimálně 20 až 40 minut, radí expertka. Svaly se musejí uvolnit a pohlavní orgány zvlhnout.
  2. Komunikujte. Kromě předehry je podle Bradleyové pro sex bez zranění klíčová komunikace. „Komunikujte s partnerem a zaměřte se na synchronizaci pohybů. Naslouchejte, pokud vás žádá o zpomalení, a čtěte reakce jeho těla, pokud se od vás odtahuje nebo naklání pánev dolů – je to pravděpodobně znamení, že se necítí dobře.“ Komunikace by se podle ní měla přenést i na zkoušení nových věcí v ložnici, včetně různých sexuálních poloh nebo aktů.
  3. Nezkoušejte, co nechcete. „Být vyděšený nebo nervózní může sex opravdu zbrzdit. Požádejte partnera, aby začal s polohami, při kterých se budete cítit pohodlněji a které pomohou vašemu tělu uvolnit se a připravit se na něco dobrodružnějšího.“
  4. Zamyslete se nad jídlem a alergiemi. Předtím, než se pustíte do sexu, je také vhodné vyhnout se kořeněným jídlům a před použitím produktů (jako jsou lubrikanty a kondomy) si ověřit, zda nejste alergičtí.
  5. Po sexu se vždy vyčůrejte. Pro vyhnutí se infekci se vymočte ihned po sexu, abyste odplavily všechny bakterie.

Kromě toho, pokud po sexu pociťujete jakékoli příznaky, které pro vás nejsou obvyklé nebo které vás znepokojují, včetně krvácení, ztráty citlivosti, intenzivní a náhlé bolesti a zmatenosti, rozhodně se objednejte ke svému zdravotníkovi.

Související…

Dneska ne, miláčku. Ani zítra, ani ve středu. Proč lidé žijí v manželství bez intimity
Michal Švehla

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...