fbpx

Dneska ne, miláčku. Ani zítra, ani ve středu. Proč lidé žijí v manželství bez intimity 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

V manželství bez sexu lidé nejčastěji zůstávají proto, že pro ně celkové „výnosy“ vztahu převažují nad negativy. V průzkumech zmiňují i vysoké finanční a psychické náklady na případný rozvod, ojedinělý není ani postoj, že kromě nedostatku sexu mají vlastně ideálního partnera

Zveřejněno: 12. 10. 2023

Existuje hned několik důvodů, proč se některé páry ocitnou v manželství bez sexu. Jedním z nich mohou být zdravotní problémy nebo fyzické obtíže jednoho z partnerů, jejichž důsledkem je impotence, další příčinou může být nízký sexuální apetit jednoho z partnerů. Lidé se liší v tom, jak často mají potřebu intimního kontaktu, a pokud se jejich potřeby neshodují, lehce se může stát, že sex z jejich vztahu nadobro vymizí.

Vztahy z rozumu

I navzdory tomu, že zhruba v každém sedmém manželství se páry věnují sexuální aktivitě velmi zřídka nebo vůbec, neexistuje v současnosti mnoho publikovaných výzkumů na toto téma. Nicméně například studie z roku 2018, které se zúčastnilo 18 tisíc respondentů, ukázala, že něco málo přes 15 % osob v manželství nemělo sex během celého předchozího roku a celých 13,5 % dokonce po dobu pěti let.

Jiná studie z roku 2008, publikovaná v časopise Journal of Marriage and Family, se zaměřila na respondenty, kteří žijí s partnerem v dlouhodobém vztahu či manželství, ale nedokázali vést stabilní intimní život po dobu alespoň půl roku.

Její účastníci byli podle pohlaví rozdělení na dvě podobně velké skupiny, věk většiny z nich se pohyboval od 30 do 40 let. Tito lidé se nacházeli v tzv. nedobrovolném celibátu; sex chtějí, ale nemají ho. I přes značnou nespokojenost v tomto ohledu ale řada z nich v daném vztahu setrvávala.

79 % respondentů uvedlo, že pravidelně masturbuje, 14 % z nich vyzkoušelo sex po telefonu nebo v online prostoru. 26 % pak přiznalo, že někdy měli milostný poměr mimo partnerský vztah.

Nejčastěji uváděným důvodem byl fakt, že vztah jim celkově přinášel výhody, a zároveň racionální úvaha, že náklady spojené s rozvodem či rozchodem by byly natolik vysoké, že se dotyčným rozchod nebo rozvod jednoduše nevyplatil. 47 % účastníků také uvedlo, že ve vztahu zůstávají, protože "kromě nedostatku sexu mají ideálního partnera."

Past na libido

Mezi nejčastěji uváděné důvody zásadního poklesu nebo úplného vymizení sexuálních aktivit ze vztahu patří následující:

  • nedostatek chuti k sexu ze strany partnera
  • problémy ve vztahu
  • sexuální dysfunkce
  • nespokojenost s fyzickým vzhledem
  • závislost na alkoholu nebo drogách
  • zdravotní problémy a nemoci
  • nevěra

Většina dotázaných uvedla, že jejich sexuální život se postupně zpomalil právě v důsledku jednoho nebo kombinace těchto faktorů. Pro některé to byla změna náhlá a nečekaná, našli se ale i takoví, kteří uvedli, že příliš sexuálně aktivní nebyli nikdy.

Jak s tím naložit

Většina lidí uvězněných v dlouhodobém vztahu bez sexu se snaží směřovat svůj čas a energii jiným směrem. Přátelé, práce, cvičení nebo různé koníčky. Nic z toho ale skoro jistě sex plnohodnotně nevynahradí, proto mnozí hledají k sexuálnímu vyžití alternativu. 79 % respondentů výše zmíněné studie uvedlo, že pravidelně masturbuje, 14 % z nich vyzkoušelo sex po telefonu nebo v online prostoru. 26 % pak přiznalo, že někdy měli milostný poměr mimo partnerský vztah.

Pokud i vy žijete ve vztahu bez sexu, měli byste si položit především následující otázku: Jste vy i váš partner s absencí intimního života spokojeni? Pokud se nacházíte ve vztahu bez sexu, ještě to totiž nutně neznamená, že je něco špatně. Důležité je s partnerem otevřeně komunikovat, hledat alternativní způsoby intimity, a pokud je to nutné, vyhledat odbornou pomoc.

Související…

Mrtvé ložnice. Proč tolik mileniálů žije ve vztazích bez sexu?
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...