fbpx

Ten, kdo zná a umí ptačí nářečí… S výběrem partnera pomůže zaručený „ptačí test“ 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

TikTokem se šíří nový trik, jak odhalit spřízněnou duši. Tentokrát nejde jen o virální video, ale o metodu, která má kořeny ve výzkumu. Jak tedy spolehlivě poznat, jestli jste si s novou akvizicí souzeni?

Zveřejněno: 16. 11. 2023

Tvůrkyně obsahu Lyss Lyss se ve svém nedávném videu na TikToku podělila o to, jak lze pomocí takzvaného ptačího testu poznat, jestli váš vztah vydrží, nebo ne. „Ptačí test říká, že pokud s někým jste, ať už v romantickém smyslu nebo ne, a řeknete něco, co by mohlo působit bezvýznamně, a váš partner reaguje s upřímnou zvědavostí, je to opravdu dobré znamení, že váš vztah vydrží dlouho,“ říká Lyss ve videu.

Vypráví, jak jednou s kamarádkou seděla v kavárně a najednou ukázala na datla, kterého viděla z okna. S kamarádkou se hned o ptákovi začaly bavit a vyhledávat si o něm fakta. Od té doby si jsou blízké. Lyss ve videu ale také upozorňuje na opačnou situaci. „Pokud vás váš partner ignoruje, vůbec vás nebere na vědomí a jen řekne: ‚Aha, datel, super‘, je to opravdu špatné znamení,“ varuje.

Na první pohled možná tento ptačí test působí hloupě – zkrátka jako další povrchní virální senzace. Proč by mělo být tak zásadní, že někoho nezajímá nějaký pták? Předpoklad má ale ve skutečnosti kořeny ve výzkumu. Konkrétně se ptačí test točí kolem konceptu takzvaných nabídek spojení, které jsou základem vztahové komunikace.

Síla mikromomentů

K nabídce spojení dochází, když jeden z partnerů usiluje o pozornost, potvrzení nebo jinou pozitivní interakci, vysvětluje ve svém textu pro Psychology Today sociální psycholog a profesor na Azusa Pacific University Brian Collisson. Reakce druhého partnera může buď spojení podpořit, nebo vytvořit odstup. Test, kdy jeden z partnerů zmíní ptáka a druhý na něj (ne)reaguje, může tedy být skutečně lakmusovým papírkem, ukazujícím zdraví vzájemného pouta.

Takzvané nabídky spojení se někomu mohou zdát triviální, ale – pokud na ně reaguje pozitivně – mají obrovský potenciál časem podpořit silnou intimitu a důvěru.

Klíčovou roli těchto mikromomentů při předpovídání dlouhověkosti vztahu osvětluje Gottmanův institut, který je průkopníkem zkoumání nabídek spojení. Studie institutu odhalila překvapivou statistiku: páry, které v 86 procentech případů podporují spojení, mají výrazně vyšší šanci na udržení trvalého a zdravého vztahu ve srovnání s těmi, které tak nečiní.

Ptačí test tedy není jen o ptácích – odráží základní lidskou potřebu spojení a potvrzení ve vztazích, píše Collisson. Tím, že se test zaměřuje na reakci na partnerovu nabídku, totiž nabízí náhled na vzorce interakcí. Test je proto podle sociálního psychologa praktickým nástrojem, odrážejícím výzkumem podložené poznatky. „Připomíná nám, že v tanci lásky se počítá každý krok, i ten nejmenší. Ať už jde o to, že si všimnete ptáčka nebo změny partnerovy nálady, tyto momenty jsou nitkami, které tkají gobelín vztahu,“ říká Collisson.

Moderní verze staré moudrosti

Podle psycholožky a autorky knihy Date Smart Carly Marie Manlyové je test zajímavým příkladem toho, jak se povědomí člověka o čemkoliv může stát příležitostí k projevení zájmu. „Když se člověk – ať už kamarád, člen rodiny nebo partner – skutečně zajímá o něco, co druhý považuje za smysluplné, může být pocit spojení hluboký. Nabídky spojení se někomu mohou zdát triviální, ale – pokud na ně reaguje pozitivně – mají obrovský potenciál časem podpořit silnou intimitu a důvěru,“ vysvětluje v rozhovoru pro Lifehacker.

Nejdůležitější je celkové chování člověka v reakci na nabídky spojení, nikoliv nahodilý, jednorázový test týkající se ptáků.

Collisson ptačí test považuje za moderní verzí staré moudrosti, že v lásce záleží na maličkostech. „Je to svědectví o tom, že i v našem rychlém digitálním světě zůstávají všeobecně platné principy spojení, pozornosti a vzájemného respektu základními kameny silného a trvalého partnerství,“ dodává.

Používejte s mírou

Socioložka a sexuoložka Sarah Melanconová nicméně varuje před používáním ptačího testu jakožto testu v pravém slova smyslu. „Testy vztahů se nedoporučují, protože jsou manipulativní a neautentické,“ zdůvodňuje pro Lifehacker. „Také očekávání ohledně partnerovy reakce je silnější, než by podle výzkumu Gottmanova institutu bylo nezbytné,“ dodává. Pokud partner odpoví pouze: „Aha, datel, super,“ z pohledu Gottmanova institutu může jít vlastně o pozitivní reakci na nabídku spojení.

Je také důležité si uvědomit, že nabídky spojení mají mnoho podob – a mít na paměti, že ne vždy budou přijaty, což může být v pořádku. Lyss říká, že nebude chodit s někým, kdo na její ptačí test nereaguje. Manlyové se ale tato hranice zdá poměrně nahodilá. „Skvělý partner například nemusí mít velký zájem o ptáky – a tudíž nereaguje tak, jak by si přála – ale může velmi dobře reagovat na jiné nabídky spojení,“ upozorňuje.

Dalším příkladem může být podle ní člověk, který je zrovna v okamžiku, kdy se pták objeví, velmi unavený nebo vystresovaný – a za jiných okolností by zájem projevil. „Nejdůležitější je celkové chování člověka v reakci na nabídky spojení, nikoliv nahodilý, jednorázový test týkající se ptáků,“ zdůrazňuje Manlyová. Nikdo vám samozřejmě nebrání si na příštím rande ptačí test vyzkoušet, Melanconová ale doporučuje ho používat s rozvahou.

Související…

Cílem manipulátora je stát se vaší spřízněnou duší. Pak vždy uděláte to, co chce, říká Petr Casanova
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...