fbpx

Přes tohle vlak nejede: 14 varování, která byste ve vztahu rozhodně neměli přehlížet 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nikdo nejsme dokonalý, a tak je po pár týdnech či měsících vztahu normální začít u partnera pozorovat i negativní vlastnosti. Které signály patří k těm nejvarovnějším a které se určitě nevyplatí ignorovat? Tady jsou…

Zveřejněno: 6. 11. 2023

Na začátku vztahu máme obvykle nasazené růžové brýle, které nám způsobují selektivní slepotu. Možná si všimneme výrazných výstražných signálů, které nám napoví, že daný člověk nebude ten pravý, například když mlátí pěstí do zdi po prohře „jeho“ fotbalového týmu, nebo když má během rande rasistické či homofobní komentáře. Ale pokud jde o jemnější náznaky, například když vám už po druhé schůzce začne tvrdit, že jste spřízněné duše, nemusí vám hned dojít, že to je špatně.

Bez ohledu na to, jak stabilní, zdravý nebo vášnivý váš vztah bude, určitě časem narazíte na otravné zlozvyky a maličkosti, kterými vás váš protějšek bude rozčilovat. Řeč je teď ale o závažnějších problémech, které by vás měly zarazit, protože mohou signalizovat nebezpečný vzorec chování. „Jedním z nejlepších způsobů, jak rozpoznat tyto varovné signály, je důvěřovat svým instinktům,“ říká Amy D. Marshallová, profesorka psychologie z Pennsylvania State University. Na co si tedy dát pozor?

1. Jejich profil na seznamce neodpovídá realitě

Všichni chceme udělat skvělý první dojem, ale „je rozdíl mezi prezentováním svého nejlepšího já a neautentickým chováním,“ říká párová poradkyně Gina Senarighiová, Ph.D.

Tvrdit, že člověk měří 180 cm, když má ve skutečnosti 170 cm, nebo si do profilu napsat, že je náruživý turista, když se jde o víkendu maximálně projít do parku, může znít jako neškodná hloupost, která jen zakrývá nejistotu, ale ať je důvod jakýkoliv, určitě je potřeba si na to dát pozor. I nedostatek sebevědomí v kombinaci s nesouladem mezi slovy a činy může způsobit problémy například při řešení konfliktů.

2. Všechny své bývalé popisují jako šílence

Někdy vztah skončí tak špatně, že jsme vůči našim ex i po letech zahořklí, ale pokud váš partner mluví o všech bývalých jako o šílencích a nadává při každé zmínce o nich, je to varovný signál – problémem ve skutečnosti mohl být on (nebo ona, pochopitelně).

Nadměrný sarkasmus, podlý smysl pro humor, nebo vtipy, které pravidelně poukazují na vaše nedostatky, mohou představovat nekonsensuální způsob, jak využít sílu ve vztahu.

Osoba, která nedokáže připustit, že alespoň částečně přispěla k předešlým rozchodům, a svaluje vinu jen na druhé, je podle Dr. Senarighiové důvodem k extrémní opatrnosti. „Je pravděpodobné, že jim i nyní s vámi bude chybět stejný druh vhledu,“ říká. A pokud s nimi budete chodit, nakonec se nejspíš taky přidáte ke skupině šílených bývalých. 

3. Jejich žárlivost vede ke kontrolování a majetnickému chování

Žárlivost sama o sobě nemusí být „red flag“. Většina z nás se může cítit nejistě, když vidíme někoho, koho milujeme, jak vtipkuje s někým jiným. Záleží však na tom, jak s těmito pocity dokážeme pracovat.

Pokud váš partner demonstruje žárlivost tím, že na vás křičí nebo vám začne diktovat, s kým se můžete a nemůžete scházet, signalizuje to velké nebezpečí a nezdravý vztah. V takovém vztahu se nemůžete cítit uvolněně a v bezpečí.

4. Naváží se do vás, byť „z legrace“

„Byl to jen vtip“ nejsou kouzelná slova, která vymažou zraňující urážky. Nadměrný sarkasmus, podlý smysl pro humor, nebo vtipy, které pravidelně poukazují na vaše nedostatky, mohou představovat „nekonsensuální způsob, jak využít sílu ve vztahu,“ říká newyorská psychoterapeutka a sexuální terapeutka Dulcinea Pitagoravá.

Párová poradkyně Folashade Adekunleová s ní souhlasí a říká, že je velký rozdíl mezi vzájemným konsensuálním škádlením a rádoby vtipy, které toho druhého zraňují. Obzvlášť znepokojivé podle ní je, když partnerovi řeknete, že svým chováním zraňuje vaše city, a on s tím nepřestane. V takovém případě se jedná o red flag, který byste neměli přehlížet.

5. Příliš spěchají s novým vztahem

Tento varovný signál nemusí být nutně o někom, kdo vám řekne „miluji tě“ příliš brzy nebo se chce po pěti schůzkách nastěhovat. Jedná se spíše o „vzorec intenzivního a nadměrného zájmu, kdy se jedna osoba snaží manipulovat druhou do situace závislosti,“ vysvětluje Adekunleová. I zdánlivě sladká gesta mohou být ve skutečnosti red flagy. Pokud vás někdo, s kým jste teprve nedávno začali chodit, zasypává komplimenty typu „jsi vše, co jsem kdy chtěl/a“, nebo vás pravidelně zahrnuje drahými dary, může to značit nezdravý vztah. V kontextu takzvaného „milostného bombardování“ navíc bývají tato milá gesta následována zákeřnými činy, jako je vyčítání toho, že trávíte více času s ostatními, nebo vztek, když se nechováte podle jejich představ.

Máte partnerovu plnou pozornost, když mluvíte o tom, jak probíhal váš den, nebo u toho kouká do telefonu a nevnímá vás? Pamatuje si i malé detaily, které jste během rozhovorů zmínili, jakou značku kávy máte nejraději a jak se jmenuje vaše kolegyně z práce?

Opět platí, že na rychle postupujícím vztahu nemusí být nic špatně, pokud se v něm cítíte dobře. Adekunleová doporučuje poslouchat vaše tělo. Jestli máte nepříjemný pocit z toho, že se vše děje příliš rychle, věnujte tomuto pocitu pozornost a prozkoumejte, odkud vaše emoce pramení.

6. Jsou hrubí k obsluze či personálu

Dobrá zpráva je, že tento red flag poznáte už v rané fázi randění, pokud spolu vyrazíte na večeři nebo se domů svezete taxíkem. Naše společnost má stále tendenci pracovníky odvětví služeb podceňovat, ale pokud nechcete chodit s buranem a někým, kdo si neváží práce druhých, dejte od něj rychle ruce pryč.

7. Neustále se hádáte

Jedna věc je pohádat se o tom, kdo má vynášet odpadky, nebo na partnera vyjet (a pak se omluvit), když máte špatnou náladu. Ale pokud zjistíte, že hádky, nebo dokonce pasivní agresivita jsou ve vašem vztahu opakujícím se vzorem, je to podle Marshallové důvod k zamyšlení.

„Neexistuje způsob jak určit, kolik je příliš mnoho konfliktů,“ říká. „Ale důležité je, zda je hádka vyvážena vyšší nebo alespoň stejnou mírou pozitivních interakcí. Koneckonců, váš partner je někdo, s kým byste si měli obecně dobře rozumět, takže pokud jste většinu času ve vzájemném rozporu, může to znamenat, že se k sobě prostě nehodíte – v nejlepším případě. V nejhorším případě by to mohlo být známkou toxické dynamiky vztahu,“ dodává Dr. Marshallová.

8. Neposlouchají vás

Není řeč o tom, když váš partner zapomene nakoupit vajíčka nebo vyzvednout oblečení z čistírny. Je to spíše o chvílích, kdy sdílíte důležité informace o vás, vašich koníčcích, tradicích a lidech z vašeho života. Máte partnerovu plnou pozornost, když mluvíte o tom, jak probíhal váš den, nebo u toho kouká do telefonu a nevnímá vás? Pamatuje si i malé detaily, které jste během rozhovorů zmínili, jakou značku kávy máte nejraději a jak se jmenuje vaše kolegyně z práce?

Nejste výhradně odpovědní za péči o jejich blaho. Pokud se dynamika vyvine v to, že jste jejich jediným záchranným lanem, může to vztah velmi, velmi ztížit.

Pokud si po zodpovězení těchto otázek uvědomíte, že vás váš partner neposlouchá, Adekunleová doporučuje váš protějšek upozornit na to, že je to pro vás důležité. Pokud to povede ke zlepšení, skvělé! Pokud ne, pamatujte, že ten, kdo pro vás není ochoten růst, nestojí za váš čas.

9. Nepodpoří vás, když procházíte těžkým obdobím

Pokud jste před velkou pracovní prezentací ve stresu nebo se cítíte skleslí kvůli nějakému rodinnému dramatu, váš partner by měl být zdrojem útěchy. To samozřejmě neznamená, že byste na něj měli házet své problémy a očekávat, že přijde s magickými řešeními. Přinejmenším by se však někdo, kdo má na mysli váš nejlepší zájem, měl snažit být tu pro vás, říká Dr. Marshallová.

Nemusí se jednat o velká nebo drahá gesta. „Pouhé poskytnutí fyzické náklonnosti, jako je objetí či polibek, nebo jen opětovné potvrzení víry ve vaše schopnosti a v to, kým jste, vám může pomoci cítit se mnohem lépe,“ říká. To, jak přesně chcete být podporováni, závisí na vašich osobních preferencích, ale pokud se cítíte zanedbáváni (nebo jako by jim byly vaše boje lhostejné), je to výmluvné znamení, že vaše emocionální potřeby nejsou naplněny.

10. Jste jejich jedinou oporou při řešení jejich traumat 

Aby bylo jasné, není to tak, že lidé s traumatem nebo obavami o duševní zdraví mohou mít skvělé vztahy pouze tehdy, když jsou zcela „vyléčeni“. Jde spíše o aspekty typu: Jsou si vědomi toho, jak tyto problémy ovlivňují je samotné a ostatní? Dostávají nějakou podporu nebo se jinak snaží uzdravit? To znamená například docházení na terapii, navštěvování podpůrné skupiny, studium duševního zdraví a navazování pevných přátelství.

Pamatujte, že nejste výhradně odpovědní za péči o jejich blaho. „Pokud se dynamika vyvine v to, že jste jejich jediným záchranným lanem, může to vztah velmi, velmi ztížit,“ upozorňuje Dr. Senarighiová.

11. Posouvají vaše fyzické hranice, a to i „nevinným“ způsobem

Odmítá vás váš partner přestat lechtat, když mu řeknete, aby toho nechal? Dotýkají se vás i nadále zdánlivě nevinným způsobem (jako je objetí, hlazení, nebo dokonce opakované šťouchání do paže jako u sourozence), když požadujete osobní prostor? Ano, i to jsou red flagy.

Váš partner může využívat vaší zranitelnosti a přinutit vás věřit, že za všechny problémy můžete vy.

„Stejně jako u všech hranic chceme zajistit, aby někdo respektoval způsoby, kterými mu říkáme, jak s námi zacházet,“ říká Adekunleová. I když některé z těchto příkladů nevypadají jako velké problémy, obavy spočívají v jejich eskalaci. „Může to být známkou toho, že tato osoba nebude časem respektovat vaše hranice. Chceme, aby lidé slyšeli ‚ne‘, přestali a brali nás vážně.“

12. Vaši přátelé a rodinní příslušníci s nimi nechtějí trávit čas

Vaši blízcí vás pravděpodobně chtějí vidět šťastné a prosperující, takže byste se rozhodně měli zamyslet nad příčinou, pokud nejsou z vašeho partnera zrovna nadšení. Možná se jim jen nelíbí odlišné politické názory této osoby nebo to, že žvýká s otevřenou pusou. Může to být ale ještě znepokojivější. Možná lidé, kteří jsou vám nejblíže, mohou vidět jasněji než vy tendenci vašeho nového partnera odmítat vaše city, protože vy jste momentálně zaslepeni láskou nebo chtíčem.

„Jediný způsob, jak to zjistit, je jednoduše se zeptat svých přátel nebo rodinných příslušníků, proč přesně nechtějí trávit čas s touto osobou nebo ji lépe poznat,“ říká Adekunleová. Buďte ale připraveni na brutální upřímnost. „Odpovědi může být těžké slyšet, nakonec je ale důležité je znát,“ dodává.

13. Manipulují vás nebo vás nutí o sobě pochybovat

Jedním z největších red flagů a zároveň nejnebezpečnějším je tzv. gaslighting neboli manipulace, při které váš partner překrucuje realitu a nutí vás pochybovat o vašem vnímání prostřednictvím popírání („to jsem nikdy neřekl“) nebo obviňováním („jsi příliš citlivý/á“). Nejenže je to forma emocionálního zneužívání, ale je také velmi obtížné ji identifikovat.

Váš partner může využívat vaší zranitelnosti a přinutit vás věřit, že za všechny problémy můžete vy. Vzhledem k tomu, že gaslighting může způsobit, že budete pochybovat o sobě samých, Dr. Pitagoravá radí vyhledat podporu lidí, díky nimž se cítíte bezpečně – terapeut nebo důvěryhodná milovaná osoba – abyste prodiskutovali, co zažíváte, a získali více jasnosti o chování vašeho partnera.

14. Špatně snášejí, když trávíte čas bez nich

Všichni jsme byli v té motýlkové, líbánkové fázi vztahu, kdy chcete trávit každou chvíli spolu a máte pocit, jako byste žili v romantickém filmu. Dr. Senarighiová ale poznamenává, že příliš velké množství společně tráveného času může způsobit, že ztratíte pocit v sebe sama a své podpůrné systémy.

Udělat si prostor pro sebe je zdravé, stejně jako věnovat pozornost tomu, jak váš partner reaguje, když to uděláte. Pokud se urazí, probudí ve vás pocit viny nebo se rozzlobí, když jdete ven s přáteli a okamžitě mu neodpovíte na SMS, podle Senarighiové toto chování může poukazovat na majetnictví. Důvodem může být i nenaplnění vlastních emocionálních potřeb, což není zločin, ale je to něco, co by měli lidé vyřešit, pokud chtějí být dlouhodobě ve zdravém vztahu.

Související…

Nebuďte snadný „úlovek“. Násilí na ženě začíná, ještě než se jí agresor dotkne
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock , zdroj: Self

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...