fbpx

Jak nezabít manžela hned po porodu? Sedm dobrých rad pro spokojené rodiče 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Autorka Jancee Dunnová radí, jak to zařídit, abyste se jako novopečení rodiče doma nezabili. Ženy si velmi často myslí, že se chlapi prostě sami přidají, ti zase úplně nevynikají ve čtení myšlenek. A získat chvilku pro sebe vypadá jako nadlidský úkol. Co s tím?

Zveřejněno: 4. 11. 2023

Než jsem otěhotněla, s manželem jsme se hádali jen zřídka. A když už se to stalo, tak jen kvůli nepodstatným blbostem. To všechno se ale s pozitivním těhotenským testem rychle změnilo a teď mě skoro každý den přepadají úzkostlivé otázky. Bude mi pomáhat? Bude se podílet na výchově? Bude tolik času trávit s kamarády po barech? Nebudu na to všechno sama? A jak vůbec prožívá to, že se stane otcem?

Jelikož můj muž sám od sebe o ničem debatovat nechce, musela jsem se naučit, jak si odpovědět sama. Naštěstí se přesně tím samým už někdo přede mnou zabýval, abychom my zbylí nemuseli dělat začátečnické chyby. Jancee Dunnová napsala knihu How not to hate you husband after kids (Jak nezačít nesnášet vašeho muže po dětech), ve které shromáždila tipy a triky od psychologů, terapeutů, a dokonce FBI vyjednavačů. Tady je sedm z nich podle magazínu Cosmopolitan.

1. Sedněte si a rozdělte si domácí práce. Na tohle jsem myslela ještě v těhotenství, protože jsem bez jistoty, že na domácí práce nezůstanu úplně sama, nemohla v noci usnout. A když už jsem usnula, budila jsem s myšlenkami na to, že jsem doma pořád sama a nikdo mi nepomáhá. A pomohlo až to, když jsme si spolu sedli a naplánovali, kdo a co bude tedy přesně dělat. „Hádky vznikají, když nemáte vyjasněné role,“ píše Dunnová.

2. Nevylučujte svého partnera. Existuje pojem „maternal gatekeeping“, česky by se dal nazvat jako „mateřské střežení bran“. Nastává tehdy, když je matka přesvědčená o tom, že je jako jediná schopná zajistit péči o své dítě. Může odmítat, aby ostatní, dokonce i otec, hráli aktivní roli v životě jejího dítěte, ať už jde o krmení, uspávání nebo vychovávání. To bohužel může vést k rodinným problémům, konfliktům ve vztazích a vzájemnému odcizení.

Pro dlouhodobě spokojené manželství je zásadní, jak se k sobě partneři chovají na denní bázi. Projevy vděčnosti pak byly „nejkonzistentnějším významným prediktorem kvality manželství“.

Když už otec nějakou roli dostane, matka ho neustále kritizuje (Kde má svetr? Ty chceš, aby nastydl?), takže je otec čím dál více a více nejistý svými schopnostmi a ustupuje. I když se o dítě bojíte, zkuste se přemoci a mít více důvěry v ostatní. Když dítě jednou nedostane k večeři zeleninu, tak to přežije, hlavně že nejde spát o hladu.

3. Prostě to udělejte. Když jste vyšinutí z nedostatku spánku a z prsou vám teče mléko, často je sex to poslední, na co myslíte. Dunnová radí muži rázně vysvětlit, že sex v šestinedělí nepřipadá v úvahu, ušetříte si tím spoustu bolesti.

„Nicméně určitě se během této doby ujistěte, že se pravidelně dotýkáte, abyste si udrželi blízkost – jemné stisknutí paže, přehození nohou přes jeho, zatímco se díváte na film. Pak až se budete cítit připraveni, to prostě udělejte. Možná se vám to zpočátku nebude líbit, ale hormony štěstí, které sex produkuje, jsou dobré i pro vás a pomáhají vám cítit s partnerem větší spojení,“ radí autorka.

4. Pokud je to možné, hádejte se online. Mnoho rodičů hlavně z minulé generace bylo nejspíš přesvědčeno, že se mohou svobodně hádat před dítětem, protože jim přece nic nerozumí. Pak se ale objevila tato studie: Vědci z Oregonské univerzity měřili mozkovou aktivitu miminek a zjistili, že už šestiměsíční kojenci negativně reagují na rozzlobené a hádavé hlasy.

Velmi často si ženy z nějakého důvodu myslí, že se chlapi prostě přidají, a pokud to neudělají, tak mají dojem, že nechtějí, nebo že je jim to jedno. Přejdou tedy k postoji: 'jemu na mně vlastně nezáleží'. Místo toho by bylo opravdu užitečné jednoduše říct: 'Tohle od tebe právě teď potřebuji'.

Takže pokud se spor rozhoří, vytáhněte telefony, abyste si to vyříkali, radí Dunnová. Právě psaní vám může pomoci vyjasnit si myšlenky a uklidnit vás. (A pokud to nepomůže, napsat „ty debile“ je mnohem lepší než to zakřičet, alespoň před vašimi potomky).

5. Chlap vám nemůže číst myšlenky. Většinou není ani zdaleka schopen odhadnout, co si myslíte. Kdysi jsem na manžela tiše funěla a mlátila v kuchyni věcmi, abych vyjádřila své naštvání z toho, že nechce uklízet. Vůbec k ničemu to ale nevedlo. „Velmi často si ženy z nějakého důvodu myslí, že se chlapi prostě přidají, a pokud to neudělají, tak mají dojem, že nechtějí, nebo že je jim to jedno. Přejdou tedy k postoji: 'Jemu na mně vlastně nezáleží'. Místo toho by bylo opravdu užitečné jednoduše říct: 'Tohle od tebe právě teď potřebuji',“ říká v knize psychoterapeutka Jean Fitzpatricková.

Říct muži v klidu a s rozmyslem, co přesně potřebujete, pomůže mnohem víc než se vztekat, zatímco on si hraje na playstationu.

6. Prostě zmizte. Chcete získat chvilku pro sebe? Pokud půjdete do ložnice a zavřete dveře, abyste si mohly přečíst drby o celebritách, někdo ty dveře otevře. Pokud se půjdete koupat, vaše batole se k vám radostně přidá. Předejte dítě manželovi a vypadněte z domu. Vydejte se na večerní procházku, dojděte si do knihovny, zajděte na kávu. Byť třeba jen na půl hodiny!

7. Říkejte „děkuji“ a říkejte to často. Nepodceňujte sílu prostého děkuji. Výzkumníci z Georgijské univerzity zjistili, že pro dlouhodobě spokojené manželství je zásadní, jak se k sobě partneři chovají na denní bázi. Projevy vděčnosti pak byly „nejkonzistentnějším významným prediktorem kvality manželství“.

Zvykněte si tedy děkovat i za ty nejmenší věci, i kdyby to mělo být jen: „Díky, že jsi objednal pizzu, dneska bych to s večeří prostě nezvládla.“ Drobná každodenní gesta náklonnosti mají větší význam než věci, které děláte jednou za čas.

Související…

Proč si tak často bereme „špatné“ partnery? Jsme naivní a ne dost vybíraví
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Cosmopolitan.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...