fbpx

Obrečeli jste Chandlera? Celebrity k nám patří, truchlit pro ně je běžné 1 fotografie
Zdroj: Profimedia

Kdykoli zemře někdo slavný, truchlí pro něj nejen jeho rodina a přátelé, ale zdrceni jsou i fanoušci, i když se třeba se svou ikonou nikdy osobně nesetkali. Podle psychologů je to zcela normální. Zároveň vysvětlují, proč nás smrt celebrit tolik zasahuje. A radí, jak se s tím vypořádat.

Zveřejněno: 3. 11. 2023

Už je to téměř týden, co celý západní svět zarmoutila zpráva o smrti herce Matthewa Perryho, který se proslavil zejména rolí Chandlera v legendárním seriálu Přátelé. Smutná zpráva všechny překvapila: Teprve 54letý Perry, který dlouhé roky bojoval se závislostí na lécích a alkoholu, se pravděpodobně utopil ve vířivce svého domu v oblasti amerického Los Angeles. Tragédie se stala v sobotu 28. října 2023.

Truchlit nad úmrtím slavné osobnosti, jako byste ji znali, nám může připadat divné. Přestože se jedná o naprosto cizího člověka, můžeme mít při úmrtí milované celebrity pocit, jako bychom ztratili známého, nebo dokonce přítele. Podle psychologů je to ale naprosto běžné.

Staré dobré časy

„Celebrity jako jsou herci, sportovci a hudebníci, mohou v lidech zanechat trvalou stopu,“ vysvětluje pro Reader´s Digest psychoterapeut Tom Kersting. Tyto lidi osobně neznáme, ale není pochyb o tom, že jejich práce dost možná zanechala pozitivní stopu v naší mysli a vzpomínkách. 

Dokázal nás rozesmát, rozplakat, ale hlavně nám pomohl zapomenout na těžké chvíle, když jsme to nejvíce potřebovali.

„Slavné osobnosti jsou s námi propojeny, a i když jsme je osobně neznali, jejich přítomnost v našich životech stále cítíme,“ říká klinická poradkyně Rachel O’Neillová pro magazín Teen Vogue. „Například daná osoba byla nějakým způsobem nedílnou součástí vašeho dětství. Možná byla vaší první láskou nebo představovala ideál, tedy něco, čím jste doufali, že byste mohli být. Nebo se k ní pojí nějaká důležitá vzpomínka – například hrála v televizním pořadu, který jste sledovali, když jste vyrůstali. V těchto případech může smrt znamenat ztrátu této konkrétní části vaší minulosti,“ popisuje odbornice.

„Tento člověk ale mohl představovat i víc než jen spojení s vaší minulostí. Mohl být důležitou součástí vašeho každodenního života,“ doplňuje terapeutka Cynthia Catchingsová pro Teen Vogue.

„Slavné osobnosti nám mohou pravidelně poskytovat smích, útěchu, zábavu, vzrušení nebo pocit úniku. Když odejde celebrita, se kterou jsme spjati, může nám připadat, že jsme ztratili někoho blízkého, protože daný jedinec byl nedílnou součástí našich nejšťastnějších nebo nejsmutnějších okamžiků,“ říká Catchingsová. „Dokázal nás rozesmát, rozplakat, ale hlavně nám pomohl zapomenout na těžké chvíle, když jsme to nejvíc potřebovali.“

I když jsem byl z jeho odchodu smutný, zároveň jsem se usmíval, protože díky jeho hudbě jsem měl nespočet krásných zážitků s přáteli, na které nikdy nezapomenu. Klíčem k úspěchu je tedy být vděčný za pozitivní vzpomínky a upnout se spíše na ně než na smutek.

Jak se s tím vyrovnat?

Pokud patříte k mnoha fanouškům, kteří se snaží vyrovnat s nedávnou smutnou zprávou, nebo jste se těžko vyrovnávali s úmrtím některé jiné celebrity, Kersting pro vás má několik tipů. Zaprvé se pokuste zaměřit na pozitiva, která vám daná celebrita do života přinesla. „Jako dlouholetý fanoušek skupiny Grateful Dead si pamatuji, jak jsem se cítil, když zemřel Jerry Garcia,“ říká. „I když jsem byl z jeho odchodu smutný, zároveň jsem se usmíval, protože díky jeho hudbě jsem měl nespočet krásných zážitků s přáteli, na které nikdy nezapomenu. Klíčem k úspěchu je tedy být vděčný za pozitivní vzpomínky a upnout se spíše na ně než na smutek.“

Za druhé, to, že svůj smutek nedokážete vysvětlit, nebo že ho vaši přátelé či rodina nedokážou pochopit, ještě neznamená, že vaše pocity nejsou oprávněné. Často máme pocit, že bychom měli truchlit určitým způsobem, ale smutek je pro každého jiný.

A konečně, bez ohledu na to, pro koho truchlíte, je důležité vyhledat odbornou pomoc, pokud vás smutek příliš přemůže nebo začne zasahovat do vašeho života.

Související…

Milosrdná lež pro děti není. O smrti bychom s nimi měli mluvit, radí terapeutka
Milada Kadeřábková

foto: Profimedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...