fbpx

Vlci v rouše beránčím. Poznejte taktiky psychopatů, aby vás dostali na kafe (a dál) 1 fotografie
zdroj: Freepik

Heterosexuální muži s psychopatickými rysy slaví až překvapivé úspěchy u žen, což se odráží i na vysokém počtu intimních vztahů, které během života prožijí. Patří k nim lhaní, bezcitnost, lehkomyslnost i neustálé vyhledávání vzrušení. Jak se nestat obětí těchto vlků na lovu

Zveřejněno: 3. 11. 2023

Kanadští výzkumníci se nedávno v rámci studie zajímali o to, jaké druhy taktik používají psychopatičtí jedinci v sociálních interakcích, tedy jaké strategie využívají, když chtějí oslovit protějšek a pozvat jej na rande. Podle čeho takového psychopatického jedince poznat?

Když ptáčka lapají...

Jak magazínu Forbes vysvětlil hlavní autor studie Kristopher J. Brazil, působící na katedře psychologie Carletonské univerzity v kanadské Ottawě, v rámci výzkumu s kolegy rozlišoval čtyři hlavní kategorie psychopatických rysů:

  • Mezilidské: tendence jako lhaní, manipulace, pocit nadřazenosti a panovačnosti, ovládání chování při sociálních interakcích.
  • Afektivní: bezcitnost, přehlížení emocí druhých, nedostatek zájmu o jejich utrpení a neschopnost vytvářet s nimi hluboká nebo trvalá pouta.
  • Životní styl: projevování impulzivity, lehkomyslnosti, nezodpovědnosti a neustálé vyhledávání stimulace a vzrušení.
  • Chronické antisociální chování: ochota porušovat zákon, sklony k násilí a agresi bez výčitek svědomí, lhostejnost ke společenským normám.

Vedle rysů psychopatické osobnosti byla pro psychology důležitá také míra, jíž se u respondentů projevovala takzvaná „prosociální osobnostní triáda“ zahrnující upřímnost-pokoru (odkazující na úroveň spravedlnosti a upřímnosti), emocionalitu (odkazující na schopnost sentimentality) a přívětivost (odkazující na trpělivost, flexibilitu a schopnost odpouštět).

Obojí autoři studie u účastníků zjišťovali pomocí dotazníkového šetření, které zahrnovalo shlédnutí videa, zobrazujícího milou, starostlivou a oddanou atraktivní mladou ženu. Jejich úkolem bylo zodpovědět, jak se pro tuto ženu učinit co nejpřitažlivějšími.

Schovávají se za negativní mimikry

Díky dotazníkům psychologové zjistili, že aby se potenciálnímu partnerovi opačného pohlaví vykreslili v co možná nejpříznivějších barvách, používají psychopatičtí jedinci charakteristické mimikry. „V kontextu naší studie máme těmito mimikry na mysli taktiku, během níž mladí muži změnili způsob, jakým popisovali svou osobnost, a to tak, aby se co nejvíce přiblížili ideálu, jejž popisovala žena v seznamovacím videu,“ vysvětlil pro Forbes Brazil.

Aby získali zájem ženy, o kterou stojí, umějí být psychopatičtí jedinci velmi vynalézaví – dočasně dokáží hýřit šarmem, předstírat laskavost a citlivost, společenskou uvědomělost, nebo dokonce politickou liberálnost. To všechno je ale jen maska, která slouží k jedinému – nalákat protějšek, aby spadl do jejich sítě.

A protože psychopatům tato taktika pomáhá maskovat jejich skutečnou identitu a navozovat iluzi romantických vlastností, přidávají vědci před slovo mimikry přízvisko „negativní“. Prezentují se díky němu jako upřímnější, emotivnější a celkově příjemnější, než ve skutečnosti jsou – například zmiňují lásku k domácím mazlíčkům, důležitost laskavosti k ostatním nebo potřebu shovívavosti.

Jsou dokonce tak vynalézaví, že své mimikry přizpůsobují tomu, zda má jejich protějšek zájem o krátkodobý nebo dlouhodobý vztah. „Psychopatičtí jedinci jsou ale zaměřeni na krátkodobé vztahy, takže ačkoliv umí vlastnosti pro dlouhodobého partnera napodobit, dříve či později selžou a protějšek zklamou,“ informuje Brazil.

Oklamou i sami sebe

Aby získali zájem ženy, o kterou stojí, umějí být psychopatičtí jedinci velmi vynalézaví – dočasně dokáží hýřit šarmem, předstírat laskavost a citlivost, společenskou uvědomělost, nebo dokonce politickou liberálnost. To všechno je ale jen maska, která slouží k jedinému – nalákat protějšek, aby spadl do jejich sítě.

Psychopaté umějí být tak přesvědčiví, že dovedou oklamat dokonce i sami sebe. Když manipulují s fakty, týkajícími se vlastní osobnosti, často sami uvěří tomu, co protějšku tvrdí – třeba jak je důležité být upřímný. Ovšem jediné, co tímto dokazují, je skutečnost, jak schopnými jsou vlastně lháři.

Jak nesednout na lep

To všechno může vypadat docela děsivě, zejména při představě, že někomu takovému na lep skočíme. Situace naštěstí není beznadějná. Aby se to nestalo, je třeba si všímat detailů – zdánlivě malých, ale podle Brazila podstatných. Právě ony vás totiž mohou upozornit na to, že slova, jež vám slibně vypadající potenciální partner šeptá do ouška, nemusí myslet tak vážně, jak se tváří. Co Brazil radí?

  • Nehrňte se do vztahu, dejte si na čas. Psychopat nedokáže svou fasádu udržovat do nekonečna. Vzájemné poznávání se v průběhu času odhalí, jakou osobnost si vlastně pouštíte k tělu. Existují také vlastnosti, které je těžké předstírat, a proto je podle výzkumníků psychopati ani neumějí kvalitně napodobit. Jde především o perfekcionismus, organizovanost nebo kreativitu – chcete-li odhalit lháře, máte u partnera v průběhu času pozorovat jejich konzistentnost.
  • Všímejte si jejich chování v různých kontextech. Mimikry může být náročné udržet v různých kontextech s novými lidmi, kdy je těžší zachovat autentičnost.
  • Pozorujte online komunikaci. Skutečným měřítkem autenticity se podle Brazila může stát vnímání rozdílu mezi osobní a digitální komunikací. Psychopati totiž mají problém udržet zdání dokonalé osobnosti, přejde-li komunikace do online podoby – nejspíš proto, že nemohou reagovat na okamžité narážky partnera a vžít se tak do role, kterou od nich vyžaduje.
  • Přemýšlejte o tom, kdo vás vlastně přitahuje. Hledání partnera, který zůstane trvale emocionálně dostupný a bude vás podporovat dlouhodobě, může podle Brazila pomoci v odhalení těch, kteří nemají úplně čisté úmysly, a jde jim primárně o sex.

 

foto: Freepik, zdroj: Therapy Tips

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...