fbpx

Láska naslepo? Proč slavná reality show Netflixu nemohla příliš fungovat 1 fotografie
zdroj: ČSFD

Podle psycholožky Amy Morinové citové propojení mezi partnery většinou samo o sobě nestačí. Soutěžící se měli zasnoubit ještě předtím, než věděli, jak ten druhý vypadá. No řekněte upřímně – šli byste do toho?

Zveřejněno: 25. 10. 2023

Patříte mezi 30 milionů diváků, kteří sledují reality show Netflixu Love Is Blind, tzv. sociální experiment, během něhož účastníci zjišťují, zda je možné zamilovat se do někoho, koho nikdy neviděli? A našli jste už odpověď na to, zda je láska opravdu slepá?

Love Is Blind je postaveno na myšlence, že emocionální propojení je důležitější než to fyzické. Autoři pořadu si myslí, že pokud se lidé přestanou soustředit na fyzický vzhled, budou schopni navázat pevnější vztahy, dokonce možná s někým, za kým by se v běžném životě ani neotočili.

Pořad má na diváky takový dopad, že se z toho stalo časté téma, které lidé chtějí řešit se svými terapeuty. Některé páry prý sledování tohoto pořadu přimělo k otázce, zda jejich vztah nestojí příliš na fyzické blízkosti.

Psycholožku Amy Morinovou zajímalo, jak tato reality show formuje představy lidí o zdravých vztazích. Ona sama se domnívá, že i když je citové spojení klíčem k celoživotnímu partnerství, existuje několik důvodů, proč tento experiment většině lidí nevychází.

1. Lidé sdílí své představy o tom, kým si myslí, že jsou

V první části experimentu si spolu účastníci show povídají, zatímco mezi nimi stojí zeď. To znamená, že druhou osobu poznávají pouze na základě toho, co o sobě řekne.

„Lidé sdílejí své vnímání sebe sama. I když tedy nelžou, nemusí se vidět stejně, jako je vidí ostatní. Někdo může říct: ‚Jsem opravdu milý člověk‘, kdybyste však takového člověka viděli ve skutečném světě, možná byste zjistili, že se špatně chová k obsluze nebo se vzteká, kdykoli jsou jeho city zraněny. Takže i když je někdy laskavý, mohli byste s jeho popisem, že je ‚milý člověk‘, nesouhlasit,“ vysvětluje Morinová.

Tyto neznámé jsou základním principem pořadu; testují, zda se do sebe páry mohou zamilovat, aniž by se viděly osobně. 

Někdy to, co o sobě účastníci říkají, jsou jen jejich zbožná přání. Sdílejí verzi sebe sama, o které sní. Ti, kteří říkají, že umí dobře hospodařit s penězi, si ve skutečnosti spíše přejí, aby dokázali lépe šetřit, a ti, kteří se prezentují jako dobrodruzi, si jen přejí, aby byli více odvážní. Může to být proto, že chtějí být viděni v určitém světle, nebo také proto, že doufají, že se jednou takovou osobou stanou.

Je to stejné jako na seznamovacích aplikacích, kde se můžete rozhodnout, které informace o vás chcete sdílet a které tajit.

2. O vztahu rozhodují v umělém prostředí

V podmínkách tradičního seznamování vidíte druhou osobu v jejím reálném prostředí. Dozvíte se, jak se chová, když potká novou osobu, jak tráví volný čas a jak vychází s přáteli a rodinou. V sériích Love Is Blind jsou však páry vytržené z reality a nemají povolen kontakt s vnějším světem.

Nejenže se tedy během seznamování nevidí, ale navíc lidé, se kterými smí mluvit, jsou jen další účastníci experimentu, kteří se také snaží během krátké doby do někoho zamilovat.

Při vzájemném představování se svým přátelům a rodinám jsou již zasnoubení. Nemají tedy moc příležitostí umožnit svým blízkým strávit čas s osobou, kterou si hodlají vzít. Také nevidí, jak jejich partner běžně zvládá každodenní stres.

3. Vytvářejí si o druhé osobě představy

Když s někým mluvíte přes zeď, existuje mnoho neznámých. Jak dotyčný vypadá? Jak se budete cítit, až budete fyzicky spolu? Jak budete společně řešit výzvy? Jak vypadá životní styl druhé osoby?

Tyto neznámé jsou základním principem pořadu; testují, zda se do sebe páry mohou zamilovat, aniž by se viděly osobně. Nejsou to však jen informace o fyzickém vzhledu druhé osoby, které chybí. Páry toho moc nevědí ani o životě toho druhého. Chybí jim informace potřebné k tomu, aby mohli určit, zda se k sobě hodí a také důkazy toho, že jsou si navzájem oddáni.

Je snadné říci, že jste si oddáni, když mluvíte přes zeď, ale je mnohem těžší ukázat, že jste si oddáni, když máte jiné možnosti v reálném světě. Mnoho účastníků si představuje pohádkový společný život díky mnoha neznámým. Bohužel realita často neodpovídá fantazii.

4. Emocionální chemie neznamená, že mezi nimi bude fyzická přitažlivost

Chemie je obrovskou součástí každého romantického vztahu. Je to to, co odděluje přátelství od romantického vztahu. Páry se osobně setkávají pouze tehdy, pokud cítí, že mezi nimi existuje emocionální chemie, někdy jim ale chybí chemie fyzická.

Možná se jim vyplatí, že televizní pořad zaplatí zásnubní prsten, dovolenou i svatbu, pokud dodrží předepsaný plán.

„Pokud mezi dvěma lidmi chybí fyzická chemie, neznamená to, že jsou dané osoby povrchní. Fyzická chemie zahrnuje onu dodatečnou jiskru, která pomáhá párům cítit sexuální přitažlivost k vůni a vzhledu toho druhého. Je to klíčová složka, která napomáhá sbližování. A ne každý, kdo má citové pouto, bude prožívat stejné fyzické spojení,“ říká Morinová.

5. Jsou v časové tísni

Soutěžící se musí zasnoubit ještě předtím, než vědí, jak ten druhý vypadá, aby mohli postoupit do další fáze experimentu. Poté spolu odjedou na krátkou dovolenou do Mexika a pak ještě několik týdnů bydlí v bytě, který jim poskytnou pořadatelé. A během této doby mají naplánovat svatbu.

Je tu velký tlak na to, aby v krátkém čase udělali závažné životní rozhodnutí. Možná se jim vyplatí, že televizní pořad zaplatí zásnubní prsten, dovolenou i svatbu, pokud dodrží předepsaný plán. Většina párů ale chce za každých okolností strávit poznáváním více než čtyři týdny. To je logické, protože dokud s někým nestrávíte delší dobu, nepoznáte, jak se daný člověk vyrovnává s nepřízní osudu.

Často to proto končí tím, že většina účastníků nemá dostatek informací pro to, aby mohli učinit rozhodnutí na celý život. Chybí jim čas na ujasnění toho, jak budou společně hospodařit s financemi nebo jak budou trávit volný čas.

Jak experiment zlepšit?

I když v každé sezóně bývá několik párů, které se vezmou, většina vztahů v experimentu nevydrží. Podle Morinové existuje několik věcí, které by mohli autoři pořadu udělat, aby zvýšili šanci, že soutěžící najdou osoby, se kterými se k sobě hodí.

„Pro začátek by jim mohl pomoci párový terapeut, který jim bude klást otázky, které jim pomohou zjistit, zda jsou skutečně kompatibilní. Mohli by také s terapeutem pracovat na komunikaci a řešit citová zranění z minulosti, která často vyplouvají na povrch,“ říká. Dále upozorňuje, že je důležité, aby dvojice během randění získala více času na život v reálném světě, a měla tak více příležitostí poznat jeden druhého na hlubší úrovni. 

Je však třeba si uvědomit, že drama dělá dobrou sledovanost a že všechny navrhované změny by stály peníze a čas navíc, což by show neprospívalo.

Související…

Pokud chcete rychle zbohatnout, účast v reality show není dobrý nápad
Tereza Hermochová

foto: ČSFD, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...