fbpx

Když láska přes internet hory (ne)přenáší. Studie odhalila slabiny online manželství 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nedávná americká studie srovnávala manželství, která vznikla online, s páry, které se setkaly takzvaně postaru. Výsledek? Digitální sféra může mít nežádoucí vedlejší efekt

Zveřejněno: 18. 10. 2023

Vzpomínáte si na randění před seznamovacími aplikacemi? Swipování doprava a doleva je teď naším hlavním seznamovacím pomocníkem. A přestože nám to může připadat vyčerpávající, opakující se a někdy odlidštěné, nemůžeme s tím prostě přestat.

Proč? Protože se zdá, že to funguje všude kolem nás! S každým swipnutím stále doufáme a honíme se za snem, že ten náš „pravý“ se nachází jen kousíček od nás. A reklamy v aplikacích i mimo ně vyvolávají dojem, že s online aplikacemi uspějeme lépe, než kdybychom štěstí zkoušeli offline.

Poskytují však aplikace dlouhodobý úspěch? Jednou z nejzásadnějších, ale nejméně prozkoumaných oblastí online seznamování je jeho dlouhodobý vliv na vztahy.

Nedávná studie porovnávala 923 manželství dospělých Američanů, z nichž přibližně polovina se seznámila se svým partnerem online, s těmi, kteří se seznámili offline, například ve škole, v baru či nočním klubu. A údaje nevypadají dobře. Ti, kteří se seznámili prostřednictvím obrazovek, vykazovali nižší spokojenost ve vztahu a méně stabilní manželství.

Kazí nám to okolí

Kdo za tu nespokojenost nese vinu? Podle studie za to mohou zejména vnější tlaky od společenské marginalizace až po obtíže způsobené zeměpisnou vzdáleností. Tyto vlivy měly přitom dopad nejen na pár jako takový, ale i na jeho širší okolí.

Způsob, jakým doplníte větu: Seznámili jsme se na..., může mít vliv na to, zda vás ostatní budou podporovat, nebo spíše odsuzovat. 

„Společenská marginalizace“ zní složitě, že? Znamená to, že původ našich milostných příběhů může mít vliv na to, jak jsou přijímány. Když láska rozkvete online, společenský souhlas nemusí přijít tak snadno jako u párů, které se seznámily postaru. 

Tradičním seznámením se prostě odjakživa bouřlivě tleská. A ten, kdo vás seznámil, se stává hrdinou a obhájcem vašeho vztahu. A co když vykvete románek ve volejbalovém klubu? Fandí vám pak celý tým.

Setkání online nemusí vést ke stejnému nadšení a vřelosti. Způsob, jakým doplníte větu: Seznámili jsme se na..., může mít vliv na to, zda vás ostatní budou podporovat, nebo spíše odsuzovat. 

Některé seznamovací aplikace přímo vydělávají na známostech na jednu noc a nezávazných vztazích (asi ani nemusíme jmenovat). V závislosti na pověsti stránky se pak vašemu vztahu nemusí dostat společenského uznání. 

Láska hory (ne)přenáší

Díky seznamovacím aplikacím také už nejsme omezeni na hledání lásky v místě našeho bydliště. Rozšířily náš filtrační rádius a smazaly mezinárodní hranice. 

Nekonečná přehlídka nových tváří může podporovat myšlení, že tráva je s každým dalším swipnutím zelenější, zejména když se současný vztah potýká s těžkostmi.

Vzpomínáte si na dobu, kdy byl „pasový režim“ neboli možnost seznámit se s kýmkoliv na světě přístupný pouze za příplatek? Během pandemie covidu se ale otevřel všem zdarma, aby se zmírnila celková osamělost. Mnoho aplikací ji ponechalo jako součást své bezplatné nabídky doteď. Rozhazování sítí do šířky nám sice otevírá nové možnosti, ale pochopitelně se také neobejde bez překážek. Například když se jeden z partnerů přestěhuje za druhým, může vzdálenost od domova někdy zapříčinit pocity osamělosti, zejména když události, jako je pandemie, cestování ještě více znesnadní.

Jiný výzkum naznačuje, že neomezené možnosti v seznamovací aplikaci mohou některé partnery přimět k tomu, aby se při prvních známkách problémů ve stávajícím vztahu vrátili na scénu swipování. Nejde však jen o vzrušení z nových známostí, studie odhalují, že je to zakořeněno v samotném designu těchto platforem. 

Nekonečná přehlídka nových tváří může podporovat myšlení, že tráva je s každým dalším swipnutím zelenější, zejména když se současný vztah potýká s těžkostmi.

Za zmínku také stojí, že tyto páry lze stále ještě považovat za průkopníky seznamovacích aplikací. Za 15–20 let budou online seznamky považovány za normu. Pokud jste však uzavřeli vztah online, takto se s vnějším tlakem můžete už dnes vypořádat...

  • Chraňte si své srdce: Váš milostný příběh je intimní, osobní a jedinečný. I když sdílení s druhými může být přínosné, vybírejte si, komu umožníte nahlédnout do zákulisí svého vztahu. Pokud někteří lidé, dokonce i ti blízcí, s vaším příběhem nesouhlasí, nezapomeňte, že je v pořádku stanovit si hranice.
  • Najděte si svoje lidi: Pokud ve vašem současném okruhu přátel chybí pochopení a respekt k vašemu vztahu, najděte si jiné známé. Vždy dávejte přednost zdraví svého vztahu. Pevný vztah slouží jako kotva, která vás podrží i v bouřlivém moři různých životních výzev.
  • Odvážně na dálku: Ve světě, kde láska může překlenout kontinenty, je překonávání vzdáleností velmi důležité. Vzdálenost má sice svá úskalí, ale příběhy nesčetných úspěšných milostných příběhů svědčí o tom, že i vztahy na dálku mohou nakonec vytrvat.

Související…

Hlavně se nespálit. Nový trend v seznamování je celý o opatrnosti
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...