fbpx

Adios nekonečnému čekání na psychologa: Přelomová studie prokázala, že v online terapii je budoucnost 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Pokud máte problémy, potřebujete terapii, ale nechce se vám z jakéhokoli důvodu osobně do ordinace, existuje řešení. Nová studie vyzdvihuje online terapii jako rozšířenou budoucí možnost léčby

Zveřejněno: 23. 9. 2023

V digitálním věku, kdy se obrazovky staly našimi okny do světa, z něj mnozí lidé hledají únik. Jsou to ti, kteří se s tímto světem nechtějí nebo neumí srovnat.

Průlomová studie, provedená ve Velké Británii, odhalila, že online terapie je nejen životaschopnou alternativou, ale v mnoha případech také stejně účinnou jako tradiční osobní sezení při léčbě úzkosti a deprese. Navíc nabízí neocenitelnou výhodu rychlého přístupu k léčbě, což může v oblasti péče o duševní zdraví znamenat revoluci.

Co je online terapie?

Online terapie je známá také jako teleterapie nebo telepsychologie. Jak píše článek na webu psychologietoday.com, jedná se o formu psychiatrických služeb a poradenství, poskytovanou prostřednictvím internetu nebo telefonu. Díky tomu odpadá nutnost osobních setkání. Terapeuti vedou sezení pomocí aplikací pro videohovory, jako jsou Zoom, FaceTime, Google Meet, Skype, nebo specializovaných platforem.

Tato sezení mohou být zcela virtuální nebo kombinací online a osobních setkání, v závislosti na preferencích a potřebách klienta. Před zahájením online terapie je důležité se připravit otestováním vybrané aplikace nebo softwaru, zajištěním soukromí během sezení, minimalizací rozptylování a znalostí kontaktních údajů terapeuta a preferovaných způsobů platby. Náklady na online terapii se u jednotlivých terapeutů liší, přičemž mnozí z nich si účtují podobné sazby za online i osobní sezení.

Má terapie „na dálku“ nějaké výhody i po pandemii?

Online terapie nabízí několik výhod, včetně lepší dostupnosti terapeutů, kteří by jinak mohli být nedosažitelní, úspory času a menšího sebevědomí pro klienty, kteří raději nejezdí do ordinace. Pro pozitivní výsledky je i nadále zásadní navázání silného terapeutického spojenectví, ať už terapie probíhá online, nebo osobně.

Skutečné náklady na péči o duševní zdraví nevznikají z léčby těchto stavů, ale z jejich neléčení.

Výzkumy ukazují, že kvalifikovaní terapeuti mohou prostřednictvím online terapie účinně řešit mnoho problémů v oblasti duševního zdraví, přičemž přístupy jako kognitivně-behaviorální terapie vykazují u některých stavů srovnatelnou účinnost jako osobní sezení.

Nákladově efektivní řešení

Celosvětová pandemie dramaticky urychlila přechod k virtuální terapii – trendu, který pomalu nabíral na síle. Terapeuti se museli přizpůsobit a přesunout svá sezení online. Hluboký dopad tohoto posunu nelze podceňovat a již zmíněná nejnovější studie jeho význam ještě podtrhuje.

Jedním z nejpřesvědčivějších zjištění studie je, že online terapie nejenže dosahuje stejné účinnosti jako tradiční terapie, ale je i levnější. Podle Any Catarino, ředitelky klinické vědy ve společnosti ieso Digital Health, která ve Velké Británii spolupracuje s Národní zdravotní službou (NHS), skutečné náklady na duševní péči vznikají z neléčených stavů: „Skutečné náklady na péči o duševní zdraví nevznikají z léčby těchto stavů, ale z jejich neléčení. Rychlý přístup k léčbě je klíčem ke zlepšení kvality života osob s duševními problémy, což v konečném důsledku snižuje jejich závislost na další lékařské péči a následně snižuje celkové náklady na zdravotní péči.“

Síla kognitivně-behaviorální terapie 

Ústředním bodem studie je aplikace kognitivně-behaviorální terapie (CBT), která je osvědčenou metodou pro řešení řady poruch. CBT vychází z předpokladu, že maladaptivní vzorce související s myšlením, pocity a chováním se lze naučit, a co je zásadní, lze je odnaučit. Jedná se o přístup, který již prokázal svou účinnost, a to jak osobně, tak virtuálně, u stavů, jako je deprese a úzkost.

 

m shutterstock 1910523100

Jednou z hlavních předností online terapie je její účinnost, srovnatelná s osobními sezeními. (zdroj: Shutterstock)


Kathryn Bogerová, hlavní klinická ředitelka a spoluzakladatelka společnosti InStride Health a psycholožka na Harvard Medical School, zdůrazňuje: „Byly provedeny studie, které prokázaly, že virtuální CBT může být stejně účinná jako osobní CBT u různých duševních stavů.“ Toto ujištění je zásadní, protože povzbuzuje jednotlivce, aby výhody virtuální terapie bez výhrad přijali.

Bezprecedentní rozsah studie

Tato studie vyniká svým rozsahem. S údaji od více než 27 500 pacientů nabízí bezkonkurenční pohled na účinnost a nákladovou efektivitu online terapie. David Barlow, emeritní profesor psychologie a psychiatrie na Bostonské univerzitě, chválí studii za její jedinečný přístup. Vyzdvihuje výhodu studia jednotného systému zdravotní péče, jako je NHS, který pečlivě sleduje výsledky pacientů. Díky tomu mohou výzkumníci zkoumat efektivitu nákladů způsobem, který by byl v roztříštěných systémech zdravotní péče, jako je například systém ve Spojených státech, obtížný.

Rychlý přístup k léčbě

Jedním z nejzajímavějších zjištění studie je, že online léčba může urychlit léčebný efekt. V podstatě platí, že čím déle pacienti čekají na léčbu, tím závažnější mohou být jejich problémy a jejich odpověď na léčbu může být méně příznivá. Pacienti, kterým byla nabídnuta CBT vedená terapeutem prostřednictvím internetu, zaznamenali rychlejší zlepšení kvality života. Nejenže se tedy zlepšuje reálná zkušenost pacientů, ale také minimalizuje pravděpodobnost zhoršení jejich stavu v důsledku prodloužení čekací doby.

Lidský prvek je velmi důležitý

Úspěch virtuálního programu CBT NHS, na který studie upozorňuje, úzce souvisí s průběžným vedením ze strany terapeutů. Zatímco některé online programy CBT nabízejí pouze moduly s vlastním vedením, studie naznačuje, že přítomnost terapeuta, který s pacientem pracuje online, výrazně zvyšuje účinnost léčby.

Míra úzkosti byla v pandemickém roce 2020 více než třikrát vyšší než v polovině roku 2019 a míra deprese téměř čtyřikrát vyšší. Podle zprávy z června 2020 dospělí dvakrát častěji uváděli, že v posledních 30 dnech vážně uvažovali o sebevraždě, ve srovnání s procentem dospělých, kteří uvedli, že o sebevraždě vážně uvažovali v průzkumu z roku 2018, říká článek na webu center4research.com.

Haim Weinberg, licencovaný psycholog a skupinový psychoterapeut, zdůrazňuje, že není překvapivé, že se virtuální terapie vyrovná účinnosti osobní terapie. Podobná zjištění mimo Velkou Británii toto tvrzení podporují. Uznává však, že přetrvávají určité výhrady k domnělé podřadnosti virtuální terapie. Navíc chybí zavedené vzdělávací programy, které by odborníky na duševní zdraví vybavily potřebnými dovednostmi pro poskytování online péče.

Rozvíjející se praxe

Navzdory těmto problémům se virtuální terapie stále prosazuje. Zejména léčba duševního zdraví se ukázala být ideálním kandidátem pro telemedicínu. Jeanine Turnerová, výzkumnice v oblasti komunikace na Georgetownské univerzitě, zdůrazňuje logistické výhody virtuální terapie: pro osoby, které se potýkají s úzkostí nebo depresí, může být proces cestování na kliniku skličující. Virtuální terapie tuto překážku odstraňuje a stává se tak dostupnější. Navíc překlenuje mezeru pro osoby ve venkovských oblastech, kde je nedostatek odborníků na duševní zdraví.

Jaké jsou budoucí možnosti online terapie podle nové studie?

Přestože virtuální péče není vhodná pro každého, výsledky studie zdůrazňují naléhavost rozšíření přístupu, aby se pacientům dostalo včasné pomoci. Ana Catarino uzavírá: „Tato zjištění skutečně vypovídají o důležitosti vývoje klinických intervencí, jejichž účinnost je prokázána a které lze nasadit v takovém měřítku, aby odpovídaly poptávce, o níž víme, že existuje.“

V tomto digitálním věku jsou digitální zdravotní intervence, jako je například online terapie, připraveny sehrát klíčovou roli při transformaci duševní péče, odbourávání bariér a zajištění toho, aby pomoc nebyla nikdy příliš daleko.

A jak jste na tom vy? Vyhovovalo by vám navštěvovat terapeuta online, nebo si u něj v ordinaci raději lehnete a osobní kontakt je pro vás i nadále prioritou?

Související…

Za úzkost si často můžeme sami. Zbavte se návyků, které ji podporují, radí terapeutka
Kristýna Nedobitá

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...