fbpx

Jak přežít rodinné návštěvy a nepohádat se? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Každá rodina je jiná, ale málokterá je dokonalá. Naučte se, jak předcházet zbytečným hádkám díky šesti tipům od odbornice na konflikty.

Zveřejněno: 18. 9. 2023

Rodinné návštěvy mohou být psychicky náročné. Obzvlášť, pokud si vaši příbuzní nedokážou odpustit nevyžádané rady, uštěpačné komentáře a malá rýpnutí.

Pravdou je, že každá rodina je jiná, a tím pádem jsou jiná i rodinná setkání. Někde to probíhá pohodově, jinde se to neobejde bez hádek a střetů různých osobností. Je důležité si uvědomit, že vztahy nejsou jednoduché a že i neshody jsou v pořádku, když jsou dobře zvládnuté. I vašim dětem prospěje, pokud uvidí, jak konflikty správně řešit.

Jestliže máte obavy, že se ani další rodinná návštěva neobejde bez nepříjemností, projděte si těsně před ní následující seznam doporučení od odbornice na konflikty Lisanne Iriksové:

1. Nastavte si realistická očekávání

Uvědomte si, že každý člověk má jedinečné postoje a názory, o nichž z velké části rozhodují jeho vlastní životní zkušenosti. Buďte otevření, akceptujte různé pohledy na věc a vyhněte se tomu, abyste ostatním vnucovali svá vlastní očekávání nebo soudy.

2. Aktivně naslouchejte

Během rozhovorů poslouchejte, co ostatní členové rodiny říkají, a věnujte jim svou pozornost. Buďte empatičtí, snažte se druhým porozumět, nepřerušujte je a neodmítejte jejich názory.

Je důležité mít na paměti, že žádná rodina není dokonalá. Vždy se ale můžete chovat, jak nejlépe umíte.

Efektivní naslouchání podporuje vzájemný respekt a také minimalizuje nedorozumění, takže když trávíte čas s rodinou, odložte telefon a další rušivé prvky, abyste svým příbuzným mohli věnovat plnou pozornost.

3. Volte svá slova moudře

Pokud plánujete řešit citlivé téma nebo konflikt, zvolte na to vhodný čas a prostor. Buďte uctiví a konstruktivní, zaměřte se na daný problém a vyvarujte se napadání druhé osoby. Dávejte pozor na to, jak se vyjadřujete, protože díky tomu můžete zmírnit napětí. Nedělejte z jídelního stolu bitevní pole. Někdy není čas oběda nejvhodnější dobou pro vážný rozhovor, takže je v pořádku konverzaci přerušit a pokračovat v ní později.

4. Hledejte společnou řeč

Místo toho, abyste se pouštěli do neustálých konfrontací, protože s někým nesouhlasíte, zaměřte se na hledání společných témat a oblastí, ve kterých se shodnete. Podporujte zdravé diskuse a snažte se najít řešení, která by zohlednila zájmy všech.

5. Odpouštějte

Jedna z nejlepších dovedností, která vám usnadní rodinné vztahy, je umění odpouštět. Nechte odejít staré křivdy. Pěstujte prostředí, kde je normální odpouštět. Umožněte uzdravení, růst a uchování rodinných vazeb. Všichni jsme udělali a řekli věci, kterých litujeme, a všichni jsme se z nich poučili, pokud nám to bylo dovoleno.

6. Nastavte si hranice

Uvědomte si své vlastní hranice a stanovte hranice také ostatním členům rodiny. Nastavte si pravidla, například neřešte neshody uprostřed večeře, protože by to pravděpodobně neskončilo dobře. Pokud máte s někým problém, vyhraďte si na rozhovor s ním jiný čas, abyste měli oba možnost si otevřeně a v soukromí promluvit.

Při orientaci v rodinných vztazích je důležité mít na paměti, že žádná rodina není dokonalá. Vždy se ale můžete chovat, jak nejlépe umíte, můžete si zachovat otevřenou mysl a srdce, omluvit se, když je to nutné, a doufat, že ostatní budou dělat totéž.

Související…

Rodinu si nevyberete. Jak z toho ven, když je ta vaše toxická?
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...