fbpx

Bod A je nový bod G. Přináší více vzrušení, najít ho chce ale trpělivost 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Takzvanou hlubokou zónu najdete nedaleko bodu G. Některým ženám přináší její stimulace téměř okamžité orgasmy

Zveřejněno: 4. 2. 2024

Několik centimetrů od bodu G se nachází dosud málo prozkoumaný bod A. Jedná se o erotogenní oblast na přední stěně pochvy, jejíž název pochází z vědeckého termínu anterior fornix erogenous zone. Vše, co potřebujete o bodu A vědět, popsala pro magazín Goop neurovědkyně a editorka Denise Johnová, PhD.

Zmíněná oblast v pochvě je známá také jako hluboká zóna, říká sexuoložka Joy Berkheimerová, LMFT, PhD, jelikož je to skutečně nejhlubší místo ve vagíně v prostoru před děložním čípkem – asi 10 až 12 cm za otvorem pochvy. Podobně jako zbytek poševní stěny má i oblast zvaná bod A hladký povrch.

První výzkum o bodu A publikoval roce 1997 doktor Chua Chee Ann, když zkoumal možné způsoby, jak zvýšit sexuální potěšení u žen, které při sexu zažívaly bolest a nepříjemnou suchost. Zjistil, že stimulace této konkrétní zóny výrazně podporuje vaginální vlhkost, celkové vzrušení a orgasmy u žen. Ale pozor na vysoká očekávání, takové výsledky totiž nejsou samozřejmostí. Podle Berkheimerové vždy záleží na těle každé ženy a na tom, co konkrétně přináší potěšení. Chcete-li ze svého průzkumu bodu A vytěžit maximum, existuje několik doporučení.

O samotě

„Doporučuji první pokusy o nalezení bodu A podnikat o samotě. Jakmile budete mít pocit, že vaše objevování bylo úspěšné, pomozte svému partnerovi či partnerce nacítit rychlost pohybů i hloubku, která vám dělá dobře,“ říká Berkheimerová a doporučuje používat sexuální pomůcky, protože prsty obvykle nestačí. „Na vibrátoru nezapínejte vibrace, dokud nebudete plně vzrušené a nebudete vědět, že jste ono místo našly,“ radí sexuoložka.

Stimulace bodu A výrazně podporuje vaginální vlhkost, celkové vzrušení a orgasmy u žen.

Bod A se nachází těsně před děložním čípkem – je tudíž velmi hluboko a v maximálně citlivé oblasti. Pokud nezapojíte dostatek lubrikantu, může být objevování i bolestivé, místo aby se dostavil pocit blaženého vzrušení. Proto Berkheimerová radí s lubrikantem skutečně nešetřit a postupovat velmi pomalu a trpělivě.

Různé polohy a opakování

Pro sólovou (i partnerskou) stimulaci bodu A je nejlepší ležet na zádech se stehny opřenými o břicho. Jiné polohy, jako je například obrácená kovbojka, kdy je žena nahoře a zády, nebo poloha zezadu na všech čtyřech, jsou podle sexuoložky také vhodné. Bod A můžete stimulovat i při análním sexu, a to jen pár centimetrů nahoře v konečníku. Stěna oddělující konečník a vaginální kanál je dostatečně tenká, takže příjemnou stimulaci ucítíte i v pochvě.

Pro některé ženy je podle Berkheimerové bod A intenzivní zónou potěšení – s často okamžitým nástupem orgasmu – ale pro mnoho jiných žen může stimulace erotogenní zóny trvat 20 nebo i více minut, než se vůbec vzrušení č orgasmus dostaví. Proto lékařka radí trpělivost a vytrvalost. Dopřejte si dostatek času a nespěchejte na sebe. „Pokud se na poprvé nevzrušíte vůbec, můžete to zkoušet dál, někdy potěšení přijde až s opakováním,“ doporučuje Berkheimerová.

Související…

Milování bez vyvrcholení? Nové poznatky o chtíči odhalují tajemství anorgasmie
Dominika Glaserová
 

foto: Shutterstock, zdroj: Goop.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...