fbpx

Zveřejněno: 25. 4. 2017

Majitelka Brány k dětem, lektorka kontaktního rodičovství 

lucie harnosova
 
Propagátorku bezplenkové komunikační metody, zdravého přebalování a nošení vedla k zájmu o vše přírodní a přirozené už její maminka, která v Brně otevřela úplně první prodejnu zdravé výživy. Práce s dětmi přitahovala Lucii již v době studií, na pedagogické fakultě Masarykovy univerzity absolvovala obor sociální pedagogika.

Eko potřeby pro maminky a děti

O látkové pleny a další ekologické potřeby pro děti se začala zajímat, když sháněla výbavičku pro svou první dceru. Tehdy se ale takové zboží dalo koupit jen přes zahraniční e-shopy. Aby další české maminky nemusely váhat, zda si mají objednat něco, co znají jen z obrázků, otevřela v roce 2007 v Brně první prodejnu Brána k dětem - obchod s ekologickými potřebami nejen pro maminky a nejmenší.

Kontaktní rodičovství

Po porodu první dcery prošla Lucie nelehkým obdobím, kdy jí připadalo, že jako matka selhává. Pomohlo jí až kontaktní rodičovství, díky kterému se naučila věřit sobě, svým pocitům i svému dítěti. Druhou dceru již porodila doma. Dnes patří k nadšeným propagátorům kontaktního rodičovství a domácí výuky dětí. Spoluzaložila také konferenci Aktivní rodičovství.

Děti musíme vnímat

Jejím záměrem je propojovat moderní poznatky s šetrným způsobem života a také inspirovat v oblasti osobního růstu a výchovy dětí. Na svých kurzech rodičům přibližuje výhody láskyplného a respektujícího přístupu. Zdůrazňuje, že děti nepotřebují, abychom je vychovávali a "předělávali". Naopak je třeba naučit se vnímat, jaké signály nám dávají, protože to jsou velmi moudré bytosti, od kterých se můžeme lecčemus přiučit. V neposlední řadě se Lucie zaměřuje i na vztah mámy a dcery a pro ně pobyty, večerní i jednodenní semináře. 
 
 

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...