fbpx

Zveřejněno: 17. 8. 2017

Mají nás univerzity připravovat na trh práce, anebo z nás dělat vědce? Většina studentů by si zřejmě vybrala tu první možnost. Kam ale mají jít, pokud touží po vzdělání, s nímž se v dnešní době uplatní? Odpověď nabízí americká škola Make School.

V roce 2016 vyprodukovaly české univerzity přes 77 tisíc absolventů. Dva roky předtím bylo toto číslo dokonce o deset tisíc větší. Jenže pouze necelá polovina studentů nakonec pracuje v oboru, který vystudovali. Situace se samozřejmě liší obor od oboru. Zatímco u doktorů je vzácné, když si najdou práci mimo vystudovanou oblast, mezi religionisty, filosofy nebo třeba lesníky nejde o nic neobvyklého. Představujeme vám proto školu, která se ke vzdělání snaží přistupovat tak trochu jinak. 

vysoka skola shutterstock 506137015

Na Make School neexistují domácí úkoly ani žádné známky. Není to sen?

Jak se dělá škola?

Jeremy Rossmann opustil Cambridgeskou univerzitu a v pouhých 23 letech založil alternativu pro vysoké školy: Make School v San Francisku. Škola je zaměřená na praktické vzdělání v počítačové vědě. Nabízí primárně vzdělávací programy zaměřené na tvorbu konkrétních programů a studenty aktivně připravuje na kariéru ve výrobě softwaru. „Nejsou tu žádné známky, žádné testy, žádné tradiční domácí úlohy založené na řešení problémů. Všechno je o tvorbě věcí tak jako v reálném světě,“ vysvětlil systém instituce Jeremy.

Studenti mají na výběr buď dvouletý studijní program, nebo osmitýdenní program. Specializují se na tvorbu kódu a vývoj aplikací, přičemž si zkouší různé fáze procesu: tvorbu prototypu na papíře, user experience (uživatelský zážitek), testování, marketing, analýzu a další. Jako vyučující si škola zve profesionály z technologického odvětví, herního průmyslu a různých start-upů. Program Make School je tak úspěšný, že už ho převzaly tři univerzity.

Škola je tak úspěšná, jako jsou její studenti

Škola od studentů nepožaduje školné. Místo toho si bere procenta z jejich platu. „Škola by neměla být úspěšná, pokud neprodukuje úspěšné studenty,“ vysvětlil Jeremy Rossmann a dodal: „Škola může přežít, pouze pokud naši studenti dostanou nejlepší vzdělání a získají skvělou práci.“ V USA, kde je studium na univerzitě zpoplatněno a desítky milionů lidí se topí ve studentských dluzích, je to revoluční počin. Možná i proto je o ni takový zájem. Make School bere pouze 10 % studentů, kteří se na ni hlásí. Ti, co se na ni dostanou, se zdají být velice spokojení.

vysoka skola shutterstock 547602508

Make School nabízí revoluční pohled na studium na univerzitě. A jak jsou na tom podle vás české vysoké školy?

„Make School je budoucnost vysokého vzdělání v počítačové vědě. Ano, je bez poplatků. A ano, má úžasné výsledky,“ pochválil své studium student Alex D. „Nemůžu ještě hodnotit finální výsledek – ale vypadá to velice slibně. Make School nás učí, jak uspět v hledání práce a dělat správné věci ve správný čas.“

foto: Shutterstock, zdroj: Course Report

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...