fbpx

Zveřejněno: 21. 10. 2017

Plno zajímavých filmů přestaví 21. ročník Mezinárodního filmového festivalu dokumentárních filmů Jihlava, který se uskuteční ve dnech 24. až 29. října. Zájemci budou mít možnost vidět 342 filmů z celkových neuvěřitelných 3571, které byly přihlášeny. Sedmdesát snímků bude uvedeno ve světové, dvaadvacet v mezinárodní a dvanáct v evropské premiéře. Premiéru budou mít i některé zajímavé česko-slovenské filmy s politickou tématikou.

Film Milda režiséra Pavla Křemena je o někdejším generálním tajemníkovi ÚV KSČ Milouši Jakešovi, tedy nejmocnějším muži republiky. Dodnes, ve svých pětadevadesáti letech, zůstal věrný komunistickému přesvědčení, navštěvuje akce a diskutuje s odpůrci.

„Není to žádný pozitivní medailonek o něm,“ uvedl Křemen. Jakeš je ve snímku kupříkladu konfrontován s lidmi, kteří byli v disentu. O jiném politikovi pojednává slovenský film Terezy Nvotové Mečiar o bývalém slovenském premiérovi Vladimíru Mečairovi. Režisérka uvedla, že nejprve natočila školní film postavený na rozhovoru s tímto výrazným politikem. „Vzbudilo to velké haló, tak jsem snímek rozpracovala, k tomu, abychom mohli rozklíčovat, co se děje dnes nejen u nás, je třeba zmapovat i minulost,“ řekla.

Hranice práce

Dokument Apoleny Rychlíkové Hranice práce je doprovodem k reportážím novinářky Saši Uhlové, které jsou publikovány na portálu A2larm.cz a pojednávají o pracovních podmínkách v provozech, kde lidé pracují za nejnižší mzdy. Uhlová tam pod změněnou identitou půl roku pracovala a Rychlíková jí byla nablízku… Na festivalu bude k vidění i film Otakara Faifra Sama, kde si poslední roli na své přání zahrála Luba Skořepová, která tak chtěla upozornit na samotu ve stáří.

Program nabídne kupříkladu i unikátní profil brazilské filmové skupiny Udigrudi. Diváci se mohou těšit i na obsáhlou retrospektivu francouzského filmaře a antropologa Jeana Rouche, od jehož narození letos uplynulo sto let, osobně ji uvede jeho žena Jocelyne Rouche. „Stejných sto let nás dělí od VŘSR. Proto její ikonu, V. I. Lenina, i její zobrazování v hraných filmech podrobíme detailní analýze napříč filmovým stoletím,“ uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

 

zdroj: Mezinárodní filmový festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...