fbpx

Zveřejněno: 24. 9. 2017

Café AdAstra je jedním z projektů neziskové organizace Zajíček na koni, která pomáhá dětem i dospělým lidem s fyzickým, mentálním či sociokulturním handicapem. S problémy pacientům pomáhá právě jízda na koni. Děti, které Zajíček léčí, časem vyrostou a hledají uplatnění. Práci jim nabízí právě Café AdAstra.

Kavárna Café AdAstra v pražské Podskalské ulici, která zaměstnává lidi s handicapem, funguje od září 2015. „Vznikla proto, že klienti, kteří byli jako malé děti u nás v Zajíčkovi, postupně vyrostli, bylo jim náhle patnáct nebo šestnáct. A my jsme pro ně hledali další uplatnění,“ popisuje vznik kavárny Lenka Mansour ze Zajíčka na koni .

„Většina našich klientů je na běžném trhu práce neuplatnitelná, nechytí se ani v tréninkových kavárnách, které lidi s handicapem na trh práce připravují. Naši klienti toho nikdy nedosáhnou, jejich handicap je příliš velký. Chceme ale, aby naši ‚zajíčci‘ mohli pokračovat, abychom je mohli nadále podporovat,“ dodává Lenka.

interier 6

Čekání na Adama v interiéru Café AdAstra

39 lidí s těžkým handicapem

V současné době v kavárně na různých pozicích a směnách pracuje celkem 39 lidí s handicapem, do toho počtu jsou započteni i studenti speciálních škol, kteří chodí do kavárny na praxi.

„V případě našich bývalých klientů se jedná o pozice od úklidu kavárny, utírání prachu, skládání ubrousků přes pomocné síly v kuchyni až po obsluhu. Pokud handicap umožňuje danému člověku zvládat kavárenské prostředí a dělá mu dobře být mezi lidmi, najdeme práci každému, nejen našim bývalým klientům. Lidé se ozývají, stále přibývají. Začínali jsme s osmi, dnes je zde skoro čtyřicet lidí,“ doplňuje Lenka Mansour.

Prostředí s přidanou hodnotou

Kavárna je poměrně navštěvovaná, a dokonce tam i dobře vaří. V menu najdete i takové vybranosti, jako je  kokosová omáčka s kuřetem a rýží. „Ze začátku to jednoduché nebylo. Je to na jednu stranu byznys, na druhou charitativní projekt, což není lehké skloubit. Nemluvíme o tom, že tu pracují lidé s handicapem. Chceme pro návštěvníky vytvořit přirozené prostředí. Že je tady přidaná hodnota, návštěvníci zjistí, až když k nám přijdou. Je tady dobré jídlo, dobrá káva i kultura,“ vysvětluje Lenka.

Večeře i palačinky s dobrou náplní

Zajíček na koni má celkem kolem pěti set registrovaných klientů, neregistrovaných mnohem víc, přičemž neustále přicházejí noví. Na tři stěžejní projekty jsou pak nabaleny ty menší. Přímo v kavárně jde například o projekt Pomáháme večeří.

„Každý měsíc u nás charitativní večeři vaří určitá osobnost. Celý večer je pak koncipován jako povídání s osobností, které je doprovázené klavírní hudbou. Naši klienti, kteří pracují v kavárně, jsou zapojeni do obsluhy nebo přípravy, a výtěžek putuje na jejich oblečení nebo mzdy,“ konstatuje Lenka.

foto: Archiv Zajíček na koni, zdroj: Zajíček na koni

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...