fbpx

Zveřejněno: 7. 12. 2017

Mnoho lidí své stinné stránky potlačuje. Jejich síla však roste a nakonec přitahuje přesně ty situace, kterým se chceme vyhnout. Ve vynikající knize „Princip stínu“ od světoznámého psychoterapeuta a lékaře Reudigera Dahlkeho najdete spoustu cvičení, která vám pomohou vaše stíny integrovat.  Získáte svou sílu zpět a z pocitu bezmoci vůči vnějším vlivům se přiblížíte moci utvářet svůj život tak, jak si přejete.

princip stinu

Knihu princip stínu prodává Albatros Media.

Mnoho lidí si své problémy projektuje na své partnery, rodinu či těžké dětství. Někdy je to docela oprávněné, ale svým způsobem se nic nemění. Traumatické zkušenosti mohou člověka v budoucnu zcela paralyzovat až do té míry, že se chová zcela iracionálně až destruktivně nejen k okolí, ale i k sobě samému. V této knize získáte nejen skvělé seznámení s tím, co „stín“ vlastně znamená a jakou formu na sebe může vzít. Získáte spoustu tipů, jak se svým „stínem“ pracovat a postupně osvobozovat sebe sama z područí nevědomých destruktivních vzorců, které často žijeme, aniž bychom si to zcela uvědomovali.

Deník stínů a světla

Jedno z nejdůležitějších doporučení, které mi z četby této knihy utkvělo v hlavě, je deník stínů. Pište si každý den nebo minimálně každý týden, jak se projevují vaše stinné stránky. Buďte v popisu nemilosrdní, ale neupadejte do falešné lítostivosti. Mějte se sebou soucit, ale buďte rozhodní v neopakování činů, které vám škodí. Deník světlých stránek vám bude dodávat potřebnou sebedůvěru, abyste si byli vědomi svých silných stránek. Se stínem se pracuje hůř, protože není tolik příjemný. Deník stínů vám pomůže přijmout stránky, které zřejmě potlačujete, ale které vám zároveň mohou zcela obnovit vaši životní energii, pokud se se stínem naučíte pracovat. Nejdříve se na stín musíte upřímně podívat a to můžete jen tehdy, když ho přijmete. Teprve pak vám může stín nabídnout skrytý dar, kterého jste si dřív nevšimli. Podoba tohoto daru může být různá, ale je vždy přínosem jak pro vás, tak pro druhé.

Hry se zájmeny

Jelikož mnoho lidí své problémy projektuje nejčastěji na ty nejbližší, uvedu zde techniku, která je v knize velmi podrobně rozebrána a přijde mi skvělá. Spočívá v tom, že si veškeré projekce nepříjemných zážitků záměrně berete na sebe, protože je lepší být zodpovědný za to, co můžete změnit, než trpět to, co změnit nemůžete. A ostatní, ty rozhodně změnit nemůžete, protože žijí svým dost specifickým životem.

Tak například žena, která obviňuje svého muže, že ji podvádí. Řekli bychom: „On podvádí ji“ (a). Toto obvinění lze otočit a změnit na „Ona podvádí jeho“ (b). Tím se odpovědnost přesune od něj k ní, a s tím už může začít něco dělat. Dále následuje „Ona podvádí sebe“ (c) a „On podvádí sebe (d). Varianty (b) a (c) jsou lepší v tom, že dávají postižené osobě moc nad svým životem něco změnit. Varianty (a) a (c) svým způsobem nevedou k převzetí odpovědnosti za svůj život.

Tato metoda se dá aplikovat na všechno to dotčení, kterého se nám v životě dostává, ale zároveň nám umožňuje uvědomění si moudrosti uložené ve stínu a zároveň nám dává sílu něco na svém životě měnit. Někomu se to může zdát zmatené, a tak není nic lepšího, než si to vyzkoušet v praxi.

diar shutterstock 238673008

Pravidelně si do speciálního diáře zapisujte, jak se projevují vaše stinné stránky.

Stín jako skrytý dar

Stín v sobě obsahuje opravdu mnoho disponibilní energie, která se může uvolnit, když budete mít odvahu upřímně nahlédnout na svůj vlastní stín. Z počátku to může být bolestné, ale mnohem bolestnější bývá nevědomé úsilí držet své stíny pod pokličkou. Když sestoupíte do své vlastní „Hádovy říše“, budete obdarováni nesčetnými poklady ve formě osvobození, proměny a probuzení psychických sil.

Z astrologického pohledu se stíny poznají podle aspektů a pozice planety Pluta ve znamení a domech. Každý tedy svůj stín zpracovává v jiných oblastech a s různou intenzitou. Velmi mě těší, že i sám autor čerpá z moudrosti astrologie, o kterou se svou manželkou po dlouhá léta jeví upřímný zájem a projevuje se v jejich dílech.

Zajímavosti a mnoho dalšího

V knize najdete různá doporučení na filmy, které se soustředí na tématiku stínu z různého úhlu pohledu. Každý jsme jiný, a tak každého přitahují jiné oblasti, kde může projevit svou stinnou stránku. Autor velmi zajímavě poukazuje na různé sportovní záliby jako na jistý způsob, jak číst povahu vašeho stínu. Filmy, hudba a sport mohou být vypovídající v tom, co vás přitahuje a jakým způsobem se možná vypořádáváte se stínem právě vy. Na konci knihy jsou uvedeny i vtipy, které ve vás mohou vyvolat extrémní pobavenost nebo odpor. To vše může poukazovat na vytěsněné stránky, které velmi usilovným a zároveň nevědomým způsobem potlačujeme. V čem tedy tkví právě váš stín?

Ke knize je také přiloženo vynikající CD s vedenými meditacemi a cvičeními, na které autor průběžně poukazuje, a provádí knihou. Rovněž jsou uvedeny různé filmy, které můžete shlédnout, a tak uctít svůj stín.

foto: Albatros Media, Shutterstock , zdroj: Albatros Media

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...