fbpx

Zveřejněno: 27. 9. 2017

Ve čtvrtek 28. října neoslavíme jen státní svátek. Začíná také svátek pro všechny fanoušky transpersonální psychologie, tedy ty, kteří se dokážou podívat za obzor materiálního světa. V Top Hotelu na pražském Chodově bude až do neděle probíhat světová konference ITC Prague. Mezi vystupujícími bude i Jill Purceová, světová průkopnice léčení zvukem.

Zdá se, že s vývojem doby naše západní společnost pomalu utichá, méně a méně zpíváme, často ani nemluvíme. Posíláme e-maily, píšeme statusy, sami u toho ale zůstáváme zticha. Ztratili jsme své písně. Jako děti slýcháme, že neumíme zpívat, a aniž bychom to věděli, přicházíme tak o mocný léčebný nástroj.

„Hlas je jedním ze základních spirituálních a meditačních nástrojů, který máme všichni k dispozici, jenom jsme ho k tomu účelu zapomněli používat,“ hlásá Jill Purceová. S jejím poznáním, které převádí i do své praxe, se můžete seznámit v rámci doprovodného programu nadcházející Mezinárodní transpersonální konference ITC Prague.

shutterstock 272254331

Při zpěvu je důležité nejen zpívat, ale i se poslouchat.

Objev starodávných zpěvů

Jill je v západním světě průkopnicí užívání hlasu k osobní léčbě. Znovu objevila starodávné hlasové techniky, učení hrdelního zpěvu, sílu skupinového mantrování a spirituální potenciál hlasu, jakožto přímo kouzelného nástroje k léčbě a meditaci.

Technika posvátných zpěvů je starodávná. Důraz při jejím praktikování je kladen především na polohu hlasu, nikoli jako u zpěvu na správné a špatné tóny. Teorie je totiž taková, že máte mnohem vyšší šanci rezonovat sami se sebou, pokud jste obklopeni lidmi, kteří se pokoušejí o totéž.

V rámci workshopů proto nikdo není nucen jakkoli se předvést nebo vyšvihnout sólo. Právě to je podle Jill jedním z důvodů, proč máme zábrany se hlasově projevovat. Tím hlavním je strach z toho, že budeme sami a k tomu ještě hodnoceni svým okolím. Jill díky skupinovému zpěvu dává možnost všem prozkoumat, jak se jejich vlastní hlas chová a projevuje bez obav, že budou vystaveni hodnocení jiných. „Stačí třicet minut tohoto zpěvu a je těžké necítit, jak jste se napojili na odvěký a úžasný zdroj radosti, klidu a pohody,“ podotýká Jill.

Osvoboďte hlas a osvobodíte sebe

Podle Tibeťanů je hlas to, co ladí tělo a mysl. „Vše, co známe, je tvořeno vibracemi. Jde o jeden ze starodávných vhledů do podstaty bytí. A tato pravda se vztahuje i na nás. Způsob, jak se my lidé můžeme napojit na vibraci vesmíru, je skrze náš sluch a hlas. Je to cesta, jak se dostat do harmonie s námi samými a jak se postupně vylaďovat. Jsme vibrace, náš tlukot srdce, puls našich buněk, a když víme, jak na to, a použijeme náš hlas, můžeme vědomě ladit lidskou bytost. Jsme hudební nástroj a většina z nás toho nikdy nevyužívá, možná kromě momentu, kdy jsme ve sprše.“

Hlavním důvodem nemocí v západním světě je podle Jill fakt, že jsme až příliš dobří v pojmenovávání věcí. Jakmile něco vnímáme, hned to pojmenujeme. Řekneme Honza, foťák, hora a hned nám začnou chodit asociace, co s tímto slovem máme spojené, a tak okamžitě skočíme do pocitu touhy, nervozity, lítosti z toho, co jsme měli udělat nebo ještě udělat máme.

Zasekneme se v minulosti nebo přemýšlíme o budoucnosti a nejsme přítomní a takto většinou prožijeme celý život. Tyto kruhy negativního myšlení, tyto myšlenkové vzorce se stále upevňují a stávají se tak patologickými, až se nám projeví i na těle. A tak nejčastěji vznikají naše nemoci.

Východní náboženství přišla na to, jak do těchto myšlenkových vzorců neupadat. „Můžeme rozšiřovat mezery mezi myšlenkami a vstoupit tak do místa jasnosti a klidu. To je opravdové léčení,“ říká Jill.

shutterstock 645234685

Hlas patří mezi spirituální a meditační nástroje.

Využití zvuku pro léčení

Už staří Číňané a Řekové říkali, že pokud nebudeme dělat správné zvuky, svět se rozpadne.  „V současné době je celá společnost mimo tón, mimo harmonii,“ upozorňuje Jill Purceová. „Proto ani nemůžete být zdraví, protože se stále ladíte na něco, co je mimo harmonii. Jsme vyhoštěni z možnosti bytí v harmonii s přírodou, s jiným člověkem nebo se svým vnitřním světem, protože jsme přišli o techniku opravdového sladění s harmonií světa.“

Samotný léčebný proces podle Jill funguje tak, že vaším cílem během zpívání není jen zpívat, ale zároveň svůj zpěv poslouchat. Takto se stanete jak subjektem, který zpívá, tak objektem, který pozorujete. Vytvoří se tak kruh pozornosti a vy spojíte oddělené části vašeho bytí. Pořád tvoříte zvuk a pořád posloucháte zvuk, který vytváříte, a to vás drží v přítomnosti. Není tu možnost litovat minulosti, bát se budoucnosti. A to je podstata každé spirituální praxe – být v přítomnosti.

Přijďte si poslechnout hlas Jill

Jill Purceová v sedmdesátých letech jako jedna z prvních přinesla do Evropy učení harmonického zpěvu, kterému se často říká také hrdelní zpěv. Jde o formu zpěvu, která tradičně pochází z Mongolska, Sibiře a Tibetu. Poprvé byla tato forma zpěvu uvedena do Evropy Karlheinz Stockhausenem v jeho skladbě Stimmung v roce 1968.

Jill pracovala se všemi, kteří se touto tradicí v různých kulturách zabývali – Karlheinzem, mistrem zpěvů z tibetského kláštera Gyutö, mistrem mongolských zpěvů  khöömii a dalšími. Její workshop zaměřený na léčbu vlastním hlasem je určen všem, kteří chtějí objevit sílu svého hlasu a z jakýchkoli důvodů, ať už psychických či emočních, mají svůj hlas zablokovaný. Nejen na její workshop se můžete registrovat ZDE.

foto: ITC Prague, Jillpurce.com, zdroj: ITC Prague

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...