fbpx

Zveřejněno: 12. 9. 2017

Jak moc ukázat zuby? Jak široce otevřít pusu a přivřít oči? A co když máte tak trochu křivý chrup? Na základě množství počítačových animací  se vědcům z Univerzity v Minnesotě podařilo izolovat vlastnosti toho nejlepšího úsměvu. A my vás ho naučíme. 

Představte si, že se smějete tak, že by vám záviděl i Joker, anebo že úsměv na tváři nemůžete vykouzlit vůbec. Může se to zdát jako poměrně směšná záležitost, ale pro lidi trpící paralýzou nebo jiným fyzickým postižením, které jim nedovoluje se smát, je to velmi závažný sociální handicap, který často vede k depresím a úzkostným poruchám. Nová studie by tak mohla pomoci plastickým chirurgům, kteří provádějí rozpohybování obličeje. Pokud dokážou porozumět tomu, jak takový ideální úsměv funguje a jak vypadá, bude pro ně jednodušší jej vytvořit.

terminator smile giphy

Čím větší, tím horší

Na začátku výzkumu zadali vědci umělci nelehký úkol: vytvořit 27 různých úsměvů na počítačem vytvořeném obličeji. Každá tvář ukazovala jiný úhel, šířku, odhalení zubů a různá pokřivení. Poté se badatelé dotázali 802 lidí na různé parametry každého úsměvu – zda je účinný (na stupnici od velmi dobrý po velmi špatný), jestli je upřímný nebo vypadá příjemně, a jakou vyjadřuje emoci (zlost, opovržení, znechucení, strach, štěstí, smutek nebo překvapení). 

Nakonec dospěli k poznatku, že méně je více. Ukázalo se, že hezký úsměv se skládá z několika různých prvků. Ani jeden z úsměvů není stoprocentní. Nicméně je tu několik společných prvků. Ovšem je tu jeden problém – oči se počítačovému modelu nikdy nezměnily, tudíž není divu, že široce rozevřená ústa s vykulenýma očima působila tak trochu znepokojivě. Široký úsměv totiž většinou znamená přivřené oči, jenže při realistické animaci obličeje je poměrně těžké s nimi manipulovat. Takže, pokud máte normálně pohyblivé svaly v obličeji, je váš širokánský úsměv jistě tak jako tak naprosto kouzelný!

Máš něco... aha, to jsou dásně

Plastičtí chirurgové zabývající se rekonstrukcí obličeje si často myslí, že na velikosti záleží. To ovšem v nové studii neplatí. Pozitivně hodnoceny byly spíše střední až menší úsměvy, co se šířky týče. Velké úsměvy, které ukazovaly hodně zubů a byly ve velkém úhlu, dostaly hodnocení vůbec nejhorší. A dásně? Tak na ty zapomeňte.

id creepy smile giphy

Moc se nezubte

Plastičtí chirurgové mají na zubatost úsměvu rozdílné názory. Minnesotská studie ovšem ukazuje, že úsměv s hodně viditelnými zuby může působit spíše bojácně nebo opovržlivě. Dokládají to dva nejhůře hodnocené úsměvy – oba se zubily. Takže pro příště je raději moc neukazujte, nebo tesáky ceňte jen chvilkami. 

Troška asymetrie neškodí

Vědci si také pohráli s asymetrií jednotlivých vzorků a zjistili, že troška křivosti je lepší, než úsměv naprosto pravidelný. Lehce pokřivený smajl na lidi působí upřímněji. Pokud se ale animace nakřivo usmívala moc dlouho a úsměv se nevyrovnal, začalo to dotazovaným připadat jako úsměv úchyla z parku

pokriveny hezky usmev giphy

Ostré úhly

Úsměvy, které se příliš nerozevíraly, byly pro dotázané příjemnější než široké úsměvy do V, které je naopak odrazovaly.

Podobné studie pomáhají nejen rozvoji obličejové rekonstrukce, ale také zlepšování počítačové grafiky a animace a psychologie. Tým výzkumníků doufá, že další studie v tomto oboru budou pracovat s více vzorky a variantami – v první řadě zahrnutí zúžení očí. Časem bychom se tak mohli dočkat vytvoření skutečně perfektního úsměvu. I když my jsme si jistí tím, že pokud je myšlený upřímně, je vždy krásný.

foto: Shutterstock, zdroj: Popular Science

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...