fbpx

Zveřejněno: 12. 5. 2017

Když se v životě necháváme vést svým nadvědomím, daří se nám skvěle. Jak ale rozeznat opravdovou intuici od našich strachů, myšlenek a tužeb?

Nevíte, jakým směrem se v životě dál ubírat? Jednoduše začněte jednat, postupujte pomalu a sledujte své reakce. Pokud děláte správnou věc, budou vaše vnitřní pocity stále silnější a jasnější. Postupem času si začnete všímat, že když přijde určitý pocit a vy jej následujete, pozitivně se to ve vašem životě projeví. Pak tu bude další dojem, méně klidný a méně jasný. Zpočátku si můžete myslet, že je to také intuice, ale časem se jej naučíte rozpoznávat jako falešné vedení.

Fakt, že můžete svou intuici „vycvičit“, dokazuje studie provedená na toto téma týmem vědců z University of New South Wales v čele s J. Pearsonem: „Jedno ze zajímavých zjištění tohoto výzkumu je, že mechanismus intuice lze zlepšovat praxí.“

intuice shutterstock 529171864

Pokud k vám přijde informace zvenčí, která následně zabrnká na citlivou strunu a vyvolá ve vás strach, pak se vypne váš rozum a vy jednáte pouze v režii emocí.

Intuice vs. impuls

Impuls je založen na vnějším spouštěči, je naší reakcí na události v životě. Pokud k vám přijde informace zvenčí, která následně zabrnká na citlivou strunu a vyvolá ve vás strach, pak se vypne váš rozum a vy jednáte pouze v režii emocí. Jste rozrušeni ne na základě vnitřního světa, ale díky vnějším podnětům. Tečou vám slzy, třesou se ruce, svírá se žaludek a podlamují se kolena, přestože ještě předtím, než se vnější impuls dostavil, jste byli v naprostém klidu.

Na druhé straně intuice není ovlivněná vnějšími spouštěči. Nejedná se o bezprostřední impulsivní reakci, je to hlas, který pracuje, když jste v klidu. Často k vám promlouvá tehdy, když jste mimo ruch vnějšího života, například ve sprše, při řízení auta či v posteli před spaním. Fyzicky se může projevovat podobně jako obavy, ale s tím rozdílem, že neznáte její přesnou příčinu. Intuitivní vjemy na vás neútočí ihned jako strach, ale snaží se přijít ve formě poznání. Teprve když ji nejste schopni přijmout nebo jí porozumět, doráží se stále větší intenzitou, což se následně projeví například třesem rukou či svíráním žaludku.

intuice shutterstock 274284761

Najděte v sobě klid a získáte i odpovědi na své otázky.

Klid, radost a jasnost

Pokud v sobě chcete objevit pocit, který vás povede správným směrem, zaměřte se na tyto tři aspekty: klid, radost a jasnost.

Intuice je vždy založena na pocitu hlubokého klidu a uvolnění. Když se snažíte naladit na své podvědomí, zeptejte se sami sebe, jaké emoce vám odpověď na vaši otázku přináší. Pokud se cítíte neklidní či vzrušení, pak se pravděpodobně jedná spíše o vaše vlastní touhy a přání. Pokuste se spojit se svým skutečným vedením a s pocitem klidu a přijetí. Když vás napadne nějaké řešení problému či odpověď, váš následný postoj by měl být: „Ať je to jakkoli, mě se to netýká,“ spíše než: „Ano, ano, ANO!“ Po rozhodnutí na základě intuice cítíte vnitřní klid, který je stabilní.

Druhá věc, kterou lze spojovat s intuicí, je určitá jasnost. Pokud vám hlavou probíhají různé alternativy či se vám o nich zdá, je důležité mezi nimi rozlišovat. Čisté a jasné barvy a obrazy naplněné jasem značí, že jste naladěni na skutečné vedení.

Nakonec se zaměřte na pocit vnitřní radosti, jehož základem by měl být klid a hluboká nestrannost. Pokud jste citově rozrušení, pak to pravděpodobně značí jen dočasné štěstí, které přichází, když jsou naplněny vaše touhy. Pravé štěstí by vás mělo přivádět k sobě a k pocitu rostoucí svobody, ne od sebe.

Čtěte také:

Čtyři pilíře empatie. Jak pomáhat druhým v nesnázích?

Rozvíjejte se. Z gauče to ale nepůjde!

Pozitivní myšlení vám pomůže dosáhnout vysněných cílů

foto: Shutterstock, zdroj: Sage journal

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...