fbpx

Zveřejněno: 25. 10. 2017

Britský producent kuřat, který dodává maso do řetězců Asda, Lidl a Nando, údajně porušoval zákony o životních podmínkách zvířat. Skryté kamery aktivistů v létě v jeho závodech objevily deformované a nemocné ptáky, kteří pomalu a bolestivě umírali v nesnesitelných podmínkách.

Aktivistům veganské neziskové organizace Animal Equality (Rovnost zvířat) se díky tomu povedlo v srpnu zastavit provoz na farmě Cambria Farm u města Tauntonu v britském Somersetu. Jejich kampaň přitom probíhala v období od května do července.

Mrtvý? Ještě ne. Zakroutíme krkem

Co se na farmě odehrávalo? Aktivistům se například povedlo natočit, jak jeden z pracovníků sváží mrtvá zvířata do sudu, občas naložil i kuře, které nebylo mrtvé. Když to po návratu s další várkou mrtvých kuřat zjistil, zakroutil umírajícímu ptákovi krkem.

Bylo také zcela běžné, že si místní dělníci ve čtyřech budovách farmy, kde bylo natlačeno na 150 tisíc ptáků, razili cestu prostě tak, že do kuřat kopali. Mnoho kuřat bylo přitom natolik zraněných nebo slabých, že se nedostala k vodě nebo ke krmivu. 

Kuřata z farmy Cambria odebírá společnost Faccenda, druhý největší dodavatel kuřecího ve Velké Británii. I tato společnost přitom využívá takové metody, aby co nejvíce snížila náklady. Díky těmto metodám pak může stát kuře v obchodech jen kolem 3 liber (bezmála 90 Kč), informoval deník The Times.

Veterináři: Je to OK

Kuře žije v takovýchto šílených podmínkách přibližně 40 dní, mnohá z nich se ale, jak víme, cesty na jatka společnosti Faccenda v Northamptonshire, která jsou vzdálená 140 mil (225 km), nedožijí. Mluvčí společnosti deník The Times po zjištění aktivistů ujistil, že jeho firma na farmu poslala externí veterináře, aby chování dělníků v Cambria Farm vyšetřili. Ti jejich činnost schválili, protože je prý nějak potřeba vyhnat ptáky z cesty.

chicken1

Kuřata na farmě žijí v nesnesitelných podmínkách přibližně 40 dní, pak je čeká cesta na jatka.

To samé vlastně potvrdil i majitel farmy Paul Vaughan-France, kterému deník The Times poslal obrázky trápených zvířat. „Beru ty fotografie jako zpětnou vazbu a udělám všechno, co mohu, abych zapracoval na všech aspektech našeho chovu,“ prohlásil majitel. „Každopádně máme nezávislého veterináře, který na náš chov dohlíží, a ten je se svými zjištěními spokojen.“

Mluvčí řetězce Nando, kam Faccenda kuřata dodává, na dotazy deníku odpověděl jen obecnými frázemi. „Dobré životní podmínky zvířat jsou pro nás velmi důležité a 100 % našich kuřat získáváme od dodavatelů, kteří splňují standardy Red Tractor (certifikace kvality potravin a farem) ve Velké Británii. Byli jsme velmi znepokojeni, když jsme slyšeli zprávu, že tato farma nedosahuje našich standardů, a provádíme důkladné šetření. Nando bude i nadále trvat na tom, aby všichni naši dodavatelé splňovali naše přísné očekávání v oblasti dobrých životních podmínek zvířat. Naše potraviny budou vždy pocházet od farmářů, kteří to dodržují.“ Zástupci řetězců Asda a Lidl na dotazy novinářů neodpověděli.

foto: Animal Equality, zdroj: The Independent

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...