fbpx

Zveřejněno: 21. 8. 2017

Konopí rozhodně není jenom o „rauši“ způsobeném nejznámějším kanabinoidem zvaným THC (tetrahydrokanabinol) ani o léčebném využití, v jehož souvislosti se v posledních letech hovoří především o dalším kanabinoidu – CBD (kanabidiol). Takzvané technické konopí pěstované za účelem hospodářského využití představuje přírodní, ekologický materiál, jenž může účinně a mnohostranně přispět ke snížení naší uhlíkové stopy.

Rostlina známá jako konopí je skutečně pozoruhodným dílem přírody. Některé odrůdy konopí jsou skvělým lékem, jenž dokáže účinně pomáhat na desítky různých nemocí, zatímco jiné, označované jako technické konopí (takové, které obsahuje méně než 0,3 % THC a nemá tak psychoaktivní účinek), mohou zase zachránit planetu. Zajímá vás jak?

Palivo

Při správném zpracování lze z technického konopí získat biopalivo, které může pohánět celou řadu vozidel, včetně osobních aut. Studie ukazují, že toto biopalivo je šetrné k životnímu prostředí a jeho pěstování nevyžaduje takové množství pesticidů jako třeba produkce řepky.

Papír

Výroba papíru (a nejen ona) naši planetu postupně odlesňuje. Co s tím můžeme udělat? Zcela se vzdát produktů z papíru a přenést se do čistě digitálního světa? Takový radikální krok snad nebude nutný – a řešením může být konopný papír. Podle studie amerického ministerstva zemědělství již z roku 1916 lze na jednom hektaru konopí vyprodukovat tolik papíru, jako na čtyřech hektarech stromů. Než technické konopí vyroste a je využitelné na výrobu papíru, trvá to jen několik měsíců, v případě stromů se bavíme i o desítkách let.

Výživa

shutterstock 677905843

Semínka obsahují omega-6 a omega-3 mastné kyseliny v ideálním poměru pro lidské tělo.

Výraz „superpotravina“ je trochu klišé, ale na konopí se rozhodně hodí. Konopná semínka jsou bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály – a především obsahují omega-6 a omega-3 mastné kyseliny v ideálním poměru pro lidské tělo. Jsou též skvělým zdrojem vlákniny a mohou účinně snižovat rizika srdečních onemocnění. Nejčastěji se tato semínka konzumují v podobě za studena lisovaného konopného oleje (pozor, nepoužívat při smažení, ale jen ve studené kuchyni!).

Stejně jako celá rostlina i semínka konopí jsou extrémně univerzální, obzvlášť pokud je zařadíte do svého jídelníčku. Pokud vám jejich jemná, ořechová chuť učaruje, můžete jimi ochutit cereálie, salát či jogurt. Pokud ne, můžete je rozmixovat například do smoothie nebo džusu. Možnosti jsou neomezené.

Oblečení

Konopí je zdrojem jednoho z nejodolnějších a nejzdravějších vláken na světě. Navíc v porovnání s bavlnou spotřebuje poloviční množství vody a stejná plocha osetá konopím vytváří výrazně větší množství vláken. Toto vlákno má dále celou řadu různých využití, přičemž výroba oblečení, bot, ponožek, čepic, batohů a kabelek se ve velkém rozjíždí i v našem prostředí (například značky Bohempia nebo slovenská Hoja Hemp). Důvodem je výše zmiňovaná zdravotní prospěšnost konopného vlákna a trvanlivost z něj vyrobeného oblečení.  

Kosmetika

shutterstock 438788299

Konopná kosmetika má léčivé a hojivé účinky.

Konopné semínko není jen výživné – je také blahodárné pro pleť. Pokud trpíte kožními potížemi, jako je lupenka, ekzém či akné, zkuste do každodenní péče o pleť zařadit olej z konopného semínka. A o podomácku připravených léčivých mastičkách z usušených květů, které obsahují ve vyšším množství kanabinoidy, jež v oleji ze semen nenajdeme, se určitě nemusíme ani rozepisovat, jelikož je spousta čtenářů dobře zná.

Provazy, beton a izolace

Kromě provazů lze z konopí vyrobit i beton a další stavební materiály jako třeba izolační vatu. Využití konopí ve stavebnictví může výrazně snížit naši uhlíkovou stopu, protože konopí je přírodní a ekologický materiál, který zároveň plně vyhovuje konstrukčním požadavkům i potřebám spotřebitelů.

Plasty

Planetě neškodí jen fosilní paliva. Plastové výrobky jako pet lahve a umělé tašky škodí snad ještě víc. Jistě, jsou užitečné a praktické, ale za jakou cenu? Trvá zhruba 450 let, než se jediná pet lahev rozloží – a při rozkladu se navíc můžou uvolňovat toxiny. Plasty v oceánech zase zabíjí živé organismy. 

Z vláken konopí lze vyrábět biologicky rozložitelné plasty (stále více se prosazují např. v automobilovém průmyslu), které nepoškozují prostředí a mají přitom ideální vlastnosti.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...