fbpx

Zveřejněno: 20. 6. 2017

Třídit odpadky na papír, plasty, sklo je natolik otravné, že to mnoho lidí ani nedělá. A teď si představte, že byste museli třídit odpad na 34 různých kategorií! V japonské vesnici Kamikatsu je to zcela normální.

Hliníkové plechovky, ocelové plechovky, papírové kartony, noviny, časopisy, letáky, plastové láhve, plastové uzávěry, čistý plast, plast se zbytky. To jsou jenom některé z kategorií, které musí obyvatelé městečka Kamikatsu znát. Městečko se rozhodlo přistoupit na strategii ZERO WASTE – nulový odpad. Je levnější než spalovna – vesnice aktuálně ušetří třetinu svých nákladů spojených s likvidací odpadu. Navíc přitom nevznikají kvanta skleníkových plynů, které by otravovaly atmosféru. „Lidé viděli, že spalovna ubližuje jak životnímu prostředí, tak jejich zdraví. Proto byl vytvořen program nulového odpadu,“ vysvětlila Akira Sakano, zástupkyně předsedy Akademie nulového odpadu, neziskové organizace, která podporuje Kamikatsu v její environmentální politice.

Od roku 2003 tak obyvatelé poslušně třídní odpad do 34 různých kategorií. Ty pak odnáší do městského recyklačního centra, kde místní pracovníci dohlíží na to, aby všechno bylo roztříděno pořádně. „Jistěže ne všichni třídní perfektně,“ řekl Kazuyuki Kiyohara, jeden z pracovníků recyklačního centra. „Rozeznat jednotlivé materiály může být docela náročné.“

japan1

V japonské vesnici Kamikatsu vsadili na program nulového odpadu

Jak to zvládají místní?

Pravda, místní z toho nejsou moc nadšení. Čtyřiceti procentům z nich původně vadilo, že musí veškerý odpad pořádně umývat. „Třídit odpad k recyklování může být náročné. Pořádně omývat obaly tak, aby na nich nezůstaly žádné zbytky, je těžká práce. Je to otravné a zpočátku jsme byli proti takovému nápadu,“ řekla místní obyvatelka Hatsue Katayama. V tom, aby se třídění nevzdávali, je povzbuzují cedule s informací, do čeho budou jednotlivé kategorie odpadu recyklovány a jak moc na tom vesnice ušetří. „Když si na třídění zvyknete, stane se pro vás normálním. Už o tom nepřemýšlím, třídit odpad správně je pro mě přirozené,“ dodala Hatsue Katayama.

Není to jenom o odpadu

Nic se nevyhodí. Ve městě existují obchody, kde lidé mohou nechat oblečení, nábytek a věci, které už nechtějí. A když o ně dlouho není zájem? Vezmou se do manufaktury, kde z nich ženy vyrobí něco nového – například plyšového medvídka ze starého kimona. „Snažíme se víc a víc soustředit na změnu našeho životního stylu,“ řekla Akira Sakano. Jejich cílem je, aby se v roce 2020 stali městem, které nevyprodukuje vůbec žádný odpad. Aktuálně svůj cíl splňují na 80 %. Zbylých 20 % jde na skládku.

japan2

I když je třídění pro obyvatele náročné, výsledky jsou skvělé – jen 20 % odpadu jde na skládku

Města bez odpadu

Příkladu vesnice Kamikatsu následují i jiná města. San Diego chce do roku 2030 redukovat svůj odpad na čtvrtinu, New York City se chce stát městem bez odpadu během příštích 14 let. V Kamikatsu je to možné – ve vesnici žije jenom něco přes 1 700 obyvatel. Jak to ale zvládnou milionové megapolis v USA, se teprve uvidí.

foto: Youtube, Shutterstock, zdroj: Youtube

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...