fbpx

Zveřejněno: 8. 9. 2017

První single z nového alba I AM AI vyšel 21. srpna a jde o vůbec první hudební album, které celé složil a produkoval robot Amper. Umělá inteligence pracuje s lidským umělcem, který poskytuje náměty, jež Amper používá jako parametry pro vlastní skladby. 

„Break Free“, v překladu „osvobodit se“, je první píseň z nového alba Taryn Southern. Na songu, ale i na celém albu spolupracovala hudebnice s umělcem zvaným Amper. Co však vypadá jako klasická kolaborace, je ve skutečnosti něco mnohem víc. 

Zcela nový skladatel

Taryn není v hudebním a zábavním průmyslu žádným nováčkem, je zpěvačkou a digitální vypravěčkou. U svých videí na Youtube nashromáždila přes 500 milionů zhlédnutí a má více než 450 tisíc sledování. Amper na druhou stranu zažívá debut… až na to, že to vlastně není člověk.

Amper je umělá inteligence, robot, speciálně uzpůsobený ke skládání, produkci a hraní hudby. Amper byl vyvinut týmem profesionálních hudebníků a technických expertů a je vůbec prvním robotem, který dokázal složit a vydat celé hudební album. Album nese název I AM AI (Jsem umělá inteligence) a první píseň, která vyšla 21. srpna 2017, jistě stojí za poslech.

Drew Silverstein, skladatel filmové hudby a jeden ze zakladatelů Amper, vysvětlil, že umělá inteligence není určena k samostatnému „myšlení“, ale ke spolupráci s lidskými hudebníky. „Naše společnost věří, že budoucnost hudby spočívá v kolaboraci umělé inteligence a lidských hudebníků. Myslíme si, že společná tvorba posune hranice hudby a tvůrcům poskytne unikátní kreativní prostředí,“ uvedl. Tvůrci Amper navíc upozorňují, že na rozdíl od ostatních skladeb vytvořených umělou inteligencí je nové album skutečně prací jen robota samotného. 

Nejde jen o produkci

Amper svou tvorbou naprosto předčí všechny hudební umělé inteligence dneška. Většinou se originální tvorba robotů musí ještě upravit lidmi, což znamená, že nejtěžší kus práce odvedou lidští autoři. To pro Amper ovšem neplatí. Jak již bylo řečeno, struktura akordů a melodie jsou jen a jen jeho výtvorem. Jeho práce pouze čerpá z člověkem vytvořeného stylu hudby a rytmu. Navíc, díky strojovému učení (proces, při kterém se umělá inteligence učí v podstatě sama), dokáže Amper vyprodukovat hudbu v rozmezí sekund. I AM AI je sice prvním albem vytvořeným čistě umělou inteligencí, není však prvním případem, kdy robot projevil kreativitu, ať už v hudbě nebo v umění. 

Například umělá inteligence Aiva byla naučena skládat klasickou hudbu, stejně jako byl DeepBach schopen tvořit muziku inspirovanou barokním umělcem Johannem Sebastianem Bachem. Vcházíme tak do zcela nové éry, ve které budou lidští umělci sdílet kreativní produkci s umělou inteligencí. Třeba se dočkáme i toho, že budou lidští a robotičtí umělci o místo v našich sluchátkách soupeřit. 

foto: youtube, zdroj: Futurism

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...