fbpx

Zveřejněno: 12. 6. 2017

Po dlouhou dobu lidských dějin platilo, že pokud chcete vidět kus světa, musíte se tam opravdu vypravit. Dnes už však můžete cestovat v klidu a pohodlí svého gauče. Nástroje virtuální turistiky jsou každým dnem stále dokonalejší. Umíte je používat? 

Letos v dubnu oznámil Google aktualizaci svého softwaru Google Earth, který nyní běží přímo na vašem webovém prohlížeči – tedy samozřejmě pouze v případě, že je tím prohlížečem Google Chrome. Pokud rádi objevujete krásná zákoutí naší planety, teď je máte možnost shlédnout online ve 3D v dosud nepřekonané kvalitě, a to nejen díky upgradovanému Street View. Můžete neohroženě stanout na vrcholu Mount Everestu či se toulat jako nomád po pouštích v Americe. Nabízíme vám návod, jak bezplatně prozkoumat svět díky těmto revolučním aplikacím. 

Země z nové perspektivy – Google Earth 

Systém Google Earth existuje již více než deset let, ale až nyní se proměnil ve webovou aplikaci, kterou může využívat široká veřejnost. Tato nová virtuální cestovní kancelář je 3D, interaktivní a edukativní, a proto tak uživatelsky atraktivní. A začít je tak snadné. Jakmile poprvé vstoupíte na webovou stánku a stisknete tlačítko „spustit aplikaci Google Earth“, bude vám umožněno prožít vlastní dobrodružství nebo scrollovat po stránce níže a nechat se vést.

Přednastavené krásné kouty světa si můžete prohlédnout po kliknutí na ikonu kormidla a rázem se ocitnete v módu „cestovatel“. Či lze pod značkou hrací kostky zkusit štěstí a aplikace vám bude vybírat náhodná místa planety. 

Pokud se rozhodnete pro tu nejodvážnější možnost a budete světem bloudit na vlastní pěst, stačí do klasické kolonky s lupou napsat místo vaší vysněné destinace. Vyhledávač je velmi chytrý, takže když se budete chtít podívat například do Paříže, můžete ji klidně hledat pod heslem „hlavní město Francie“.  Aby toho nebylo málo, dialogové okno v levém horním rohu nabízí spoustu dalších možností, jako je vytvoření záložky, nastavení stylu mapy a další. 

google earth 2

Zde sídlí Flowee. Prohlídky redakce ale ještě neděláme :)

Pouští i pralesem se Street View 

Aplikace Google Earth nebo Google Maps jsou skvělé, pokud si však chcete prohlédnout svět v širším měřítku a získat přehled, Street View nabízí reálné zobrazení. Malého panáčka v pravém dolním rohu, kterého přetáhnete kamkoliv na mapu, zná dnes již každý, ale víte, že tento program má i samostatnou stránku? Zde si opět můžete „jít takzvaně po svém“ nebo vybírat z předvolených možností.

Tento systém je již tak dokonalý, že vám dovoluje se projít mezi pyramidami v Gíze, po mostě Golden Gate v San Franciscu, nebo se díky němu dokonce můžete zúčastnit prohlídek zámků či muzeí. Chcete vidět Monu Lisu? Žádný problém. Stále vám to nestačí? Street View má teď ještě jeden přidaný bonus, což jsou historické snímky, díky nimž se můžete podívat i do minulosti. 

 

Čtěte také:

Plavková sezóna začíná, ale na těchto plážích bikiny rozhodně potřebovat nebudete!

Poušť Kalahari skrývá unikátní oázu

6 důvodů, proč se nebát cestovat sólo 

 

foto: Shutterstock, Google Earth

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...