fbpx

Zveřejněno: 1. 11. 2017

Rostliny jako spolubydlící představují nejen stylotvorný prvek. Při jejich vhodném výběru se určitě budeme cítit příjemněji a naše bydlení i pracoviště bude útulnější. A mohou nám pomoci i se zdravotními problémy, které způsobuje syndrom nemocných budov (sick building syndrom).

Čistotou ovzduší v uzavřených prostorách se zaobírala i NASA a tým vedený doktorem B. C. Wolvertonem doporučil hned celý soubor rostlin, který nám pomůže se zbavit všech chemických výparů, jež se uvolňují z materiálů používaných při výstavbě a vybavení domu či bytu, jako je dřevotříska, pěnové hmoty, nátěry či lepidla. K výše zmíněnému si připočítejme i tabákový kouř nebo prach, na který jsou nejlepší rostliny s ochmýřenými listy, a máme celý soubor nebezpečí, s nímž nám zeleň pomůže bojovat.

Proti toluenu, formaldehydu či trichloretylenu

Snad každý má doma tchynin jazyk (správně sanseviéra), který vydrží snad vše, ale platí také na benzen, formaldehyd, toluen nebo trichloretylen. Kapradina ledviník ztepilý, který bývá krásně převislý přes okraje květináčů, pomáhá rovněž ze vzduchu odstranit formaldehyd, xylen a toluen. To samé platí o zelenci chocholatémLopatkovec pak umí navíc pohltit i amoniak nebo benzen. Eukalypty – jestliže snášíme jejich vůni – působí dokonce antibakteriálně.

shutterstock 488816407

Čistý vzduch, pohoda a dobrý pocit. To vše mohou v místnosti zajistit správně zvolené pokojové rostliny.

Výběr rostlin, které chceme mít doma, však bude záležet nejen na našem vkusu a finančních možnostech, ale také na tom, kam je chceme umístit. Měli bychom o rostlinách vědět, jaké teploty jsou pro ně ideální, zda snášejí slunce nebo je jim lépe ve stínu, či zda je můžeme mít v místnosti společně s ústředním topením. Výběr bychom také měli podřídit obyvatelům domu či bytu, ať už je to osoba s alergií, malé dítě nebo neposedný domácí mazlíček.

Pozor na to, kudy chodíme

Hlavní místnost bytu, tedy většinou obývací pokoj nebo jídelna, bývá světlá a prosluněná, nebo by alespoň měla být. Není tedy nutné umístit rostliny přímo k oknům, kde by je mohl obtěžovat průvan při větrání. Sem se budou hodit dominantní, větší typy. Mohou tu být orchideje, velice náročné na zálivku a mikroklima, upoutávající krásou květů, toulitky, medinily s povislými květy, lípěnka, datlovník či dracéna.

Měli bychom však mít na zřeteli to, jaké činnosti se v místnosti členové rodiny věnují a hlavně kudy vedou hlavní komunikační cesty do dalších místností. Obývací pokoj se hodí i pro experimentování s umístěním rostlin, protože ty rozhodně nemusejí fádně stát na květinovém stolku. Existují třeba květináče, v nichž je květina upevněna vlastně hlavou dolů a o zalévání je postaráno díky nádržce umístěné v jeho dně. Vypadá to efektně, je jen třeba vybrat ty rostliny, kterým to vyhovuje. Ke stropu lze umístit i kokedamy. Jde vlastně o bal hustě prorostlý kořínky, aby držel pohromadě, který je zároveň obrostlý mechem. Japonská kokedama je vhodná například pro azalky, kapradiny či různé dužnatky.

Zapomeňme na květinový stolek

Zajímavým může být malý skleník, který se stane jakýmsi solitérem v místnosti. Mohou v něm být vlhkomilné rostliny, které by jinak v prostředí obývacího pokoje trpěly. Velice módním a efektním zařízením jsou pak malé vertikální zahrady, které pokryjí zelení jinak fádní prostor. Systém se nejdříve používal k zakrytí a osvěžení fasád domů či vstupních prostor hotelů a lobby velkých firem.

shutterstock 621944543

Kam s ní? Pokojové rostliny musíme i správně umístit, jinak budeme mít problémy s jejich údržbou.

Pro byt si lze takovou květinovou instalaci objednat u specializované firmy, která se postará i o automatické zavlažování. Zelenou stěnu si můžeme sestavit i sami, protože jsou na trhu i jakési kapsy, které se zavěsí na konstrukci jedna vedle druhé. V každém případě je důležitý výběr rostlin, které se budou hodit k sobě nejen typem, ale potřebou závlahy, abychom jeden typ rostliny při zalévání nepřelévali nebo druhou nenechali uschnout. Odměnou bude živá zelená stěna, na níž určitě rádi spočineme zrakem a vždy na ní najdeme něco nového.

Bylinky do kuchyně, do koupelny bambus

Specifickým místem pro rostliny je kuchyně. Je tu teplo a vlhko od vaření a velký provoz, na což je také třeba brát ohled. Můžeme tu využít fittonii či africké fialky a drobnolisté fíkusy. Nicméně právě bylinky by tu měly mít logicky nejvíce prostoru. Je to praktický trend, protože si čerstvými bylinkami můžeme zpestřit připravované jídlo.

Vlhko bývá i v koupelně, a protože s novou výstavbou je stále více těch prostornějších a prosvětlených okny, můžeme si říct, jaká zeleň se bude hodit právě sem. Nesmíme také zapomenout, že podlaha zde bývá kluzká, a padnout na nějaký ostnatější list nemusí být příjemné, a to ani v případě, kdy na sebe květináč zvrhneme. V koupelně se bude dařit rostlinám, jako jsou sleziník, ledviník (tedy kapradiny), určitě voděnkám a broméliím. Ve větším prostoru pak budou efektní bambusy nebo spatifylum

Zapojme do péče i děti

Hodí se rostliny do dětského pokoje? Za jistých podmínek určitě. Jestliže je místnost dějištěm divočejších her, raději tu rostliny vynechme. Na druhou stranu je zde nezanedbatelný výchovný efekt toho, že se náš potomek bude účastnit péče o rostliny. Dítě ale musí mít možnost volby, zda nějakou zeleň v pokoji chce, a jak by asi mohla vypadat. Nesmí to být pochopitelně rostlina jedovatá a zároveň by měla být odolná, aby přežila otrhání nějakých květů či lístků nebo i podrobnější průzkum.

Je ideální, když se podoba rostliny rychleji mění, například když na noc své květy zavírá, aby bylo co pozorovat. Hlubší zájem může povzbudit nějaká méně obvyklá rostlina. Jsou to například hmyzožravé láčkovky nebo tilandsie, jimž místo zalévání postačí vzdušná vlhkost. Rozhodně se sem nehodí často doporučovaný pryšec, který obsahuje latex, jenž dráždí pokožku a způsobuje záněty sliznice. Ideální není ani naduť označovaná sice jako léčivka, ale zároveň to znamená, že je v zásadě jedovatá, tedy především její květy.

Pozor také na výběr květin pro ložnice. Hodně aromatické mohou vadit, ale pro svůj uklidňující účinek tu může být třeba levandule či kozlík lékařský. Domácí zeleň neuškodí, dá se říci skoro v jakémkoli množství. Jen dobře vybírejte a o kytky dbejte, aby nakonec nebyly spíš na obtíž.

foto: Shutterstock, zdroj: http://zeenews.india.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...