fbpx

Zveřejněno: 25. 6. 2017

Čím dál více Britů se přestává koupat ve chlorovaných bazénech. Místo nich si na svých zahradách nechávají stavět přírodní jezírka, která se přirozeně čistí vysazenou vegetací. Podobný ekosystém však zdaleka není levnou záležitostí. Klienti za něj zaplatí v přepočtu od 2 700 000 do 6 000 000 Kč.  

V posledních letech se lidé začínají zajímat o zdravý životní styl i prostředí, v němž budou vyrůstat další generace. Čtou si informace na etiketách potravin, dotazují se po jejich původu, upřednostňují bio kosmetiku, a tak je logické, že svá těla nechtějí máčet ve škodlivých chemikáliích. Samozřejmě jsou za to schopni utratit nemalou částku. „Přírodní jezírka jsou na vrcholu své popularity a poptávka ekologicky smýšlejících zákazníků neustále stoupá,“ potvrzuje Tim Evans, výkonný ředitel společnosti Gartenar Ponds zabývající se stavbou těchto nádherných vodních ploch. 

Architekti staví na míru

Přírodní bazény mohou být navrhnuty s vodními rostlinami, ale i bez nich. Někteří klienti si přejí umístit do jezírka okrasné ryby, nejčastěji se jedná o koi kapříky, a jiní si plavání s těmito živočichy neumí ani představit. Každý projekt je svým způsobem unikátní, protože se vždy přizpůsobuje konkrétním tužbám daného zákazníka. Všichni však dávají přednost koupání bez umělých chemikálií, a právě to je spojuje. 

Balzám těla i duše

Klasické chlorované bazény přichází po 10–12 letech o svou efektivní filtraci. Majitelé pak často přemýšlí nad nějakou alternativní změnou a tehdy se uchylují k přírodní variantě. Další cílovou skupinu představují profesionální sportovci a rodiny s dětmi. Jezírka přinášejí totiž všeobecnou pohodu a klid. Léčí nejen duši, ale i tělo. Při koupeli se nevysušuje pokožka ani vlasy

prirodni jezirko shutterstock 32151601

Výrobci přírodních bazénů tvrdí, že je vhodné využívat přítomnost rostlin a mikroorganismů, protože zabraňují množení fytoplanktonu a různým typům bakterií.

Návrat k přírodě 

Pravdou ale je, že sladkovodní prostředí přitahuje nejrůznější druhy zvířat, od brouků přes obojživelníky až po opeřence. Pro ty, kteří nechtějí mezi tempy narazit na návštěvníky z animální říše, je možnost využití speciální bio filtrační technologie. Obchodní ředitel firmy Clear Water Revival Dan Adams uvádí: „Zaznamenali jsme nezanedbatelný nárůst klientů, kteří naše služby vyhledávají. Je patrná změna myšlení. Životní prostředí se stává prioritou pro mnohé z nás.“ Lidé, jež si nemohou tak drahou věc dovolit, mají pořád k dispozici přírodou stvořená jezera či rybníky. 

A jak je to u nás? 

Ale nebojte – uměle vytvořená přírodní jezírka nejsou chloubou jen ve Velké Británii. Smyslné místo na koupel vám zprostředkuje například společnost Small Lake i u nás. Jedná se o specialisty na zahradní jezírka s desetiletou praxí. Krom koupelových jezírek vás jistě zaujmou i ta okrasná, která vaši zahradu či dvůr vyšperkují k dokonalosti. Další takovou značkou je firma Banat. U nich si můžete nechat udělat zahradní jezírka, ale zakoupit k nim i mnohé doplňky. Odborníci vám navrhnou podobu a pomohou s kompletní výzdobou, hodící se do vašeho prostředí. 

foto: Shutterstock, zdroj: Daily Mail

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...