fbpx

Zveřejněno: 10. 1. 2018

Motorkáři obvykle nemají zrovna dobrou pověst. Tradičně jsou zobrazováni jako mohutní, zarostlí muži v černých kožených vestách, z nichž hrozivě vyčnívají holá tetovaná ramena. Drsný zevnějšek a něžné srdce se ale nemusí vylučovat. To nakonec dokazuje motorkářský gang B. A. C. A., který bojuje proti násilí na dětech.

Mezi nejznámější motorkářské gangy patří Bandidos (Banditi), Warlocks (Čarodějové), Outlaws (Zločinci), Pagans (Pohané) a samozřejmě Hell´s Angels (Pekelní andělé). Honosí se logy jako lebka s křídly, lebka s granáty, ďábel na motorce nebo okřídlená harpyje a jejich členové byli souzeni za provozování prostituce, obchod s narkotiky, nezákonné držení zbraní, vydírání i nájemné vraždy. O to víc vás může překvapit existence trochu jiného gangu zvaného B. A. C. A. – Bikers Against Child Abuse. V překladu tedy Motorkáři proti zneužívání dětí.

Motorkář s láskou k dětem

Tato organizace byla založena v roce 1995 John Paulem „Chiefem“ Lilly v Utahu. Chief je přitom licencovaný sociální pracovník. „Pracuji s malými dětmi ve věku od 3 do 8 let. Často mám na starosti ty, které byly zneužívány, kterým bylo nějakým způsobem ublíženo,“ říká „šéf“.

„Obvykle je vídám jednou týdně. Přichází, dělají postupné změny, ale i tenhle jejich vývoj může být snadno pokažen násilníkem, který krouží kolem domu nebo má jakýkoliv přístup k dítěti. Takové případy zcela ničily moji práci a já z toho byl čím dál frustrovanější,“ vysvětluje svoji motivaci Chief.

baca1

Bacha na B. A. C. A. „Gang“ funguje už v 17 zemích.

Lilly už měl své zkušenosti jako motorkář a rozhodl se, že by takový „gang“ mohl být i užitečný. „A tak jsem se rozhodl zeptat se několika svých motorkářských přátel, jestli by mi byli ochotni pomoct podpořit děti. A tehdy jsem zjistil, že lidé chtějí s násilím proti dětem  bojovat, jenom postrádali organizovaný způsob, jak to udělat. Když jsem jim poprvé zavolal, ukázalo se hned 27 motorek a na nich přijelo asi 40 lidí.“

Společně pak vyjeli na první manifestační parádu kolem domu s ohroženým dítětem, aby ukázali, že jsou tady. A Chief viděl, že podobný přístup může fungovat. Brzy poté se zrodila B. A. C. A.

Jak organizace funguje

Pokud je na policii nahlášeno zneužití dítěte, začne mu podle Lillyho B. A. C. A. věnovat pozornost. „První úroveň našeho zapojení do pomoci dítěti je projížďka. Navštívíme děti doma a stáváme se jakýmsi elementem, který pro ně vytváří bezpečnější prostředí,“ popisuje Chief. „Staneme se částí jejich rodiny a oni se zase stanou částí té naší. Vzkaz pro dítě je jasný: pokud patříš k naší rodině, neutíkáme, neskrýváme se, nekryjeme se, stojíme na místě hned vedle tebe, před tebou, za tebou, kolem tebe, abychom si byli jistí, že jsi v bezpečí.“

Každé ohrožené dítě dostává na starost konkrétní člen gangu. Musí na něj dohlížet, navštěvuje ho každý týden nebo ob týden, zjišťuje, jaké potřeby děti mají, poskytuje fyzickou i emocionální oporu. Jak? „Hlavně tím, že se ukážeme,“ vysvětluje Sox, jeden z členů gangu. „Děti zavolají, my přijedeme a pomůžeme, a to jakýmkoliv způsobem můžeme.“

Ochrana je dočasná

Motorkáři ale nezůstávají jen u pomoci kolem domu a doma u dítěte. Berou děti ven na hřiště, a dokonce je doprovází i do soudní síně. Všechno má ale svůj konec. Jakmile je nebezpečí zažehnáno a dítě se se svým strachem vyrovná, gang zařadí zpátečku a postupně vycouvá z jejich života.

„Snažíme se, aby nám děti příliš nepřirostly k srdci, proto s nimi strávíme jenom velmi krátkou nutnou dobu,“ vysvětluje Sox. Členové gangu jsou ale připravení se znovu objevit, pokud je dítě zavolá na pomoc.

Dnes už gang působí v 17 zemích světa. Kromě USA funguje například v Belgii, Dánsku, Španělsku nebo Rakousku. Pokud se chcete stát členem gangu, musíte projít docela náročným výběrovým procesem, musíte mimo jiné prokázat, že máte čistý trestní rejstřík.

foto: Facebook B.A.C.A., zdroj: The Independent

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...