fbpx

Zveřejněno: 22. 6. 2017

To, že je dětství nejšťastnějším obdobím života, není fáma, ale vědecky potvrzený fakt. Výzkumníci z Brigham Young University testovali paměť pětiměsíčních kojenců a zjistili, že si mnohem lépe pamatují objekty a jevy, které jsou spojeny se šťastnými hlasy, tvářemi a emocemi. Takže pokud se často sami sebe ptáte, co si vaše dítko vlastně pamatuje, odpověď je jasná – jen dobré věci!

„Mnohé studie zkoumají zejména to, zda jsou malé děti schopné rozlišovat různé emoce, ale my jako první odhalujeme, jak tyto emoce ovlivňují paměť,“ uvádí profesor psychologie a autor studie Ross Flom. Ačkoli nemohou pětiměsíční děti mluvit, existuje celá řada způsobů, pomocí kterých mohou vědci zkoumat jejich paměť. V této konkrétní studii monitorovali pohyby očí kojenců a měřili dobu, po kterou děti pozorovaly testovací obraz. Testované děti sledovaly plochý monitor, z kterého k nim promlouvaly různé osoby, a to šťastným, neutrálním nebo rozzlobeným tónem hlasu, jemuž odpovídal i výraz jejich tváře.

kojenec shutterstock 398163976

Podle studie si prý malé děti s větší pravděpodobností zapamatují jevy, které jsou doprovázeny pozitivními emocemi.

Pozitivní emoce zvyšují pozornost miminka

Bezprostředně po emocionální expozici byl dětem ukázán geometrický tvar. V testech následujících po 5 minutách a následně v dalších dnech vědci dětem zobrazovali již známé i zbrusu nové geometrické tvary a zaznamenávali, kolikrát se děti na objekty podívají i délku doby jejich pohledu. Mimořádný zájem děti věnovaly objektům, které byly původně spojeny s něčím pozitivním, naopak neutrální nebo negativní vazba jejich zájem nijak nezměnila. „Myslíme si, že pozitivní a šťastné zážitky zvyšují pozornost a zájem miminka. Tím dochází také ke zlepšení jeho schopnosti zpracovávat a uchovávat v paměti nejen geometrické tvary, ale i další informace,“ uvedl Flom.

Výzva pro rodiče

Kojenci jsou velmi citliví na tón hlasu, výraz tváře a emocionální atmosféru. Budete-li je v (nejen) těchto oblastech zásobit pozitivními zážitky, zvýšíte tak nejen jejich subjektivní pocit štěstí, ale vytrénujete i jejich vnímání, pozornost a paměť. Takovýto trénink v raném dětství má pozitivní vliv na úspěšnost v celém následujícím životě – ovlivňuje zejména schopnost zpracovávat informace, řešit problémy a efektivně se přizpůsobovat novým situacím a podmínkám. Kromě toho jsou jedinci vyrůstající v pozitivní emocionální atmosféře psychicky i fyzicky zdravější, odolnější a vykazují vyšší míru důvěry v sebe i okolní svět.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...