fbpx

Zveřejněno: 20. 12. 2017

Jak začít vyrábět domácí kosmetiku šetrnou k vaší pokožce i k životnímu prostředí? Proč nechodit do drogerie? Redakce Flowee navštívila kurz výroby domácí kosmetiky s prostým názvem Liška mazaná. Mimochodem, kurz můžete dát i jako dárek pod stromeček. 

„Petro, vrať mi to struhadlo,“ slýchávala Petra Seidlová od své spolubydlící. Na kurzy výroby domácí kosmetiky, které pořádá s Terezou Máčelovou, si zpočátku půjčovala různé nástroje potřebné k výrobě jednotlivých produktů, jako hrnce, misky, váhy nebo plynové vařiče.

Proč jít na kurz?

Dnes vedou v pražské Veverkově ulici kurzy pod názvem Liška mazaná, které zahrnují výrobu dekorativní a pěstící kosmetiky i čisticích prostředků z výhradně přírodních surovin. Na Lišku mě upozornila kamarádka, která už pár let pravidelně věnuje část léta výrobě pracího gelu a balzámů, které nám pak mile dává jako dárek. Sama jsem před dvěma lety skončila u výroby balzámu na rty s kousky čerstvých višní z naší zahrady. Do týdne mi zplesnivěl, takže by to asi nějaký kurz chtělo...

shutterstock 557818993

Doma si můžete vyrobit krém na obličej, rtěnku i prací gel.

Na kurz jsem tedy nakonec šla. Alespoň si budu moci u těch, které jsem oním višňovým balzámem hrdě obdarovala, napravit reputaci. „Ten balzám ti zplesnivěl, protože jsi tam dala čerstvé višně, které obsahují spoustu vody. Ta se rychle kazí,“ vysvětluje mi Petra. Prvním výrobkem pod jejím dozorem byla dvoufázová pleťová voda z levandulové vody, oleje a destilované vody. Samotná výroba byla opravdu jednoduchá. Ty tři ingredience se jen smíchaly dohromady a svěží odličovací voda, která vám obličej promastí mandlovým olejem a duši pohladí čerstvou květinovou vůní, byla hned hotová. Mimochodem, květ levandulí zklidňuje bolesti hlavy, nervozitu i závratě.

Jde to i bez drogerie

Kurzy pořádají Petra s Terezou už víc než dva roky. Jedna nechala školy, druhá práce produkční a vrhly se na předávání znalostí, jak vytvořit vlastní kosmetiku, nezatíženou chemickými látkami nebo testováním na zvířatech. Začínaly s jednoduchými balzámy, které postupně nahradily ty s promyšlenou konzistencí i vůní. Obě tvrdí, že se necítí být alternativními přírodními ženami, jak by si leckdo o mladých holkách, které se celkem striktně vyhýbají nákupům v drogerii, mohl myslet.

Jejich příběh začal ještě v dětství, kdy obě osypané atopickým ekzémem poctivě poslouchaly doktory a patlaly na sebe nekonečná množství mastiček s kortikoidy. „Kůže atopiků je extrémně citlivá, jsme vlastně takové lakmusové papírky, což neznamená, že ty samé produkty nemají negativní efekt i na lidi s normální pokožkou. U nás se to jenom projeví prakticky hned,“ říká Petra.

Kůže atopika nesnese parfemaci nebo alkohol, a přesto spousta krémů, které se k jejich léčbě doporučují, obsahuje právě tyhle složky. Výroba domácí kosmetiky není jen pro ty, kteří mají kožní problémy, ale prospěje úplně každému.

shutterstock 365120828

Především víte, co krémy vlastní výroby obsahují.

Víme, co „to“ obsahuje

„Dlouho jsme byli ukolébaní tím, že co prošlo Evropskou unií, je v pořádku. Jenže ono není. Spousta výrobců třeba neuvádí použité ingredience přesně, takže tam například najdete slovíčko parfém, ale nikdo už nepíše jaký a z čeho je složený. Může tak klidně obsahovat syntetické, pro tělo škodlivé látky a způsobit vám v první řadě alergickou reakci. To mně prostě nedává smysl,“ dodává Tereza, která se namísto doživotního mazání kortikoidy pustila metodou pokus-omyl do samoléčby. Začala lépe jíst a zajímat se o co nejpřírodnější přípravky, aby zjistila, že nejlepší jsou pro ni čisté oleje v bio kvalitě, jako je makový, hroznový nebo mandlový.

Petra začínala výrobou jednoduchých balzámů. „Neobsahují vodní složku, takže v klidu vydrží až tři roky.“ Mezitím, abychom jen nemluvily, jsme rozehřály bambucké a kakaové máslo, přidaly včelí vosk a nakonec mandlový a ricinový olej na hojení koutků a vitamín E, který působí jako antioxidant a konzervant zároveň. Balzám byl na světě.

„Spousta krémů leží nějakou dobu ve skladu, než se dostanou ke koncovému zákazníkovi, u kterého se předpokládá, že vydrží dalších pár let. Vlastnoručně vyrobený krém podle našeho receptu se vám zkazí po pár týdnech v lednici, ale v tom je právě to kouzlo. Je čerstvý, bez jakýchkoliv chemikálií. To, že produkt prošel, poznáte jednoduše po čichu,“ říká nadšeně Petra.

shutterstock 82465405

Výroba domácího krému na obličej zabere měně času, než pro něj jít do drogerie.

Přemýšlím, jestli to není příliš velký časový závazek. Přece jen sehnat všechny suroviny z ověřených zdrojů, aby to mělo smysl, pak pečlivě navážit a nakonec vyrobit... „Záleží na prioritách. Nejdřív vám to třeba nepůjde tak rychle, ale časem získáte grif. Vyrobit si krém je pro mě rychlejší než zajít do drogerie a vrátit se zpět domů. A k tomu mám stoprocentní jistotu, co v něm je. Stačí mi zhruba dvanáct různých ingrediencí, ze kterých si udělám denní krém, masku na obličej a třeba i prací gel. To je další podstatná věc, kterou spousta lidí neřeší, a přitom mají celý den přímo na těle oblečení máchané v chemikáliích,“ dodává Tereza.

foto: Shutterstock, zdroj: Liška mazaná

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...