fbpx

Zveřejněno: 16. 5. 2017

Nejvyšší věž z lega, nejdelší skleněný chodník… Člověk tvoří a jeho pýcha ho stále žene k tomu, aby své výtvory překonával. Vznikají tak úžasné rekordy, které byste neměli vynechat, pokud se budete nacházet v jejich blízkosti. Nechte se alespoň na některé z nich nalákat následujícími řádky!

Nechme pro jednou stranou ty nejobdivuhodnější zázraky, které vytvořila sama příroda, jako je nejvyšší hora, nejhlubší jezero nebo nejdelší řeka. Podívejme se na snahu člověka stvořit něco neobyčejného a na místa, kde se mu to opravdu povedlo.

svet rekordy shutterstock 595145474

Newyorské metro jezdí i pode dnem řek obtáčejících se kolem Manhattanu.

Nejrozsáhlejší síť metra 

Prvenství v této kategorii drží, jak mnozí očekávají, americký New York. Dopravní skvost má celkem 468 stanic na téměř 30 linkách, 373 km tras, asi šest tisíc nasazovaných vozů a denně převeze až šest miliónů lidí – místních i turistů. Těžko se to dá představit, tady už nejde jen o dopravu, ale o cestovatelský zážitek. Turisté metro v největším městě Spojených států rádi využívají, protože je zaveze ke všem úchvatným místům na Manhattanu od Central Parku po Empire State Building.

A další zajímavosti, které se s metrem v New York City pojí? Třeba to, že 40 % tratí vede nad zemí, ale když už se dostanete pod povrch, stojí to za to – například ve stanici 191 na lince 1, která je umístěna 60 m pod bzukotem velkoměsta. Často se ale nacházíte přímo pod vozovkou. Metro spojuje newyorské čtvrti Manhattan, Bronx a Brooklyn, částečně také zasahuje do čtvrti Queens. Najdeme ho dokonce i na Staten Island, na ostrov samotný se ale musíte přeplavit trajektem.

Celý systém je chytře rozdělený na lokální a expresní linky. Ty druhé slouží pro přepravu na delší vzdálenosti, a soupravy tak zastavují jen v některých stanicích, aby byla doprava rychlejší a plynulejší. Díky tomu se můžete dostat za krásných 20 minut třeba z Central Parku na Manhattanu do Brooklynu. Kromě toho, že je newyorská Subway nejrozsáhlejší dráhou na světě, patří taky k těm nejstarším. V závěsu za ní je velikostí sítě metro v Londýně nebo v Tokiu.

svet rekordy shutterstock 470896514

Čína, to není jen Velká čínská zeď. Mezi další skvosty patří skleněné mosty a chodníky, které každému návštěvníkovi vezmou dech!

Nejdelší skleněný chodník 

Zprávu o dokončení nejdelšího skleněného chodníku na světě, z něhož se díváte přímo do propasti pod sebou, jste pravděpodobně zaznamenali. Stalo se tak v září 2015, ale dodnes se o něm intenzivně hovoří. Most najdete v Geoparku Pching-ťiang v provincii Chu-nan v Číně. Jde o visutou lávku, která se pyšní délkou 300 m a je položena ve výšce 180 m nad kaňonem. Pro každého, kdo trpí závratí, platí ve výškách jediné pravidlo – nedívat se dolů. Co byste ale ze skleněného mostu měli, kdybyste se pod sebe nepodívali?

Kromě pohledu pod sebe je nutné se připravit i na to, že se most chvěje, i když se technologie snaží o vyrovnávání vibrací. Bát se ale rozhodně nemusíte, i když se tomu jen těžko poroučí. Celá konstrukce byla totiž vybudována z tvrzeného skla, které je asi 25x silnější a odolnější než okenní tabule.

svet rekordy shutterstock 489872074

Kromě stavby Burj Khalifa by v Dubaji nikomu nemělo uniknout největší vertikální bludiště světa – Maze Tower.

Největší vertikální bludiště 

V Dubaji, metropoli Spojených arabských emirátů, stojí Dubai Maze Tower. Jde o věž s 55 patry považovanou za největší vertikální bludiště na světě. Důvodem jsou složité linie balkónů, které na přední i zadní fasádě tvoří jednotlivé hádanky. Takovou práci si s návrhem dal uznávaný designér bludišť Adrian Fisher.

svet rekordy shutterstock 293232656

Lego věž v Budapešti předčila tu, kterou vztyčili nadšenci v jihokorejském Soulu. Ta měla ovšem „pouhých“ 31,9 m.

Nejvyšší věž z lega 

V maďarské Budapešti vyrostla v květnu 2014 nejvyšší věž z lega, která překonala rekord, jaký dříve držela Jižní Korea. Stavba měřila 34,76 m a její umístění před bazilikou sv. Štěpána bylo ideální pro místní i turisty. Na celém procesu se podíleli dánští konstruktéři a maďarští školáci. Poslední dílek tohoto obra zasadil starosta Budapešti Antal Rogan.

 

Čtěte také:

Do Bornea za skutečnou podobou skřítka Dobbyho z Harryho Pottera

Žena, která navštívila všechny země světa v rekordním čase

Věděli jste, že i Jižní Korea má svoji Havaj?

 

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...