fbpx

Zveřejněno: 1. 5. 2017

Ohrožený druh opic kahau nosatý bude právě obědvat. Zvířata se srocují ve skupinkách a předvádějí se před diváky. Přihlížejícím se tak naskýtá úžasný zážitek blízkosti s tímto zvláštním tvorem. Roztomilí obyvatelé bornejské rezervace jsou zkrátka tak jedineční, že inspirovali dokonce i slavnou spisovatelku J.K. Rowling při vytváření příběhů o mladém kouzelníkovi. Pojďte se s námi podívat do opičího ráje.

Unikátní rezervaci Proboscis Monkey Sanctuary naleznete zhruba 40 km od Sandakanu, uprostřed mangrovníkových lesů Bornea. Rezervace byla založena v roce 1990 uvnitř palmové plantáže, která nyní zabírá zhruba čtyři sta akrů a vytváří tak domov pro oblíbený druh opic kahau nosatý, které jsou ve světě známy jako Proboscis Monkey.

Nepřehlédnutelná nosatice

Rozhodně se nemusíte bát, že byste tuhle rozvernou opičku přehlédli. Hned na první pohled vás totiž upoutá nos obřích rozměrů a nevšedního tvaru, který tak trochu připomíná okurku. Samčí okurka směřuje dolů, ta samičí je poněkud zakrslejší a je otočená vzhůru. Někomu snad mohou připadat roztomilé, jiným zase až komické. Jedno je však jisté – majitelů tohoto nosu nechodí na naší planetě mnoho. Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) patří tento druh úzkonosých primátů mezi obecně ohrožené. Setkat se s nimi takhle zblízka je něco, co se jen tak někde zkrátka nepřihodí. Takovou šanci máte jen na pár místech světa.

Jedinečné představení 

Pokud vychytáte krmení, které probíhá na dvou místech rezervace (jedna sekce v 9:30 a 14:30, druhá v 11:30 a 16:30), můžete se těšit na nezapomenutelnou podívanou. Opice dělají všechno pro to, aby dostaly svůj oblíbený pamlsek. Žadoní, skáčou po plechové střeše přístěnků, dělají pitoreskní grimasy a vůbec hrají vizuálně přitažlivé divadlo, které vykouzlí úsměv na tváři i tomu největšímu pesimistovi.

nosata opice shutterstock 98163113

Turisti jsou pro nosaté opičky v rezervaci oblíbenou zábavou a vůbec se jich nebojí.

Opičí rezervace

Kvůli zmenšujícímu se životnímu prostoru primátů vznikají zdejší rezervace, jež mají za cíl jediné – ochránit místní zástupce fauny a flóry, pro které je deštný prales domovem. Jestliže si chcete dovádění opic užít se vším, co k tomu patří, a zároveň nezapadnout v davu, doporučujeme rezervaci navštívit zejména v odpoledních hodinách, kdy davy návštěvníků značně prořídnou. Na vyvýšená pódia, na nichž probíhá blízké setkání „třetího“ druhu, vedou dřevěné stezky. Pokud čekáte, že zvířata zahlédnete jen přes dalekohled, budete příjemně překvapeni. Na těchto místech už pravděpodobně budou čekat. Kontakt s turisty je pro nosaté opičky oblíbenou zábavou, kterou si ale užívají obě strany úplně stejně. 

Netradiční hostina

V rezervaci naleznete více než 300 opic, které patří ke dvěma rodinným klanům. Ty ale na krmení nikdy nepřijdou společně, z čehož lze usuzovat, že vzájemné vztahy jsou velmi napjaté. Hostiny, jejichž součástí jsou palačinky, bobule, ale i čerstvé ovoce, se zúčastní zhruba pět až sedm desítek zástupců jednoho či druhého rodu. I tak krmení skýtá jedinečnou podívanou, která vás očaruje. Kromě hodování se opice různě nakrucují, sedí s nohou přes nohu a pozorují „vetřelce“, kteří narušili chod a klid jejich domoviny. Občas to dokonce vypadá, že v roli pozorovatele je tady samotný opičák, který nechápe, jak mohou lidé fungovat s tak malým nosem.

nosate opice shutterstock 575737363

Když opice kahau obědvají, naskytne se vám opravdu nevšední podívaná. Zvířata se před turisty předvádějí a dělají psí kusy, aby na sebe upozornila.

Skřítek z pohádky

Pokud vás při pozorování přemáhá vtíravé déjà vu a přemýšlíte, kde jste podobného tvora viděli, pak napovíme, že právě jím, resp. nosem samců opic kahau, se při své tvorbě nechala inspirovat sama autorka knižních bestsellerů o malém čaroději Harry Potterovi J. K. Rowling. Už víte, koho vám domácí skřítek Dobby připomíná?

Kde je můžete ještě potkat?

Pokud toužíte poznat, jak žijí kahauové nosatí ve svém přirozeném prostředí, musíme vás zklamat. V rezervaci totiž nic takového nenajdete. Zatímco tady se kolem vás prohánějí desítky samců, samic i mláďat, ve volné přírodě najdete pouze oddělené tlupy, skládající se z jednoho dominantního samce, několika samic a mláďat. Za životem volných kahauů nosatých zamiřte třeba k řece Kinabatangan v Malajsii. Je ovšem těžké na ně natrefit. Jestliže ale toužíte po zaručeném a zábavném setkání z bezprostřední blízkosti, bude pro vás návštěva rezervace Proboscis Monkey Sanctuary jedinečným zážitkem, na nějž budete i po letech s úsměvem nostalgicky vzpomínat.

Čtěte také: 

Chcete cestovat a nemáte na to? Jeďte dobrovolničit s Workaway

 Deset utajených míst planety, která musíte vidět

Kdo jsou ostří hoši z tygřího komanda?    

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: http://www.esotravel.cz/

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...