fbpx

Zveřejněno: 27. 7. 2017

Někdo možná přikládá sexu až příliš velký význam, někdo možná až příliš malý. Ale věděli jste, že opojný pocit uspokojení po milování vydrží až dva dny? Tušili jste, jak moc je škodlivá pasivní agresivita ve vztahu, kdy tvrdohlavě mlčíte a odmítáte s partnerem řešit problémy?

I přesto (nebo možná právě proto), že se ve vztahu nic nezmění, se může časem snížit spokojenost s partnerem. Vědci přišli s několika neotřelými tipy, jak situaci změnit. A budete se asi divit, že v tom svou roli sehrají i štěňata.

orgasmus shutterstock 211213135

Sexuálně uspokojeni můžete být ještě dva dny po milování.

Sexuální opojení přetrvává až dva dny

O tom, že na sexu záleží, není pochyb. Podle průzkumů má 21 % ženatých mužů a 24 % vdaných žen sex víckrát než čtyřikrát týdně (což trošku nesedí, ale téma nevěry není pro tento článek aktuální). Co ale spojuje partnery, kteří spolu spí méněkrát? Existuje něco v období mezi sexuální aktivitou, co partnery k sobě přitahuje? Podle Dr. Andrey Meltzer existuje něco jako následné opojení, které partnery sbližuje. Svou myšlenku potvrdila ve výzkumu s 214 novomanželi, které sledovala po dobu šesti měsíců. Zjistila, že sex v daný den znamenal sexuální uspokojení nejen pro tento den, ale i pro dva následující. A co bylo ještě více zajímavé – partneři, kteří cítili toto sexuální opojení v následujících dnech výrazněji než ostatní, byli zároveň i celkově spokojenější ve svém vztahu.

Spojte si opět partnera s pozitivními emocemi

Co mají společného štěňátka a vás protějšek? Zatím nic, ale to proto, že jste ještě nepoužili jistý způsob pozitivního podmiňování. Vědci z Florida State University totiž zjistili, že když opadá váš zájem o partnera, lze pomocí tohoto způsobu spojit kladné dojmy ze štěňátek s fotografií vašeho partnera. Zdá se to jako hloupost, ale podle výzkumu, který probíhal osm týdnů a do něhož bylo zapojeno více než 140 párů, se tento předpoklad potvrdil. Vědci nechali partnery vyplnit dotazník o tom, jak jsou spokojeni ve svém vztahu, a pak jednomu z partnerů ukazovali fotky štěňátek zároveň s fotkami svého protějšku. A ono to opravdu fungovalo. V dotaznících se totiž posléze objevila vyšší spokojenost v partnerství než na začátku experimentu jen díky tomu, že si partneři pomocí štěňat spojovali svůj protějšek s pozitivnějšími emocemi než předtím. Je to tedy jen o naší hlavě. Když si přestaneme spojovat partnera s pohledem na neumyté nádobí a špinavé ponožky, bude ve vztahu hned o něco lépe.

problemy paru shutterstock 555402151

Pokud vás ve vztahu něco tíží, řekněte o tom svému partnerovi. Jakmile o tom bude vědět. můžete začít pracovat na oboustranně vyhovujícím řešení.

Pozor na vysoké nároky

Mít na vztah vysoké nároky je velmi riskantní věc. Buď to může vztah posílit, anebo naopak zničit. Podle nového výzkumu Dr. Jamese McNultyho z Florida State University záleží na tom, kolik je ve vašem vztahu skryté agrese. Pokud máte vysoké požadavky na to, jak bude váš vztah dokonalý, a zároveň se k sobě navzájem s partnerem nechováte zcela upřímně, existuje velké riziko, že váš vztah půjde brzy ke dnu. Partneři, kteří v tomto výzkumu často využívali nepřímé agrese – byli mrzutí, tvrdohlaví a své problémy nebyli schopní komunikovat, měli ve vztahu větší problémy. Vysoká očekávání, která zpočátku kladli na vztah, to ještě zhoršovala.

Pokud jste ve vztahu upřímní a svou zlost na partnera jste schopni rozumně vyjádřit a zformulovat do konkrétní podoby problému, jenž lze řešit, jste na dobré cestě. I když budete na svého partnera křičet, co udělal špatně, alespoň mu tím říkáte konkrétní věc, na které je možné pracovat. A to je jako základ vztahu rozhodně lepší, než uraženě sedět.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Medical News Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...