fbpx

Zveřejněno: 25. 4. 2017

Láska je vždycky sázkou do loterie, přesto však můžete riziko rozpadu manželství snížit na minimum tím, že s partnerem důkladně proberete důležité oblasti života a uděláte si přehled o tom, zda jsou vaše povahy kompatibilní.

V první řadě je nutné si stanovit, jak budete v dlouhodobém vztahu fungovat jako pár. Předem si ujasněte, co všechno jste případně schopni obětovat. Co když vy nebo váš partner dostanete výhodnou nabídku práce v cizině? Vycestujete společně, nebo jeden z vás zůstane? Pokud je váš partner ochotný se kvůli vám například přestěhovat, měli byste být schopní udělat to samé pro něj. Zeptejte se také jeden druhého, jaké jsou vaše plány do budoucna. Kde se vidíte za pět, deset nebo padesát let? Jak moc by se lišil váš život, kdybyste se nevzali? Určitě se po několika letech manželství nechcete dozvědět, že se váš partner vzdal životního snu vstoupit do cirkusu jen proto, aby mohl být s vámi. Nenaplněná přání mohou v manželství vytvářet napětí.

Říká se, že minulost není důležitá, ale...

V tomto případě to však není tak docela pravda. Snad každý z nás má za sebou několik nevydařených vztahů, důležitý je však náš přístup, který se mnohdy velmi liší. Zjistěte, zda tyto „neúspěchy“ bere váš partner jako zkušenost, ze které se poučil. Existuje něco, co by na sobě rád změnil a jak na tom pracuje? A co byste změnili na sobě navzájem a proč jste si to dosud neřekli? Tajemstvím dlouhodobého, milujícího a hlubokého vztahu je také vzájemná důvěra. Zeptejte se sami sebe, zda máte pocit, že si můžete věřit, a pokud ne, proč tomu tak je?

shutterstock 511166536

Vhled do budoucnosti a vyjasnění si zásadních otázek je pro udržení svazku klíčové.

Připravte se na možné problémy! Možná si nyní přes růžové brýle nedokážete představit, že by váš vztah mohly zasáhnout problémy, je však důležité se na ně předem připravit. Studie provedená na téma přístupu k partnerským problémům odhalila, že ženy, které dokázaly převzít zodpovědnost za svůj vztah, měly kvalitnější vztahy než ty, které měly k problémům pasivní přístup. Promluvte si se svým partnerem o jeho názorech na tuto oblast. Zjistíte, zda je schopný převzít zodpovědnost za svůj život, či je pouze pasivním divákem.

A co když narazíte na problém, který sami vyřešit nedokážete? Vědci zjistili, že ženy pravděpodobněji vyhledají pomoc odborníka, zatímco muži se zdráhají. Vaše společná ochota vyhledat odbornou pomoc, pokud na krizi sami nestačíte, je důležitá.

Diskutujte bez emocí

Nezapomínejte, že do vztahu vám chtě nechtě bude zasahovat i širší rodina. Ujistěte se, že přesvědčení, ve kterém váš partner vyrůstal, je ve schodě s vaším. Málokdo je totiž v těchto věcech ochoten ustoupit. A jak se vypořádáte s případnými zdravotními problémy vás či vašich blízkých? Máte v plánu starat se o své stárnoucí rodiče u vás doma nebo vytvoříte finanční plán, který pro ně zajistí možnost asistovaného bydlení?

Pravděpodobně plánujete potomky. Promluvte si předem o svých názorech na výchovu a také nezapomínejte na genetiku. Hemofilie, rakovina a další genetická onemocnění jsou strašákem v mnoha rodinách. Zjistěte si míru případného rizika z vaší i partnerovy strany. Jak byste pečovali o dítě se zdravotním postižením?

shutterstock 529030909

Polovina manželství nevydrží...

Předem si promluvte i o financích. Jste ochotní se zadlužit? Jak moc chcete do své budoucnosti investovat? Jaké kroky uděláte, abyste se ujistili, že se nedostanete do finančních problémů? Jak se budete dělit o rodinné finance a kdo o nich bude rozhodovat? To všechno jsou záležitosti, které mohou v budoucnosti vyvolávat velké konflikty.

Jistě znáte ve svém okolí i dvojice, kterým láska vydržela dlouhá léta. Zeptejte se, jaký je jejich recept na partnerské štěstí, a ani v těch nejtěžších chvílích nezapomínejte na to pěkné, co vám dosud společný vztah přinesl.

Čtěte také:

Jak se porvat s vlastním vztekem a vyjít z boje jako vítěz?

Co poradil životní kouč Oprah Winfrey nebo Billu Clintonovi?

Nastal konec machismu v Čechách?

Váží si vás váš partner, nebo si to jen myslíte?

foto: Shutterstock, zdroj: Power of Positivity, Europa EU

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...