fbpx

Zveřejněno: 5. 6. 2017

První z letních měsíců nese ve svém názvu červenou barvu zralých jahod, oblíbeného ovoce, objevujícího se na zahradách mezi prvními. Příchod teplejších dní můžete využít i k procházce spojené s trháním zelených ořechů a následné přípravě vynikající ořechovky.

Ořechovku odedávna po troškách užívají lidé s trávicími problémy jako žaludeční likér. Tento vynikající aromatický alkoholický nápoj ocení ale i ti, kteří žádnými zdravotními neduhy netrpí. Jahodová omáčka má zase mnohostranné použití a dětem bude chutnat více než kupovaná přesnídávka.

Ořechový likér

Zelené ořechy musíte trhat ještě měkké, ale s již vyvinutým bílým jádrem. V takzvané mléčné zralosti, kdy jdou ještě lehce rozkrojit. Období, kdy lze ořechy takto použít, trvá jen několik dní, takže se nesmí propást. Většinou je to mezi 15. – 24. červnem, podle toho, ve kterém regionu rostou. Po této době už na ořechovku nejsou použitelné.

orechy

Ořechy na likér se sbírají zelené a měkké

Na ořechovku budete potřebovat:

Pětilitrovou skleněnou nádobu
Zelené ořechy
Alkohol (slivovici, vodku atp.)

Na sirup:

Cukr krystal – 250 g
Vodu – 350 ml
Hřebíček – 7 ks
Svitek skořice
Špetku muškátového oříšku
Kandovanou citrusovou kůru (citronovou i pomerančovou nebo jen pomerančovou) – 1 vrchovatou polévkovou lžíci

Postup:

Celé zelené ořechy (tolik, abyste naplnili pětilitrovou lahev asi do tří čtvrtin) nakrájejte na kolečka a vložte do hrnce. Zalijte vodou a nechte přikryté stát do druhého dne. Potom vodu vylijte, ořechy propláchněte a nasypte do připravené skleněné nádoby. Zalijte zvoleným alkoholem tak, aby byly ponořené. Spotřebujete přibližně 1,5–2 litry. Zakryjte alobalem nebo potravinářskou folií a postavte na 30 dní na slunné teplé místo, nejlépe na okně. Po této době přeceďte vzniklý tmavý roztok přes plátno a ořechy můžete vyhodit.

Sirup do ořechovky připravíte svařením cukru a vody, do které přidáte koření a citrusovou kůru. Povařte asi 15 minut. Koření i citrusovou kůru můžete obměňovat a přidávat podle vlastní chuti. Vychladlý svařený sirup přilijte k ořechovce. Ještě týden nechte stát, tentokrát už ne na sluníčku, a poté nalijte do lahví.

Jahodová omáčka

Jahodovou omáčku připravíte podobně jako domácí jahodovou marmeládu, jen je tekutější a nevaří se tak dlouho. Pokud vaříte marmeládu bez želírovacích přípravků, pouze s cukrem, musíte použít větší množství cukru, abyste dosáhli požadované hustoty a také dlouho vařit kvůli odpaření tekutiny.

Jahodová omáčka vám nabízí více variant použití než klasická marmeláda. Můžete jí kupříkladu polévat tvarohové nočky, dochutit s její pomocí pudinky, zmrzlinové či tvarohové dezerty nebo prošlehat s tvarohem a kysanou smetanou a nabídnout dětem jako chutnou a zdravou přesnídávku. Bude jim chutnat více než kupovaná dětská výživa.

jahodova omacka

Příprava jahodové omáčky je podobná jako u marmelády

Na výrobu jahodové omáčky budete potřebovat:
1 kg jahod
300–500 g krystalového cukru (podle chuti)
Vanilkový extrakt nebo sáček vanilkového cukru
Šťáva z ½ limetky

Postup:

Jahody rozmačkejte šťouchadlem na brambory, pokud nechcete v omáčce kousky, tak rozmixujte. Přidejte limetkovou šťávu, cukr a pár kapek vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr a 10–15 minut povařte při mírnější teplotě. Pokud se vám omáčka zdá příliš řídká, přidejte cukr.
Nalijte do vyvařených skleniček. Marmeládu s větším množstvím cukru byste již sterilovat nemuseli, ale v tomto případě je to potřeba. Sterilujte 10 minut při 80 °C. Uchovávejte v chladnu.

Čtěte také:

Zavařování v květnu – divoký ocet a bezový sirup

Zavařování v dubnu – sedmikráskový sirup i kopřivové pesto 

Video: Co všechno jde vyrobit z bylin a bez chemie?

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...