fbpx

Zveřejněno: 15. 7. 2017

Zbraně? Kdo je potřebuje, když se nejničivějším nástrojem může stát vaše vlastní tělo. Bojová umění jsou prastarou formou sebeobrany i koncentrace. Ovšem víte, odkud pocházejí, jak pomáhají při hyperaktivitě nebo proč u sebe jejich největší propagátor Bruce Lee nosí pistoli? Těchto sedm faktů vás zaručeně překvapí.

Umění má mnoho podob, a to, že může být vyjádřeno pohybem, není žádná revoluční novinka. Ovšem někdy může být tato aktivita z poněkud násilnějšího soudku. Bojová umění svůj název nezískala pro nic za nic. Jde o jistou dovednost, kterou se může naučit každý, ovšem to, jak ji pak kreativně, intuitivně a instinktivně uvádí v realitu, je považováno za umělecký projev. Když se zápas odehraje tak, jak má, naleznete v něm krásu, ne nenávist. 

O tom je přesvědčen i thaiboxer a trenér Martin Vaňka, který se k otázce násilí v tomto sportovním odvětví vyjadřuje v pořadu Mariana Jelínka Sonda do sportovcovy duše takto: "V každém chlapovi je bojovník nebo alespoň já ho v sobě určitě mám a vidím, že i spousta kluků, co trénuju." Jakožto bývalý skaut má k nenávisti a násilí velmi daleko, ale bojové sporty nevnímá v tomto směru zase tak dramaticky. Tvrdí, že je to atmosféra při zápase, která často převezme zápasníkovo uvažování, a trocha krve ještě nikoho nezabila.

Kde se rodí bojovníci?

Mnoho bojových umění, která dnes známe, má původ v Asii, a to především v Číně, Japonsku a Koreji. Datují se už do roku 1500 před naším letopočtem. Historie ale spatřila i skvělé zápasníky v Evropě. Například Sparťani či Makedonci byli trénovaní již od brzkého věku a museli dodržovat přísný životní styl. 

Bílá znamená bojuj, černá utíkej

Každý ví, že level dovedností se v bojových sportech značí černým a bílým pásem. Ovšem těchto barev existuje mnohem více. Od začátečníka k expertovi se řadí takto: bílá, žlutá, oranžová, zelená, modrá, fialová, hnědá, červená a černá. 

Boj beze zbraní

Výraz karate je vlastně složeninou dvou slov: "kara" (prázdný) a "te" (ruka). Definici tedy není tak těžké odvodit. Jde o sebeobranu beze zbraní.

bruce lee shutterstock 379034272

Bruce Lee vlastním jménem Lee Jun Fan.

Cože? Kdo bruslí?

Mnoho lidí považuje Bruce Leeho za nejvlivnějšího a nejznámějšího provozovatele bojových sportů vůbec. Proč? Díky jeho akčňákům zná tento druh "umění" celý svět. Taková sláva má ale občas i stinné stránky. Ve chvíli, kdy Bruce všichni začali vnímat jako neporazitelného bojovníka, začal s sebou všude nosit zbraň, a to revolver 357 Magnum. Pravděpodobně proto, že měli kolemjdoucí tendence testovat, zda je opravdu tak dobrý. 

Omelety se od Jackieho Chana nedočkáte

Další, neméně známý filmový hrdina Jackie Chan, dokáže holou rukou zlomit deset betonových bloků, zatímco v druhé drží vejce, které přitom zůstane nepoškozené. 

Když už jsme u těch filmů

Při natáčení bondovky Nikdy neříkej nikdy vytočil Sean Connery svého instruktora bojových umění natolik, že mu zlomil zápěstí. Tím instruktorem byl Steven Seagal. 

Pryč s hyperaktivitou

Má vaše dítě ADHD, neboli hyperkinetickou poruchu? Přihlaste ho na nějaký z bojových sportů. Zde se naučí soustředit, vydá ze sebe přebytečnou energii a částečně se zklidní.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...