fbpx

Zveřejněno: 5. 10. 2017

Jsou chvíle, kdy je prostě lepší sáhnout po Paralenu nebo pokorně přijmout předepsaná antibiotika, nicméně pokud to jde, zkuste využívat sílu přírody.

Za jeden z nejlepších objevů posledních let považujeme konvičku na vyplachování nosu a nosních dutin. Zhruba před 4 lety se objevila na trhu měděná konývka neti pot a byla k dostání jen v obchodech s ajurvédskými přípravky. Dnes už seženete mnohé jiné varianty a mají je i v lékárnách. Určitě můžeme doporučit plastovou konvičku Rhino Horn, kterou napustíte vodou teplou cca 38 stupňů, nasypete přesnou odměrku soli a zamícháte. Velmi dobře pomáhá od bolesti při zánětu dutin a u dětských i dospělých vodových rým je zaručený mnohem snadnější a méně nepříjemný průběh. Na odhlenění a zklidnění sliznic pomáhá také pít Vincentku, tou můžete vyplachovat nosní dutinu i těm nejmladším, třeba pomocí spreje.

konvicka ryma shutterstock 352315103

Konvička na vyplachování dutin je osvědčeným tipem při zánětech i rýmě.

Kašel

Než se dětské či dospělé plíce úplně zapálí, pomáhají rostlinné kapky Kaloba spolehlivě s takovým méně vážným a u dětí častým kašlem. Kaloba se dle výrobce užívá ke zmírnění příznaků při onemocnění dýchacích cest – akutní bronchitidě nevyžadující léčbu antibiotiky. Ze stejného ranku je i Sinupret, který uvolňuje tlak při rýmě a zánětu dutin a lze jej také užívat už odmala. Když bolí plíce při řezavém kašli, vyzkoušejte tymiánovou mast. Nedoporučíme vám konkrétní značku, ale můžete si vypěstovat vlastní tymián, nechat ho pár dní macerovat třeba v raw kokosovém oleji, následně slít, přidat pár kapek tymiánového esenciálního oleje a na podzim a zimu mít mast vlastní.

Nachlazení 

Na zahnání prvních obtíží určitě vyzkoušejte nápoj z lotosového kořene Kohren, do Čech ho dováží Country Life, rozmícháte se solí a povaříte, chutná to jako takové alternativní kakao a skutečně skvěle funguje. Lotosový kořen se tradičně používá jako nejúčinnější bylinný prostředek pro léčbu a prevenci poruch dýchacího aparátu, protože přímo posiluje energii plic a průdušek. Působí léčivě na jejich sliznice a zároveň je hojí a hydratuje. Jako prevenci pro posílení imunity a dostatečný přísun energie doporučujeme také pít ženšenový čaj Kombe – granulát z šestiletého ženšenu s jujubou přímo z nejlepších korejských zdrojů.

Aromaterapie

„Na podzim je ideální doma i v kanceláři rozptylovat éterické oleje za studena. Pro dospělé bych vybrala éterické oleje bohaté na oxid 1,8-cineol, které jsou vynikající jako podpora při respiračních onemocněních. Jedná se například o oleje z vybraných druhů eukalyptů, které nicméně doporučuji používat s velkou opatrností u osob trpících astmatem. Složka 1,8-cineol je velmi dobře prozkoumaná, je antibakteriální, protivirová, expektorační a mukolytická (rozpouští hlen a sliz). Vůbec první volbou v období viróz je éterický olej ravintsara (Cinnamomum camphora), mám s ním vynikající zkušenosti v případě nachlazení. Pokud máte malé děti, doporučuji především éterické oleje z jehličnanů (jedle, smrk, borovice) v kombinaci s citrusy nebo cedrové dřevo, které má příjemnou, sladkou a balzámovou vůni,“ říká aromaterapeutka Kateřina Kloudová z Aroma Ateliéru.

bolest zad shutterstock 566486719

Na bolest zad jsou ideální hřejivé mastičky.

Bolavá záda

Hřejivé masti jsou v takových případech skutečně spolehlivé, složitější je najít tu, která je na skutečně přírodní bázi a neobsahuje zbytečné škodlivé látky. Nedávno jsme objevili konopné mazání Thermolka od českého Cannadermu. Výborně prohřívá, a to dokonce někdy i po celý den, a tím ulevuje od bolesti. Výrobce ji doporučuje i třeba na prochladlé končetiny. Složení přípravku je oproti jiným v lékárně dostupným koňským mastem a různým hřejivým gelům poměrně šetrné.

Na 2. ročníku Green Beauty Marketu 10. a 11. 11. 2017 můžete kromě jiného ochutnat čaj Kombe, vyzkoušet chuť a účinky lyofilizovaného ovoce a zeleniny Super Sprout, okusit a pořídit výborné esenciální oleje německé značky Primavera nebo nakoupit veganské doplňky stravy od Vegetology.

foto: Shutterstock a archiv firem

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...