fbpx

Zveřejněno: 7. 8. 2017

Kokosová voda má identické složení jako krevní plazma. Díky obsahu elektrolytů, vlákniny a proteinů dokáže stejně účinně zásobovat tělo živinami a zároveň tak podporovat imunitní rovnováhu v těle. 

Krevní plazma je tekutá složka krve, která obsahuje plazmatické bílkoviny, hormony, enzymy, vitamíny a minerální látky. V těle slouží jako médium, které umožňuje transport živin k buňkám. Obsahuje asi 120 proteinů, které jsou pro tělo naprosto nezbytné a díky kterým je zajištěn přenos sacharidů, lipidů a některých hormonů. Největší uplatnění nachází v případech, kdy selhává obranyschopnost organismu či jsou diagnostikovány poruchy srážlivosti krve a krvetvorby. Západní medicína krevní plazmu též ordinuje pacientům, u kterých proběhla nebo probíhá žloutenka, transplantace orgánů, náročné operace či mají velké popáleniny. Problém je, že krevní plazmu není možné vyrobit žádnou technickou metodou a jediný způsob, jak ji do těla dopravit, je podmíněn naleznutím vhodného dárce. 

Východní medicína pracuje s kokosovou vodou běžně

Je ale dokázáno, že voda ukrytá v kokosech je bohatým zdrojem všech látek, které krevní plazma obsahuje, a též ve stejném nebo velmi podobném množství. Východní medicína k ní tak přistupuje se stejnou důležitostí jako k samotné plazmě. V tropických oblastech se dokonce podává jako první pomoc při dehydrataci organismu. Prokazatelně pozitivní účinky pak má i při léčbě infekcí a imunitních poruch. Východní kultury kokosovou vodou také desinfikují střeva a svou pozitivní roli má i při horečnatých onemocněních nebo vyrážkách neznámého původu.

shutterstock 582026431

Krevní plazma je pro imunitní systém nepostradatelná.

Výběr té kvalitní rozhodně nepodceňte

Kokosová voda je nejen stejně účinným lékem proti výše zmíněním nemocem, ale svou důležitost má i v případě, že chcete nastolit preventivní rovnováhu ve svém organismu. Zvlášť vhodná je při psychicky a fyzicky náročných obdobích, která imunitu oslabují. Rychle pomáhá při vyčerpání organismu. Seženete ji v prodejnách zdravé výživy. Pokud ale chcete tu kvalitní, obzvlášť důležitý je její výběr.

Kvalita balené kokosové vody nezávisí ani tak na vstupních surovinách jako na způsobu uchovávání a balení. Na český trh se dostává voda připravená jen z koncentrátu nebo je pasterizovaná – v takové kvalitní látky, které vás ozdraví, rozhodně nenajdete. Na etiketě rozhodně hledejte, že voda je 100% z mladých čerstvých kokosů. Kokosovou vodu kupujte vždy pouze neochucenou a bez přidaných cukrů.

shutterstock 542438149

Nekupujte nikdy pasterizovanou vodu!

Co všechno nám ještě kokosy nabízí?

Důkladným lisováním kokosové dužniny se získává kokosový olej. I když má poměrně vysoký obsah nasycených tuků, bývá označován jako nejzdravější olej na světě. Proto se používá nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Je též velmi bohatý na antioxidanty, caprylis a kyselinu kaprinovou. Má také úžasné schopnosti vyhlazovat a zvláčňovat pleť, dodávat jí jemnost. Navíc je antialergický.

Zdravé je také kokosové mléko. To si ostatně můžete připravit i doma z kokosové dužniny anebo i nastrouhaného kokosu. Pár minut ho mixujte a poté přeceďte přes sítko a „mléko“ je na světě. V kuchyni jím nahradíte nejen mléko, ale i smetanu – dokonce  s minimem kalorií. 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...