fbpx

Zveřejněno: 26. 12. 2017

Na 90 % všech dětí a 70 % mužů v západním světě hraje videohry. Podle předpokladů se nejčastějšími hráči budoucnosti stanou senioři. Co se děje s naším mozkem, když se těmto aktivitám oddáváme pravidelně? Panuje všeobecné přesvědčení, že videohry nepatří k příliš prospěšným činnostem. Francouzští vědci však přišli s překvapivým zjištěním, totiž že nám za určitých okolností mohou prospívat.

Hlavním zájmem francouzské výzkumnice Daphne Bavelier byla snaha zjistit, jak zlepšit funkce lidského mozku. To ji přivedlo k videohrám a jejich vlivu na lidi. Rozhodla se otestovat několik tradičních tvrzení o hraní počítačových her – zaměřila se na akční typy, jako jsou Call of Duty, Left4Dead aj., jejichž hlavní náplní je střílení po nepřátelích. Většina z nás by asi neočekávala, že zábava tohoto typu bude pro lidský mozek prospěšná. Jenže výsledky ukazují něco jiného. 

Horší zrak?

Tvrzení, že častí hráči videoher hůř vidí, lze otestovat celkem snadno. Stačí porovnat kvalitu zraku občasných hráčů a lidí, kteří se videohrám věnují 5, 10 i 15 hodin týdně. Očekávali bychom, že moc bystré oči mít asi nebudou, že? Jenže opak je pravdou – jejich zrak je až o 2 stupně lepší.

„Jednak jsou schopni rozlišit malé detaily ve změti věcí,“ vysvětluje Daphne Bavelier. „Navíc dokážou rozlišit mnoho různých odstínů šedé.“

No a? Inu, řekněme, že jste řidič. Za mlžného počasí může schopnost rozlišit odstíny šedé znamenat rozdíl mezi dopravní nehodou a bezpečnou cestou domů.

shutterstock 521311255

Častí hráči videoher mají lepší zrak než ostatní.

Udržení pozornosti

Představte si, že máte za úkol vykřiknout nahlas slova napsaná na obrazovce. Objeví se slovo „červená“ vyvedené v zelené barvě. Tradičně je naším prvním impulzem vykřiknout „červená“. O co rychleji dokážete rozpor mezi barvou a slovem rozklíčovat, o to pozornější jste (alespoň podle laboratorních testů). Teď už vás asi nepřekvapí, že hráči videoher si v tomto testu vedli lépe než ostatní.

„Hráči akčních videoher mají kromě vyšší pozornosti i mnoho dalších výhod. Jeden z aspektů pozornosti, který se také zlepší, je schopnost sledovat objekty kolem nás,“ uvedla Bavelier. 

Bavelier oskenovala mozek hráčů, změny zaznamenala právě u částí zodpovědných za pozornost: „Jedna část je temenní lalok, o kterém je dobře známo, že řídí orientaci a pozornost. Další je lalok čelní, který kontroluje, jak si pozornost udržíme, a poslední je kůra cingulárního závitu, která řídí, jak přidělujeme a regulujeme pozornost a řešíme konflikty. Když uděláme obraz mozku, zjistíme, že všechny tři sítě jsou mnohem výkonnější u lidí, kteří hrají akční videohry.“

Multitasking

Ve třetím testu se Bavelier zaměřila na schopnost přepínat pozornost od jedné věci k druhé. Bylo zjištěno, že lidem, kteří hrají hodně videoher, se to daří o poznání rychleji a lépe.

Skutečně objevný je ale experiment, který ukázal, jak může hraní videoher zdokonalit náš mozek. Výzkumníci dali nehráčům test 3D představivosti. Skupina podala výkon, jaký lze očekávat od lidí jejich věku. Vědci poté tyto dobrovolníky nechali hrát dva týdny videohry, dohromady 10 hodin. Skupina si pak ve stejném testu vedla výrazně lépe a tyto výsledky se ještě zlepšily o 5 měsíců později.

„Různé videohry mají různý vliv na váš mozek,“ vysvětluje Bavelier. Její tým aktuálně vyvíjí hry, které lidem pomohou zlepšit zrak. Pořád ale čelí velkému konkurentu – komerčnímu trhu, který je skutečně dobrý ve vyvíjení zábavných, i když ne tolik prospěšných her.

foto: Profimedia, zdroj: Youtube

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...