fbpx

Zveřejněno: 9. 4. 2017

Tkalcovství je technika, která u nás již pomalu upadá v zapomnění. Přitom ve světě žijí ručně vyrobené látky bohatým životem. Vypráví příběhy svých tvůrců a jsou v nich vetkané tisíce let moudrosti, která se skrývá za každým tahem tkalcovského stavu.

Po založení Ecstatic Fashion všude tam, kam jezdím, vyhledávám tkadleny, které stále udržují toto prastaré řemeslo naživu. Nejen v bhútánských horách, ale i v poušti u Jodphuru, schované v polopodzemních domcích v jižním Tunisu, nacházím ženy (ano, většinou se jedná o ženské řemeslo), jež ještě nezapomněly, jak se vyrábí látka ručně. Tkaní pro ně totiž není pouze „výrobou látky“. Je to umění, které mne hluboce fascinuje nejen náročností techniky a zručností, potřebnou k jeho provedení, ale hlavně tím, kolik příběhů lze „vetkat“ do látky. Tradiční textilie je vlastně knihou, skrz kterou se lze dočíst nejen o původu daného materiálu, ale i o historii kmene, kultuře a zvycích místního lidu.

Původ mezi vlákny

Dle vzoru lze většinou určit celkem přesně, odkud látka pochází – tradiční vzory představují regionální specifikum, v němž lze občas dokonce najít i konkrétní rodinu, která tento motiv nese jako „svůj“. Barvy nám prozrazují, jaká vegetace se vyskytuje v blízkém okolí. Rostliny a minerály, z nichž se vyrábí přírodní barviva, najdeme na určitých místech nebo ve specifických klimatických pásmech, kde rostou hojně, a naopak jsou oblasti, kde budou k mání jen výjimečně.

Symbolika kombinací potom prozrazuje účel či význam látky: najdeme zde ochranné symboly, tradiční příběhy, náboženské ikony, požehnání a vyznání lásky. Když nosíme oblečení z tkaniny, nosíme na sobě celý příběh. A to je hlavní důvod, proč mne tak baví navrhovat naše COUTURE šaty zrovna z těchto tkaných „knih“.

tkane latky tunis 01

Tunisko je rájem barev, materiálů i vůní.

Chraňme řemeslo i přírodu

Důvodů je však víc. Když kupujeme tkané látky, pomáháme zachovat toto tradiční řemeslo. Čím živější bude zájem o ně, tím více mladých žen se toto umění bude chtít naučit. A navíc jsou tyto produkty kvalitní a velmi odolné. Bhútánské kiry se dědí z generace na generaci, což znamená, že jsou nejlepším základem pro SLOW FASHION (trend udržitelné módy), kdy se snažíme přestat kupovat věci na jednu sezónu. Místo toho se zaměřujeme na kusy, které nám vydrží i desítky let, čímž snížíme množství odpadu, jenž generuje módní průmysl, a stavíme tak lepší základ pro udržitelnou budoucnost.

Důvodů, proč cestovat do vzdálených krajin, je hodně. Je též mnoho zajímavostí k objevení. Tím se velice aktivně zabýváme v rámci nového projektu Ecstatic Travel. Ale pro mě osobně jedním z hlavních důvodů, proč objevovat nové krajiny, snad navždy zůstanou tkané látky, které mohu nacházet.

Přečtěte si i článek Lilia Khousnoutdinova: Ze starých sárí děláme nové šaty.

 

 

foto: ecstaticfashion, zdroj: ecstaticfashion

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...