fbpx

Australské pláže terorizují kolonie žahavých měchýřovek. Vyhlížejí mimozemsky 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

O těchto podivných mimozemsky vypadajících tvorech vědí experti pramálo. K jejich překotnému množení vytváří ideální podmínky oteplování oceánu. Lidé by se jich rozhodně neměli dotýkat, bolí to jako potřísnění vařícím olejem

Zveřejněno: 25. 2. 2022

Odbornice na medúzy doktorka Lisa-Ann Gershwinová varuje, že se na australských plážích během posledních několika měsíců díky teplejšímu počasí přemnožily měchýřovky portugalské. Jde o velmi specifický druh žahavce, který je pro svůj tvar nazýván Portugalská galéra nebo Modrý portugalský válečník.

Evolučně je potomkem medúz, stejně jako jsou lidé příbuzní s opicemi. Populace měchýřovek volně pluje po hladině oceánu a je složená z neuvěřitelného množství jednotlivých kolonií. Tyto kolonie jsou tím, čemu se běžně říká bluebottles („modré láhve“), ale ve skutečnosti jde o soubor poloautonomních částí spojených dohromady.

Hermafroditní organismy

Každá jednotlivá kolonie měchýřovek je vlastně jakýsi hermafrodit se samčími i samičími reprodukčními orgány a každá z autonomních částí je zodpovědná za určitou funkci, jako je krmení, žahání nebo rozmnožování. Doktorka Gershwinová to přirovnala k tomu, jako kdyby u lidí každá paže a noha fungovaly autonomně, přičemž každá končetina by měla svou vlastní funkci potřebnou k udržení celku naživu.

Biologové vyzývají lidi, aby se na pláži vyplavených „modrých láhví“ nedotýkali, protože i po smrti mohou člověka žahnout, a i to prý dost bolí.

Bluebottles jsou často kořistí dalších zvláštních živočichů. Takzvaný glaukus se často vyplavuje na pobřeží společně s „modrou láhví“ a vypadá jako ještěrka. Ve skutečnosti je to mořský plž, který se na kolonii přiživuje a její žahadla používá pro svou obranu.

Oteplování jim svědčí

Změna klimatu, konkrétně zvýšení teploty oceánu, podle biologů pravděpodobně vytváří ideální prostředí pro rozmnožování těchto a jiných druhů medúz, které se již nyní množí „rychleji než králíci“. S teplejšími vodami, nižší hladinou kyslíku a vyšší kyselostí vody se ostatní obyvatelé oceánů, například ryby a korýši, budou naopak potýkat.

Biologové vyzývají lidi, aby se na pláži vyplavených „modrých láhví“ nedotýkali, protože i po smrti mohou člověka žahnout, a i to prý dost bolí. „Modré láhve“ vylučují na svých chapadlech mikroskopický hlen, který není vidět, ale obsahuje tisíce bodavých buněk, které při kontaktu vpraví jed rovnou do kůže nebo ho i stříknou na okolní přihlížející.

Doktorka Gershwinová se kvůli testování léčby nechala 80krát zasáhnout jedem a prohlásila, že bolest byla skutečně nesnesitelná. Podobala se prý bolesti po potřísnění vařícím olejem. Zasažené místo je třeba rychle omýt ve vodě na pláži, aby se odstranily všechny žahavé buňky, a poté ho omýt buď horkou vodou, nebo naopak velmi studenou na zmírnění bolesti.

Související…

Hejna medúz útočí na lidi i elektrárny. Budeme je muset sníst
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...