fbpx

Největší strom světa dostal protipožární deku z alobalu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Požáry v USA ničí i světoznámý kalifornský národní park Sequoia, kde rostou nejstarší a největší stromy světa. Hasiči kolem nich proto ovíjejí ohnivzdorné fólie. V ohrožení je i nádherný asi 2 500 let starý Strom generála Shermana

Zveřejněno: 28. 9. 2021

Kalifornští úředníci se při posledních požárech v polovině září obávali, že se oheň, který se šířil po okolí, do takzvaného Obřího lesa, háje některých z největších stromů světa, dostane během několika hodin. Tento les je domovem asi dvou tisíc sekvojí, a to včetně té nazvané Strom generála Shermana. Jde o rekordní strom z hlediska objemu, navíc je starý asi 2 500 let.

V okolí lesa přitom v půlce září řádily neustále se rozšiřující požáry několik dnů. Do boje s plameny bylo zmobilizováno více než 350 hasičů, kterým vypomáhaly helikoptéry a hasicí letadla. Hasiči každopádně neváhali a pustili se do záchrany nejvzácnějších stromů. Několik z nich včetně Stromu generála Shermana zabalili z ochranných důvodů do alobalové folie. „Je to velmi významná oblast, takže na ochranu tohoto háje je vynaloženo velké úsilí,“ řekla listu LA Times mluvčí národních parků Sequoia a Kings Canyon Rebecca Patersonová.

Odolný proti plamenům?

Podle objemu je Strom generála Shermana největším známým živým jednokmenným stromem na Zemi a odhaduje se, že je starý přibližně 2 300 až 2 700 let. Strom v roce 1879 pojmenoval po generálu americké občanské války Williamu Shermanovi přírodovědec James Wolverton, který sám sloužil jako nadporučík v 9. indiánské kavalerii pod Shermanovým velením.

Letos v tomto státě řádilo více než 7 400 požárů, které spálily více než 2,2 milionu akrů země.

V roce 1931, po srovnání s nedaleko stojícím Stromem generála Granta, byl Strom generála Shermana označen za největší na světě. Určujícím faktem bylo měření objemu dřeva. Odborníci tvrdí, že sekvoje jsou velmi odolné proti ohni a vyvinuly se tak, aby přežily plameny.

Kalifornii sužují požáry odjakživa, dokumentovány jsou už z dob kolonistů. Letos v tomto státě řádilo více než 7 400 požárů, které spálily více než 2,2 milionu akrů země. Způsobily je vyšší teploty a extrémní sucha. Klimatické změny zvyšují riziko horkého a suchého počasí, které pak způsobí požáry. Požár Dixie, druhý největší, který stát letos zažil, byl nakonec do 20. září uhašen. „Protipožární ochrana“ kolem nejvzácnějších stromů ale zatím zůstává.

Související…

I les má svůj internet: Wood Wide Web
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...