fbpx

Komunikace dřevin, která probíhá pod zemí, je důkazem toho, jak málo toho o inteligenci přírody víme

Zveřejněno: 31. 10. 2018

Navenek se stromy mohou zdát jako osamělí tvorové, půda pod našima nohama však vypráví jiný příběh, občas dokonce i drama. Biologové, ekologové i lesníci se totiž čím dál víc shodují na tom, že spolu stromy mluví. A že se lidé dokonce mohou naučit tomuto jazyku rozumět.

Kupte si Průvodce budoucností. Knihu o tom, co nás nemine. Tyto tipy dnes mohou být pro někoho zajímavé, proto zde přidáváme odkaz na knihu, kterou mimořádně nabízíme v elektronické podobě za 100 Kč. Stačí si o ni napsat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Stromy spolu komunikují, radí si, předávají si živiny a někdy mezi sebou i válčí. Vše se to děje pod zemí. Dělají to skrze takzvané mykorhizní houby, které tvoří myceliální sítě, a propojují odhadem až 90 % pozemních rostlin, popisuje web Kids Should See This na základě reportáže BBC. Sdílené myceliální sítě mají v rostlinném světě řadu důležitých fyziologických a ekologických důsledků.

Wood Wide Web

Vědci tyto sítě hub nazývají Wood Wide Web. „Dospělé“ stromy mohou skrze ně dokonce posílat vodu, cukry a živiny mladším stromům, svým „potomkům“. Nemocné stromy zase mohou poslat zbytky svých zdrojů zpět do sítě, kde si je převezmou zdravé stromy. Také si sdělují informace o blížícím se nebezpečí, jako je třeba škodlivý hmyz. Existují dokonce stromy, které fungují v rámci lesa jako takové zpravodajské centrum, jež řídí toky informací. Díky tomuto propojení se také společně brání nemocem.

Vztahy mezi stromy a všemi dalšími živými tvory jsou přímo zakódovány v jejich jazyce.

Známý německý lesník a publicista Peter Wohlleben věří, že stromy žijí podobným rodinným životem jako lidé. Jednotlivé stromy se na sebe mohou spolehnout a mají zájem na tom, aby udržely každého člena svého společenství na živu. Napsal o tom mimo jiné i knihu Tajný život stromů.

Jazyk z Amazonie

A jak tedy takový „stromový jazyk“ zní? Je to směsice zvuků, signálů, vibrací, a dokonce vůní. Pro člověka z města to může znít absurdně, pro lidi z kmene Waorani z Amazonského pralesa to je od pradávna známý fakt, i když své znalosti nikdy neměli vědecky podložené. Vztahy mezi stromy a všemi dalšími živými tvory jsou přímo zakódovány v jejich jazyce.

Když tito indiáni mluví o věcech, nikdy je nepopisují samostatně, ale vždycky v souvislosti s okolím, ve kterém se daný předmět vyskytuje. O stromech se také vyjadřují jako o živých bytostech, věří, že strom „křičí“, když je kácen, a že ubližovat lesům se lidem nemusí vyplácet.

Podzemní socnet

Pod zemí tedy existuje další, nám neviditelný svět, plný nekonečného množství biologických cest a spojení, který tvoří jeden velký organismus. Tyto komplexní, symbiotické sítě se až příliš nápadně podobají lidským neurologickým, ale i sociálním systémům.

Komunikace stromů je další důkaz toho, jak málo toho obecně o inteligenci a komunikaci v přírodě víme.

„Povídání“ stromů sice není takové, jaké si ho představujeme v pohádkách, porosty mezi sebou pravděpodobně neprobírají spiknutí proti znepřáteleným lidským kmenům či plány na opuštění půdy a zkoumání světa mimo les. My lidé máme tendence jiné živé organismy znevažovat jenom proto, že nemyslí a nechovají se jako my.

Související…

Stromy mají podobný „srdeční tep“ jako lidé
Lucie Osmanská

Wood Wide Web je ale další důkaz toho, jak málo toho obecně o inteligenci a komunikaci v přírodě víme. Připomíná nám, že když někdo není jako my, neznamená to ještě, že je o něco horší či zaostalejší. Tento pohled se naštěstí pomalu mění a lidé začínají s pokorou přijímat fakt, že je toho na zemi ještě mnoho, o čem nemáme ani tušení. Nebo i těsně pod ní.

foto: Shutterstock, zdroj: The Kid Should See This

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...