fbpx

U nás doba uhelná pomalu končí. To Británie po 30 letech otevře nový uhelný důl 1 fotografie
Důl Clipstone v Nottinghamu uzavřený v roce 2003

Britský hlubinný uhelný důl v Cumbrii dostal navzdory protestům ochránců klimatu stavební povolení, má se v něm těžit 2,7 milionu tun uhlí ročně

Zveřejněno: 9. 11. 2020

Zatímco v Česku by chtěli ekologičtí aktivisté ukončení těžby uhlí nejlépe zítra, ministr životního prostředí Richard Brabec počítá, že by "doba uhelná" mohla u nás skončit nejdříve v roce 2032. To Velká Británie zřejmě posílená brexitem má na konec uhlí názor zcela jiný. Radní v britském hrabství Cumbria dali "zelenou" plánu na otevření prvního nového hlubinného dolu ve Velké Británii za posledních 30 let. Společnost West Cumbria Mining uvedla, že plánuje těžit pod mořským dnem ročně asi 2,7 milionu tun metalurgického uhlí. Důl by měl díky aktivistům fungovat "jen" do roku 2049.

Nutno ovšem podotknout, že toto uhlí je určeno pouze pro průmyslové účely, nikoli pro elektrárny. Očekává se, že toto uhlí využijí ocelářské a chemické továrny v průmyslových městech Scunthorpe, Lincolnshire a Port Talbot. Firma tvrdí, že jejich uhlí nahradí to dovozové a nezvýší emise, protože nebude přepravováno z USA.

Radní jsou jasně pro

Rozhodnutí pokračovat v těžbě uhlí bylo učiněno navzdory protestům klimatických aktivistů, včetně skupiny Extinction Rebellion, kterou známe i z Česka. Aktivisté tvrdí, že nový uhelný důl, který bude údajně produkovat 8 milionů tun uhlíku ročně, je v rozporu s plánem Spojeného království, že bude do roku 2050 uhlíkově neutrální.

Důl přinese místním výrazné výhody, pokud jde o pracovní místa a investice, a to i v kritické koronavirové době.

Aktivisté podávali stížnosti na rozhodnutí radních poté, co byl plán na otevření dolu dvakrát jednohlasně schválen, a vynutili si alespoň jednu změnu. Důl, jehož vybudování přijde na 160 milionů liber, musí být uzavřen do roku 2049. Členové plánovacího výboru rady hrabství Cumbria hlasovali naposled v poměru 12:3 pro udělení stavebního povolení projektu, přičemž dva členové se zdrželi hlasování.

Dostanete práci

Mark Kirkbride, generální ředitel společnosti West Cumbria Mining, uvedl, že důl přinese místním výrazné výhody, pokud jde o pracovní místa a investice, a to v kritické době vzhledem k dopadům koronavirové epidemie na zaměstnanost a ekonomiku jak lokálně, tak i na národní úrovni.

Robert Jenrick, britský ministr pro místní rozvoj, bude nyní čelit tlaku a blokování plánů na výstavbu nového dolu. Za předpokladu, že bude důl uveden do provozu, bude uhlí dodávat do britských a evropských oceláren, které v současnosti dovážejí ročně přibližně 60 milionů tun tohoto ne zrovna ekologického paliva z USA, Kanady, Ruska a Austrálie.

Související…

Procento nejbohatších znečistí planetu dvakrát víc než chudá polovina lidstva
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...