fbpx

Kvůli globálním hrozbám bude do roku 2050 migrovat miliarda lidí 1 fotografie
Situace na hranici mezi Slovinskem a Rakouskem v říjnu roku 2015

Rychlý růst populace, nedostatečný přístup k jídlu a vodě a zvýšené riziko přírodních katastrof znamenají, že do roku 2050 se bude podle nové analýzy globálních ekologických hrozeb přesídlovat více než miliarda lidí

Zveřejněno: 8. 10. 2020

Přehled ekologických hrozeb, který sestavil nadnárodní Institute for Economics and Peace (IEP), think tank, jenž vydává každoroční indexy míru (takzvaný Global Peace Index), využívá k posouzení osmi ekologických hrozeb údaje z OSN a dalších zdrojů a předpovídá, které země a regiony budou v největším ohrožení.

Světová populace do roku 2050 podle institutu vzroste téměř na 10 miliard, s tím souvisí zintenzivnění boje o zdroje a další konflikty. Výzkum ukazuje, že až 1,2 miliardy lidí žijících v oblastech subsaharské Afriky, střední Asie a na Středním východě může být do roku 2050 donuceno emigrovat. Pro srovnání: Ekologické faktory a konflikty vedly podle poslední zprávy Global Peace Index jen v roce 2019 k přesídlení přibližně 30 milionů lidí.

„Bude to mít obrovské sociální a politické dopady, a to nejen v rozvojovém světě, ale také v rozvinutých zemích, protože masové vysídlování povede k většímu přílivu uprchlíků do nejrozvinutějších zemí,“ uvedl Steve Killelea, zakladatel IEP.

Jak to státy zvládnou?

Analýza rozděluje hrozby do dvou kategorií. Potravinová nejistota, nedostatek vody a populační růst jsou v jedné kategorii a přírodní katastrofy včetně povodní, sucha, cyklónů, zvyšování hladiny moří a zvyšování teploty spadají do kategorie druhé. Výsledkem je analýza, která hodnotí, jakým hrozbám bude čelit 150 vybraných zemí a jak jsou tyto země schopné se s hrozbami vyrovnat.

Zatímco některé státy, například Indie a Čína, budou v následujících desetiletích nejvíce ohroženy nedostatkem vody, jiné země jako Pákistán, Írán, Mozambik, Keňa a Madagaskar už nyní čelí nepříjemné kombinaci hrozeb a nízké schopnosti je řešit. Tyto země jsou nyní stabilní, ale jsou vystaveny velkým ekologickým hrozbám a vyššímu riziku kolapsu v blízké budoucnosti.

Česko se nachází na žebříčku Global Peace Index velmi vysoko, na osmém místě mezi sledovanými státy.

Steve Killelea uvedl, že svět má nyní k dispozici o 60 % méně čerstvé vody než před 50 lety. Podle předpovědí vzroste poptávka po potravinách v příštích 30 letech o 50 %, což bude z velké části způsobeno expanzí střední třídy v Asii.

Tyto faktory v kombinaci s přírodními katastrofami znamenají, že do roku 2050 budou zranitelné i ty státy, které dneska můžeme považovat za stabilní. Česko se nachází na žebříčku Global Peace Index velmi vysoko, na osmém místě mezi sledovanými státy. V Evropě je páté nejbezpečnější.

Související…

Až přijde klimigrace: Když globální oteplování nutí lidi opouštět domovy
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Reuters

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...