fbpx

Drobná vlákna z džín způsobují znečištění arktických vod. Do přírody se dostávají při praní nebo i běžném nošení. Vlákna jsou tak titěrná, že je nezachytí čističky, a mohou se tak vodními cestami dostat až do oceánu

Zveřejněno: 5. 10. 2020

Vědecká organizace American Chemical Society publikovala novou studii, ze které vyplývá, že džíny jsou zdrojem mikrovláken nebo i drobných kousků plastu. Tým sedmi vědců sbíral a analyzoval vzorky mikroplastů z kanadské arktické oblasti a okolí Velkých jezer. Výzkumníci ohlásili, že v odebraných vzorcích našli modrá vlákna. A už tehdy měli podezření, že tato vlákna mohou pocházet z modrých džín.

V laboratoři pak vyvinuli metodu k přesné identifikaci toho, jak vypadají mikrovlákna z indigově obarvených džín. Pomocí chemických a mikroskopických analýz určili, jak tato konkrétní vlákna vypadají a jak je odlišit od mikrovláken jiných oděvů. Když dokázali rozpoznat mikrovlákna džín od ostatních vláken, zkoumali odpadní vody před jejich vypuštěním do jezera Ontario. V průměru našli neuvěřitelných 22 vláken v každém litru odpadní vody.

Desítky tisíc vláken po vyprání

Autoři studie nakonec také experimentovali s praním džínsů, aby zjistili, jak se všechna tato vlákna do vodních cest uvolňují a dostávají. Experimentováním s novými, použitými a dlouho nošenými džínami zjistili, že jedny džíny po praní uvolňují průměrně 56 000 vláken. To je pro srovnání zhruba desetinásobek počtu vláken uvolněných při praní flísové bundy. Aby vědci zjistili, kde všechny ty drobné džínové kousky končí, podívali se na vzorky sedimentů, které shromáždili z mělkých předměstských jezer poblíž Toronta, Velkých jezer a kanadských arktických souostroví.

Dosavadní zjištění autorů však nijak nenasvědčují tomu, že by tato džínová vlákna požíraly ryby.

Ukázalo se, že na každém zkoumaném místě voda obsahovala džínová vlákna. A oněch džínovinových mikrovláken bylo ve vzorcích zdaleka nejvíc než jakéhokoli jiného materiálu. Představovala 23 % mikrovláken, která vědci našli ve Velkých jezerech, 12 % těch, která byla nalezena v jezerech na předměstí, kde je větší obsah i jiných vláken, a neuvěřitelných 20 % mikrovláken nalezených v kanadském arktickém souostroví.

Rybám džíny nejedou

Hlavním problémem znečištění mikrovlákny je to, že se dostávají do mořského potravinového řetězce. Dosavadní zjištění autorů však nijak nenasvědčují tomu, že by tato džínová vlákna požíraly ryby. Tým zkoumal trávicí trakt ryb z Velkých jezer. Zjistil, že 65 % ryb v sobě mělo mikrovlákna, šlo až o 63 vláken na rybu. I když sediment v jezeře v blízkosti výlovu ryb obsahoval spoustu džínových vláken, tak na jednu rybu, která v sobě měla mikrovlákna, připadalo pouze jediné vlákno z modré džínoviny.

Vědci našli spoustu vláken ze syntetických tkanin, jako jsou akryl, nylon a polyester, a z dalších neidentifikovaných látek.

Vědci nevědí, proč tomu tak je. Možná jsou džíny méně chutné, než je polyesterové oblečení nebo kousky vlněných svetrů. To ovšem neznamená, že by znečištění z džínovinových mikrovláken nebyl problém. Vlákna mohou požírat jiní živočichové a existují i ​​jiné způsoby, jak mohou i mikroskopické kousky věcí zvířatům škodit.

V jiné studii například vědci dospěli k tomu, že mikroplasty mohou narušit kognitivní funkce krabů poustevníků. Mikroplasty jim ztěžují hledání skořápek, ve kterých by se mohli usadit. Vědci nyní zkoumají účinky džínových mikrovláken na mořské ekosystémy a také to, zda fungují jako přenášeč toxického znečištění do moře. Džíny samozřejmě nejsou jediným oblečením, jehož mikrovlákna přírodu zatěžují. Vědci našli spoustu vláken ze syntetických tkanin, jako jsou akryl, nylon a polyester, a z dalších neidentifikovaných látek. Zdá se, že téměř všechno oblečení tedy v přírodě produkuje mikrovláknovou stopu.

Související…

Radium varuje: Do Arktického moře míří čím dál víc sedimentů
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Gizmodo

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...