fbpx

Zveřejněno: 10. 10. 2017

Houbová sezóna je v plném proudu a ano, rostou! Ovšem dříve, než si pochutnáte na dokonalé smaženici, budete se muset utkat s mnohým nebezpečenstvím. Někde možná zůstanete uvězněni pod korunami stromů za nepříznivého počasí, jinde se po vás budou sápat zákeřné větve, a to ani nemluvíme o tom, že vás může ofouknout a zápal plic na sebe nenechá dlouho čekat. Z čeho byste však měli mít největší obavy, je zákeřná fauna. A to speciálně v podobě těch nejmenších tvorů – klíšťat. 

Pravděpodobně už se těchto nenápadných parazitů trochu bojíte. Nejenže jsou všude, ale už jste jistě slyšeli hrozivé historky o nemocích, které mohou přenášet. My nechceme podněcovat váš strach ani šířit paniku, ale věděli jste, že tito krvelační tvorové vás dokonce aktivně loví?

Pravděpodobně jste si vždy mysleli, že klíšťata prostě “jsou”. Že jen tak leží někde na listu či se “opalují” v trávě, a pokud kolem nich projdete, prostě na vás spadnou. To jste ovšem žili v naivním světě. Ano, tito tvorové jsou sice prakticky slepí, ovšem rozhodně nečekají v lese doufajíce, že vám náhodně vysají krev. 

kliste shutterstock 562737472

Mysleli jste si, že klíšťata jen čekají na listech, že se o ně náhodou otřete? Omyl.

Lovu zdar

Na konci jejich předních nohou se nachází takzvaný Hallerův orgán. Tento malý senzor dokáže detekovat chemikálie a pachy ve vzduchu. A jakkoliv můžete být nastříkaní repelentem, tito paraziti jsou k vám přitahování “vůní” vašeho dechu. S každým výdechem uvolňujete do okolí oxid uhličitý a ten klíšťata prostě zbožňují. Podobně omamně na ně působí také amoniak, proto je močení v lese opravdu špatný nápad!

Výzkumníci využívají tento poznatek ve svůj prospěch. Pokud chtějí tyto roztoče pochytat, umístí v přírodě blok suchého ledu a do dvou hodin se kolem něj shromáždí přímo nábožný houf krvelačných stvoření, který zběsile “mává” nohama a uctívá CO2. Tomuto chování se říká “pátrání”. Většina druhů klíšťat může skutečně vidět jen obrysy a tvary, a proto vás nemohou “honit” po lese a skočit na vás. Mohou se vám však nastavit do cesty na listy a natahovat své pichlavé nohy a čekat, až projdete kolem. 

kliste shutterstock 522897853

To, že klíště většinou objevíte, až když je přisáté, není náhodou. Naočkuje vás totiž anestetikem.

Blaho nevědomí

Většina klíšťat se přisaje v podstatě hned tam, kde na vás přistanou, ale jsou i takové druhy, které bloudí po vašem těle a hledají ten nejlepší přístupový bod. Ten většinou nachází tam, kde je kůže tenká a snadno se propichuje, jako ku příkladu za uchem. Není také náhodou, že nic neucítíte. Tito tvorové se nachází na planetě již 145 milionů let a jejich systém lovu byl vypilován k naprosté dokonalosti. Ještě než dojde k penetraci vaší kůže, vás tento parazit ochromí anestetikem, takže zůstanete v blažené nevědomosti i v okamžiku, kdy do vás vpraví svůj hypostom – chobotek v ústech klíštěte, který připomíná malou harpunu. Právě i díky těmto malým zpětným háčkům je tak složité dostat tohoto nenáviděného parazita z těla pryč. 

foto: Shutterstock, zdroj: Popular Science

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...