fbpx

Planeta Země je zavalována plasty. Podle auditu organizace Break Free From Plastic byly mezi tři největší znečišťovatele zařazeny globální firmy, jež kromě jiného produkují také nápoje v plastových lahvích

Zveřejněno: 13. 12. 2019

Nový globální audit hnutí Break Free From Plastic objevil největší zdroje plastového odpadu. Jde o Coca-Colu, Nestlé a PepsiCo. Právě tyto firmy jsou největšími původci celosvětového znečištění plastickými hmotami. V rámci auditu provedla organizace Break Free From Plastic 484 úklidů odpadu v 50 zemích na šesti kontinentech. Velkým problémem je fakt, že plast většinou není recyklovatelný.

Pouze 9 % plastů vyrobených od roku 1950 bylo zrecyklováno. Zbytek je pálen na skládkách či zanechán svému osudu v oceánech nebo na pevnině. Při spalování plastů vzniká toxické znečištění, a pokud není plastový odpad spálen nebo recyklován, rozpadá se na mikroplasty, které ohrožují život v oceánech.

Na jedno použití

Celých 43 % v rámci třídění sebraného plastu bylo jasně označeno značkou firem, jako jsou Coca-Cola nebo PepsiCo. Hnutí Break Free From Plastic za produkci velké části spotřebního odpadu obviňuje naši kulturu, založenou na využívání plastových obalů na jedno použití. Tvrdí navíc, že toto myšlení je samotným jádrem obchodních modelů mnohých velkých firem.

Firmy nedělají nic pro to, aby se v dalším reportu neumístily mezi největšími znečišťovateli.

Koordinátorka kampaně Greenpeace pro jihovýchodní Asii Abigail Aguilarová k auditu doplnila, že postoje korporací jako Coca-Cola, Nestlé a PepsiCo se bohužel nadále spoléhají na falešná řešení, jako je nahrazování plastů papírem nebo bioplasty, které jsou ale závislé na nefunkčním globálním recyklačním systému. Tyto strategie do značné míry chrání zastaralý obchodní model, který zamoření Země plasty zavinil, a firmy nedělají nic pro to, aby se v dalším reportu neumístily mezi největšími znečišťovateli.

Je to udržitelné?

Když Čína přestala přijímat a dovážet plasty pro recyklaci, zbytek světa se začal snažit najít řešení, co s přebytkem plastových lahví vyrobených velkými společnostmi. Coca-Cola se otevřeně hlásí k výzkumům a inovacím v oblasti snižování obsahu plastů ve svých lahvích.

Také PepsiCo pracuje na udržitelných plastech i Nestlé má několik strategií pro nakládání s plasty a snižování znečištění. Žádná z firem ale nepracuje na tom, aby její obaly nebyly na jedno použití. Spotřebovat a vyhodit tady bohužel neustále platí.

Související…

Zachrání svět papírová brčka? Některá nejdou použít ani zrecyklovat
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: OneGreenPlanet

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...