fbpx

Nacházíme se přesně uprostřed – mezi pradávnou dobou kamennou a budoucí formou galaktického života. Je přesně jedna minuta před dvanáctou, abychom začali šetřit se zdroji, kterých na planetě ubývá

Zveřejněno: 22. 8. 2019

Vytvářet udržitelné energetické a technické programy je jedním z hlavních úkolů suverénních států. Každý stát je zodpovědný za bezpečné a stabilní dodávky energie pro své obyvatelstvo a průmysl. A každý jednotlivec svým myšlením a součinností spotřebu energie ovlivňuje.

Potřebujeme kryptoměnu? Znečisťuje životní prostředí daleko více než klasická měna.

Propasti mezi ochranou klimatu, společností a politickými zájmy jsou však někdy velmi hluboké. Jak tedy může každý z nás, potažmo každý stát s energiemi šetřit?

1. Nenechávejte běžet domácí přístroje v modu stand by – vypínejte je ze zásuvky.

2. Používejte smartphony, počítače nebo notebooky, co nejdéle můžete. Ochraňujme je, opravujme. Když už musí přijít na řadu nový model, starý věnujte nebo prodejte.

3. Elektro není eko. Pro výrobu baterií je potřebná více než polovina zásob světového kobaltu. Druhou součástí je lithium, jehož těžba masivně zasahuje do ekosystémů; výrobcem dvou třetin všech lithium-iontových baterií je Čína, která také disponuje většinou zařízení na zpracování lithia na světě.

4. Klasické vyhledávání na Googlu a Seznamu zanechává také uhlíkovou stopu. Studie uvádějí, že každé vyhledávání u Googlu produkuje 0,2 g ekvivalentu CO2 (CO2eq). Na Googlu proběhne celosvětově za minutu 3,8 milionu vyhledávání. Jaké jsou alternativy? Třeba vyhledávač Ecosia ze svých příjmů sází stromy. Ecosia GmbH má sídlo v Berlíně a sama firma své podnikání označuje jako „sociální business“. Společnost věnuje 80 procent svého výdělku neziskovým ekologickým organizacím. Doposud dala k dispozici prostředky na zasazení více než 65 milionů stromů.

5. Běžný e-mail vytváří zátěž 4 g CO2eq. V případě, že posíláte e-maily opatřené velkou přílohou, stoupne vaše uhlíková stopa o celých 50 g CO2eq. Je nutné velké přílohy do zprávy vkládat? Možná někdy stačí zaslat jen odkaz.

6. Digitalizace může pomoci optimalizovat spotřebu energie. Předpokládá se ale, že datová centra do roku 2030 budou potřebovat patnáctinásobek dnešní spotřeby elektrického proudu.

7. Při nákupu elektrospotřebičů hleďte na elektro efficiency, tedy na účinnost. Neexistuje pravidlo, že energeticky úsporný přístroj musí být ten nejdražší.

8. Potřebujeme kryptoměnu? Znečisťuje životní prostředí daleko více než klasická měna. Bitcoin nyní vyžaduje pro své aritmetické operace přibližně 46 terawatthodin elektřiny ročně. Pro pokrytí této poptávky po energii je každoročně uvolňováno přibližně 22 megatun oxidu uhličitého. 68 % výpočetního výkonu v síti Bitcoin je soustředěno v Číně; jeho uhlíková stopa odpovídá velikostně stopě Belgie.

Zvolte si ekobanku, která garantuje, že neinvestuje do zbraní a spekulací s potravinami, zdravím či kryptoměnou.

Začátkem srpna 2019 Čína vyhlásila, že je na pokraji vydání své vlastní kryptoměny. Zavedení má sloužit nejen mezinárodnímu šíření čínské měny yüan, ale také přísné kontrole oběhu peněz. Na světě dnes existuje okolo 4 500 umělých měn.

9. CCS (Carbon Capture and Storage) je technologie na zachytávání a ukládání oxidu uhličitého. Lze ji využívat u řady zdrojů emisí v energetice a výrobním průmyslu. Aplikací CCS v průmyslu dochází k zachytávání, přepravě (případnému využívání) a ukládání oxidu uhličitého, který by se jinak vypustil do atmosféry.

10. Zvolte si ekobanku, která garantuje, že neinvestuje do zbraní a spekulací s potravinami, zdravím či kryptoměnou, ale místo toho třeba do projektů pro obnovitelné zdroje energie na ochranu klimatu.

Související…

Padesát odstínů klimatu: Deset rad, jak na dopravu a mobilitu
Danuše Siering

foto: Jakub Vaněk Studio, zdroj: N&N Praha/Berlín

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...